*Nettavisen* Sport.

Fire røde og 16 gule

Portugal slo Nederland i VMs hissigste batalje hittil.

26.06.06 19:07

PORTUGAL-NEDERLAND 1-0: Fire røde og 16 gule kort. Det er fasiten etter at Portugal slo ut Nederland i åttedelsfinalen i VM søndag kveld.

- I løpet av mine tre år som trener for Portugal har jeg aldri avsluttet en kamp med ni spillere. Fifa snakker alltid om fair play, men i kveld så vi flere eksempler på det stikk motsatte, raste Luiz Felipe Scolari etter kampen.

Ufint av Nederland
Han tenker antakelig på taklingen Cristiano Ronaldo ble tildelt av Khalid Boulahrouz etter sju minutters spill, og ikke minst at Nederland unnlot å spille ballen tilbake til Portugal da dommeren blåste av spillet - mens Portugal hadde ballen.

Nederlands trener Marco van Basten bortforklarte tapet med mangel på erfaring.

- I 2. omgang etter at de ble redusert til ni menn, glemte vi å spille fotball og bare tenkte på den korteste veien mot målet. Kampen var nummeret for stor for mitt uerfarne lag, sa han til pressen.

Matchvinner Maniche forklarer seieren på denne måten:

- Jeg tror vi vant fordi vi er en herlig gjeng, en gruppe av talentfulle spillere, og vi er alle venner også. Jeg synes vi fortjente å vinne. Dette var en smakfull seier for Portugal, sa målscorer Maniche til tysk fjernsyn etter kampen.

Han var svært kritisk til dommer Valentin Ivanov.

- Dommeren bidro ikke til at dette ble en god fotballkamp. Jeg synes ikke kampen var så voldelig at det måtte bli så mange røde kort, sa han.

Ivanov hadde sin fulle hyre med å holde orden på hvem som hadde fått og ikke fått gule kort da det kokte som verst i 2. omgang.

11 gule i 2. omgang
Han ga i det minste ikke tre gule til noen. Men han delte ut hele 11 kort bare etter hvilen. Tre av dem resulterte også i røde - Khalid Boulahrouz og Deco måtte begge gå i garderoben midtveis i omgangen, og like før slutt så Giovanni van Bronckhorst også gult for andre gang. Og før pause hadde Costinha også pådratt seg to gule.

Hadde dommeren fulgt regelboka til punkt og prikke hele kampen igjennom, ville målscorer Maniche fått rødt kort også i 1. omgang. Etter scoringen løp han ut av banen for å feire – en forseelse som normalt sett gir gult kort. Og han hadde gult kort fra før av. Men Ivanov plukket ikke opp det gule kortet sitt ved den anledningen.

Og kanskje Luis Figo også skulle ha hatt rødt kort da han skallet borti Mark van Bommel.

Den hissige bataljen til tross – Portugal er videre i VM og møter England i kvartfinalen. Men det var en seier som kostet dyrt. Både Deco og Costinha får karantene etter kampen, og de seks øvrige lever farlig med tanke på videre spill i VM – skulle de ta seg over det engelske hinderet i neste oppgjør.

Luis Figo er glad for at Portugal tok seg videre.

- Det var en ekstremt vanskelig kamp. Vi var gode i første omgang. Etter at vi ble redusert til ni menn, ble det bare hardt arbeid. Laget vårt bør få ros for å vise en slik karakter, mener han.

Kan takke seg selv
Nederland kan antakelig takke seg selv for at det gikk som det gikk. Taklingen på Ronaldo tidlig i kampen satte antakelig sinnene i kok blant portugiserne.

Og da Nederland ikke spilte ballen tilbake til Portugal da dommeren hadde blåst av mens Portugal hadde ballen, gikk Deco løs på Johnny Heitinga – en forseelse som i seg selv kanskje kvalifiserte til rødt kort. Og i tumultene som oppsto i etterkant, fikk både Wesley Sneijder og Rafael van der Vaart gule kort.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (SCANPIX)

Som om ikke det var nok, så ble både keeper Ricardo og Nuno Valente notert i Ivanovs bok to minutter etter det igjen også.

Et rødt VM
Uansett – Nederland er slått ut etter at de ikke klarte å score mot et hardt arbeidende portugisisk lag. Mange stiller seg kanskje noe undrende til at Ruud van Nistelrooy satt på benken gjennom hele kampen for Nederland. Da laget trengte mål som mest, og da de hadde et tallmessig overtak på Portugal, valgte Marco van Basten å sette inn først Johnny Heitinga og deretter Jan Vennegoor. Ingen av dem klarte å finne nettmaskene.

Luiz Felipe Scolari var overlykkelig etter triumfen:

- I mange år har ikke Portugal hatt et lag som har gjort like mye for sitt land. Vi må bare gratulere dem, vårt lag, våre atleter. Alt jeg kan tenke på i kveld, er denne heroiske, fantastiske seieren, sa han.

P.S. Luiz Felipe Scolari har nå vunnet 11 kamper på rad i VM. Han vant sju med Brasil, og har nå vunnet fire på rad med Portugal.

P.P.S. Det er blitt delt ut 23 røde kort i VM så langt. Det er ett mer enn i VM i 1998.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.