*Nettavisen* Sport.

Fire mann, fire skjebner

Foto: (Scanpix)

Nettavisen har pratet med fire, profilerte Bosman-spillere om deres framtid.

16.09.10 12:17

Jon Inge Høiland, Kristian Brix, Arild Sundgot og Frode Lafton. Landslagsspilleren, ungdomslandslandslagsspilleren, storscoreren og klubblegenden.

Alle er de i samme båt og uten arbeidsgiver når nyttårsrakettene skytes opp. I alle fall slik situasjonen er per i dag – og selv om de ikke har begynt å miste nattesøvnen, innrømmer kvartetten at det å være Bosman-spillere i Norge i 2010 ikke er hva det var.

Les også: 71 spillere uten kontrakt

Likevel, helt mørkt er det ikke.

- Er du god nok, finner du alltid en klubb, sier Hønefoss-spiller Frode Lafton til Nettavisen.

- Ikke hørt et ord
Selv har han holdt seg på Ringerike siden «rett etter andre verdenskrig», og tas like gitt på Aka Stadion som vannet i Hønefossen. Akkurat det er kanskje også Hønefoss-kapteinens problem.

- Jeg har ikke hørt et ord fra Hønefoss-ledelsen. Det er ikke noe drama i det, men samtidig skulle jeg ønske at ting var på plass, det handler om forutsigbarhet både for meg, kona og ungene.

Etter 16 år i samme klubb har 34-åringen fått inn i kontrakten at han skal få fortsette i klubben etter endt spillekarriere, men den tiden er ennå ikke kommet.

- Jeg har veldig lyst til å spille fotball på høyt nivå i to-tre år til, og venter fortsatt på et utspill fra klubben.

- Må belage seg på lønnsnedgang
Sånn sett er Arild Sundgot litt mer privilegert. Med sine 104 seriemål i den gule trøya er sunnmøringen tidenes toppscorer for Lillestrøm. Men gullalderen er over i norsk fotball, og LSK-spissen har ennå ikke skrevet under på ny kontrakt for romerikingene.

- Jeg har et tilbud fra LSK som ligger der, og som jeg kan si ja til når som helst.

- Men tidene er annerledes nå, det er ikke spillernes marked lenger. Alle har kuttet budsjettene sine, og det er mange spillere som må belage seg på lønnsnedgang.

Selv har Sundgot valgt å fortsette forhandlingene med LSK, samtidig som han holder døren åpen for andre interessenter. Han innrømmer likevel at han ikke har blitt nedrent.

- Det har vært en del klubber som har forhørt seg, men det har ikke kommet noe konkret ut av det.

- Markedet er tøffere, og det er klubbene som sitter med forhandlingskortene. Samtidig virker det som om de er mer opptatt av å gå i balanse nå enn å vinne gull med en gang.

- Stor forskjell
Det er det flere som merker. Jon Inge Høiland er fast inventar i Drillos landslagstropper, men Stabæk-forsvareren merker at det er helt andre tider både i og utenfor Norges grenser.

- Jeg har vært i denne (Bosman-)situasjonen et par ganger tidligere. Det er stor forskjell fra tidligere både hva gjelder økonomi og interesse, innrømmer 32-åringen.

Stabæk-spilleren understreker at han ikke er redd for at han ikke skal få seg en ny klubb, men hadde gjerne sett at den nye kontrakten hadde kommet på plass så fort som mulig. Samtidig understreker Høiland at det viktigste er at han ender i en klubb som passer for ham – og da gjelder det å ha is i magen.

- Da jeg dro til Kaiserslautern i 2006 fikk jeg beskjed om å hoppe på første fly. Neste dag satt jeg der nede med en fersk kontrakt i hånda, det hele skjedde veldig kjapt.

- Jeg vet hvordan dette fungerer, og det viktigste for meg nå er å finne en klubb som passer for meg, og som har troen på meg. Da er det viktig ikke å ta noen forhastede avgjørelser.

Les også: NISOs Bosman-revolusjon

Familiehensyn
Med tre barn og en kone som også skal med på - det eventuelle - flyttelasset, er det litt flere hensyn å ta enn i begynnelsen av karrieren.

- Det er et regnskap som skal gå opp, det handler ikke lenger bare om meg selv. Det var det litt lettere da jeg var 24 år, sier landslagsspilleren til Nettavisen.

Sånn sett er Kristian Brix i en bedre stilt situasjon. Vålerenga-spilleren ble før sesongen presentert som «den neste unggutten på A-laget», slik gikk det ikke. Kun to seriekamper har 20-åringen startet i år, og nå står venstrebacken foran et veiskille.

- Det er egentlig en grei situasjon, jeg kan velge fritt hva jeg ønsker å gjøre neste år.

- Det er ingen tvil om at markedet er tøft nå, men jeg regner med at jeg har et navn som er bra nok til at det kommer en del klubber på banen.

Vil bort fra Vålerenga
For – etter å ha vært i Oslo-lagets a-stall i fire sesonger kunne han nå tenkt seg nye utfordringer.

- Kommer Vålerenga med et tilbud, skal jeg selvsagt se på det, men egentlig kunne jeg veldig gjerne tenkt meg en ny klubb nå - spille i en ny posisjon, og få noen nye impulser.

- Jeg føler ikke folk helt har fått sett ferdighetene mine ennå, og det skuffer meg. Derfor kunne det kanskje være greit å prøve seg et nytt sted.

Positive til NISO-tiltak
NISO-planen, lansert i Nettavisen på onsdag, hvor spillerorganisasjonen planlegger å gi norske Bosman-spillere muligheten til å spille en turnering mot spillere fra Irland og andre, nordiske land, er dog ikke noe som Vålerenga-backen ønsker å kaste seg over.

- Det er sikkert et fint tiltak, men jeg håper jeg har et så bra navn at jeg slipper noe prøvespill, sier Brix til Nettavisen.

Jon Inge Høiland er mer positiv.

- Det høres ut som et bra initiativ, spesielt for de spillerne som har vært en del på benken, og som klubbene er mer usikre på.

- Forhåpentligvis kan det gi flere, norske spillere nye jobber - gitt at kvaliteten på dem er bra nok, da.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.