*Nettavisen* Sport.

Finn én «feil» på dette bildet

DROPPET JOGGEBUKSA: Gabor Kiraly i aksjon i 2002, uten den sagnomsuste joggebuksa. Foto: (Getty Images)

Kjenner du igjen kulthelten?

12.11.15 16:48

Du har sikkert sett ham før, lest om han før og flirt av ham før, men i forkant av Norges viktige play off-kamp mot Ungarn torsdag kveld, er det det nesten umulig å komme unna keeperveteran og kulthelt Gabor Kiraly.

Burvokteren har vel det man må kunne omtale som et noe usunt forhold til sine sagnomsuste grå joggebukser. Plagget som her hjemme oftest er forbeholdt til sofakos og kvelder innenfor husets fire vegger, har i en årrekke vært den 39 år gamle magyarens svorne arbeidsuniform.

Kiraly, som er kjent fra en rekke klubber rundt om i europeisk fotball, får nemlig sin 100. landskamp for Ungarn om han spiller på Ullevaal stadion.

Debuten kom helt tilbake i mars 1998, før Norges smått berømte opptreden i Frankrike-VM samme år. På denne tiden spilte keeperen for øvrig sammen med straffehelt Kjetil Rekdal i tyske Hertha Berlin.

Overnaturlige krefter
Hemmeligheten bak de grå joggebuksene kan imidlertid spores enda lenger tilbake i tid. Det var som keeper for det som også er Kiralys nåværende klubb, Haladas, i perioden 1993 til 1997, at sisteskansen begynte å ikle seg «kosebuksene» når han voktet mellom stengene.

I Haladas tidlig på 1990-tallet hadde de kun to sett med treningstøy. Én svart joggedress og én grå. Siden den svarte skulle brukes i trening, valgte Kiraly derfor en dag å ta på seg den grå joggebuksen til en kamp.

- Jo mer jeg brukte dem, jo mer komfortabel ble jeg med dem. Jeg spilte mange gode kamper i joggebuksene. Spesielt spilte jeg bra i Champions League for Hertha Berlin, fortalte superveteranen om arbeidstøyet.

Kiraly omtaler buksene som «kabbalah». Uttrykket kan bety tradisjon, men det er også omtalt som «eldgammel vitenskap som forklarer hvordan universet og livet fungerer». Andre betydninger av ordet kan være «å motta», samt det regnes som læren om hvordan vi får mest ut av livet.

I et intervju fra 2005 forteller Kiraly at han tror joggebuksene har overnaturlige krefter og at det å bruke dem betyr lykke i kamp.

Bukseløs i England
Keeperkjempen har likevel fra tid til annen blitt sett uten buksene i kamp. Under tiden i England, der han spilte for klubber som Crystal Palace, Aston Villa, Burnley og nå nylig Fulham, brukte han av og til shorts.

Bildet øverst i denne artikkelen er fra en cupkamp mellom Hertha Berlin og Holstein Kiel fra september 2002 og også der stiller han i kortbukse.

Ungarerens første klubb i England var Crystal Palace og der brukte han lenge grønn keepertrøye og grønn kortbukse, men da vinteren kom, var joggebuksene tilbake. Overfor Sky Sports forklarte han dette slik:

- Jeg brukte de grå buksene for første gang i England nå, fordi jeg mente det var på tide. Det har blitt veldig kaldt, sa han i januar 2005.

- Men jeg må påpeke én ting; det er helt opp til meg når jeg bruker disse buksene. Det har ingenting med sponsorer eller klubben å gjøre, sa han.

- Kjøper dem selv
Til The Mirror forteller han at han alltid koster buksene selv.

- Jeg kjøper alltid buksene selv fra butikken, og så ordner jeg nummer og slik på dem, fortalte mannen som brukte grå busker første gang i 1995.

I samme intervju avslørte keeperen også at han hadde tilbud fra både Liverpool og Manchester City, da han valgte Palace i 2004.

Spesielt i de senere år, hvor det har blitt langt vanligere at alle spillere, også keepere, stiller i klubbens fulle drakt, har buksene til Kiraly vært et friskt pust i fotballverdenen. «Kosebuksa» har gjort ham til en kulthelt.

Se vår hyllest til «joggebuksekeeperen under»:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=vbvGW_IpthMgn1uP8x48HDqi98t5x4RBkq2DaqsJ2DBy7c5Ao1ultcGGpBtD8EcaHHtfz2fucHhnyJG5gJJ7VkYMevqo92-0&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Få store profiler
På et ungarsk landslag uten de helt store profilene, er Kiraly fortsatt en av de største. Han er også lagets eldste og mest rutinerte spiller.

Av andre profiler i mannskapet som vi kan få se på Ullevaal-matta torsdag finner vi folk som Zoltan Gera, Balázs Dzsudzsák, Tamas Kadar, Krisztián Németh, og Adam Szalai. I tillegg vil Liverpools Adam Bogdan trolig sitte på benken, mens veteranen Roland Juhasz er suspendert.

36 år gamle Zoltan Gera er trolig den spilleren, sammen med Kiraly, som folk flest her hjemme i Norge kjenner best. Midtbanemannen kan huskes fra flere klubber i England, blant andre West Bromwich og Fulham.

I sistnevnte klubb spilte han med Brede Hangeland.

36-åringen er en målfarlig spiller som står bokført med 24 fulltreffere på sine så langt 85 landskamper. Han debuterte for Ungarn i 2002.

Balázs Dzsudzsák er regnet som én av lagets aller beste spillere. Vingen ble i ung alder sett på som en av Europas mest lovende spillere og da han ble hentet til nederlandske PSV var det store forhåpninger til ham.

- Han har et utrolig talent. Han er rask, han er god i kombinasjonsspillet, han slår gode pasninger og gode innlegg, sa PSV-speider Piet de Visser om ungareren i 2008. Dzsudzsák ble i PSV fram til 2011, da turen gikk videre til russiske Anzji. Han har senere spilt i Dinamo Moskva og holder nå til i tyrkiske Buraspor. 28-åringen er nå kaptein for Ungarn.

Krisztián Németh er et annet navn Premier League-fans trolig drar kjensel på. Spissen ble lenge sett på som svært lovende i Liverpool, men klarte aldri å ta det siste steget helt opp. Han fikk én kamp for de røde.

Mannen som i dag spiller for Kansas i USA spilte fem kamper og scoret to mål for Ungarn i EM-kvalifiseringen som sendte nasjonen til play off.

Tysk legende
Til slutt er det også verdt å nevne at trenerteamet til Ungarn består av et par ikke helt ukjente tyskere. Hovedtrener Bernd Stock har spilt for Bochum og Borussia Dortmund i hjemlandet. Han spilte brorparten av seniorkarrieren i Dortmund og fikk U21-landskamper for Vest-Tyskland.

Medhjelperen til Stock er enda mer kjent. Den tidligere playmakeren Andreas Möller, som blant annet vant Champions League som spiller i Borussia Dortmund, er hentet inn for å hjelpe ungarerne til EM.

Möller var med å vinne VM i 1990 og EM i 1996, og spilte i tillegg under EM i 1994 og VM i 1998. Han fikk 85 landskamper for Tyskland og scoret solide 29 mål. Mange husker nok den 48 år gamle profilen for at han satte inn den avgjørende straffen i semifinalen mot England i 1996-EM.

I feiringen parodierte han England-stjernen Paul Gascoigne. Tyskland vant til slutt mesterskapet, selv om Möller var suspendert i finalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HJELPER UNGARN: Tyskeren Andy Möller. Foto: (Getty Images)


Skulle de to tyskerne overliste Per-Mathias Høgmos menn og ta Ungarn til EM i Frankrike, kan de trolig belage seg på heltestatus i den stolte fotballnasjonen. Sist Ungarn var i et mesterskap, var under VM i 1986.

Sist magyarene var i et EM-sluttspill, var helt tilbake i 1972.

Ungarerne kan likevel skilte med mer suksess internasjonalt enn Norge. Under VM i 1938 og 1954 kom laget på andreplass. I 1954 var det legender som Ferenc Puskas, Sandor Kocsis og Nandor Hidegkuti som briljerte.

Da Ungarn slo Danmark med 3-1 i bronsefinalen under EM i 1964 var det takket være profiler som Ferenc Bene og Dzeso Novak.

Rutinert generasjon
For dagens ungarske generasjon er nok Frankrike siste sjanse for et mesterskap for flere. Snittalderen i troppen er på 27,5 år og seks av spillerne er over 30 år. Kiraly er eldstemann med sine 39 leveår. Unggutten Adam Nagy fra Ferencvaros er yngst i troppen med 20 år.

Til sammenligning er snittalderen i den norske troppen på 23,7 år. Den eldste er Tom Høgli med sine 31 år, mens Martin Ødegaard (16) er yngst.

Ungarerne har totalt 719 landskamper i mellom seg i dagens tropp, et snitt på 27,65 kamper per spiller. De 26 spillerne i troppen har totalt scoret 90 mål til sammen for landslaget, et snitt på 3,5 mål per spiller.

Norge er ikke fult så rutinerte og de 24 spillerne i troppen har samlet 379 landskamper for Norge. Det gir et snitt på 15,8 kamper per spiller. Gutta har totalt scoret 14 mål for landslaget, et snitt på 0,58 per spiller.

Oppgjøret mellom Norge og Ungarn spilles 20.45 torsdag kveld. Kampen ser du på TVNorge eller følge i Nettavisens livesenter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag