*Nettavisen* Sport.

Fire punkter overbeviste talentsjefen om Ødegaard-suksess: - Ekstremt

KLARE TIL DYST: Martin Ødegaard og Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland (t.h.) tar heisen sammen etter fotballandslagets pressetreff i Sofia onsdag ettermiddag. Norge møter Bulgaria til EM-kvalifiseringskamp i fotball torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Når Norges Fotballforbund (NFF) jakter talenter, er det noe de leter ekstra nøye etter.

03.09.15 19:32

OSLO / SOFIA (Nettavisen): Nettavisen skrev nylig om Håkon Grøttland, utviklingssjef i NFF og en av dem som oppdaget Martin Ødegaard som 11-åring.

LES OGSÅ: Ødegaard-rapport fra 2010 ble starten på et eventyr

Det var ingen tilfeldighet at Ødegaard ble fanget opp tidlig, skal vi tro NFF-lederen. Norges Fotballforbund har lenge hatt et system som gjør at det er ytterst få fotballtalenter som sklir unna radaren.

- NFF, i tett samarbeid med kretsene og toppklubbene, begynner å få et ganske finmasket nett. Det er mange som jobber der ute og fanger opp spillere. Han ble derfor tidlig identifisert, husker Grøttland.

Han mener historien om Ødegaard bør være til inspirasjon for andre talenter i Norge.

- Fire punkter som avgjør alt

Og det er flere punkter man bør ha i bakhodet om man vil til topps som fotballspiller.

- Det er fire ting vi er veldig opptatt av hos unge spillere, sier Grøttland.

Ødegaard hadde alt. Han lister opp:

- Punkt 1 – man må trene ekstremt mye på egenhånd. Martin Ødegaard har ikke blitt den spilleren han er på fellestreningene, det er egentrening som skal ha æren for det.

- Punkt 2 – du må være dønn til stede i alt du driver med. Du må virkelig ha et ønske om å bli god, og Martin elsker jo å spille og var dønn til stede i alt han drev med.

- Punkt 3 er litt vanskeligere å identifisere hos enn 11-åring, og det er hvor nysgjerrig og reflektert du er rundt deg selv og din utvikling. Det kunne vi ikke si noe om da, men han har åpenbart vært nysgjerrig. Det går på alt fra å studere filmer på Youtube, spørre trenere, se kamper på tv.

- Punkt 4 er at spillere tør å prøve videre på det man ikke fikk til i går. At man utfordrer grensene sine og tar sjanser. Også der har Martin vært enestående.

- Hans Erik sier Martin ikke har hatt en uke uten minst 20 timer trening. Det er ekstremt?

- Det er ekstremt, og det er viktig for meg å påpeke: NFF eller Strømsgodset har ikke æren for at Martin Ødegaard har blitt Martin Ødegaard. Han er et produkt av seg selv og den treninga han har lagt ned på egenhånd og sammen med faren. Det er ekstremt, men man må være ekstrem for å bli ekstrem, sier Grøttland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MØTTE PRESSEN: Martin Ødegaard under fotballandslagets pressetreff i Sofia onsdag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Det virkelige talentet

Et av hovedfokusene i media har vært hvor treningsvillig og dyktig Ødegaard har vært siden ung alder. Grøttland håper fokuset kan bidra til at enda flere nå forstår hvor mye som kreves for å virkelig bli en god fotballspiller.

- Vi har blitt mer bevisste på at det virkelige talentet, det er treningstalentet, at man har evnen til å trene mye. Og jeg tror ikke det har vært noe offer for Martin å trene 20 timer i uka, det er dette han har ønsket å gjøre. Han har trent 20 timer i uka fordi det er det han vil, mener Grøttland.

Nå gleder han seg til å følge utviklen til den norske Real Madrid-proffen videre.

- Det helt spesielle med Martin, er at han er blitt bedre og bedre jo høyere nivå han er blitt flyttet opp. Han har tilpasset seg og gått opp på et høyere nivå, jo bedre medspillerne har vært. Det er opplagt at han vil bli bedre, nesten daglig, av å trene med de beste spillerne i verden. Den gutten har tatt, og kommer til å fortsette å ta steg, sier Grøttland.

P.S: Her kan du laste ned og lese hele talentoppskriften tilpappa Hans Erik Ødegaard, og på den måten få et innblikk i hvordan far og sønn har jobbet for å komme dit de er i dag.

Kampen starter 20.45 norsk tid og kan følges i Nettavisens livesenter.

P.S: Hør mer om Grøttlands første Ødegaard-minner i Tippemagasinet her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=e8zvvpNJR5EMfY62Ce2Ccw11Acy0gPSgrVYm6OTrt-2YjwZPMYDresYicTygNRT7AtTpfaOLQrrWcub2ppy8ShIa34R41c-Ap_l6kHNi1q0PlFswHzODQIA1WdQOKZfxcKgtpksRCGA&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag