*Nettavisen* Sport.

Følte seg presset av NFF til å levere inn lisensen

- De sa det kunne bli sanksjonssak mot meg.

12.12.14 16:08

Boken «Fotballagenten» skapte bølger i Norge. Tidligere agent Knut Høibraaten la fram en rekke historier om livet på innsiden.

Høibraaten kom med en rekke avsløringer om norsk fotball og sentrale personer tilknyttet den. Blant annet skapte kapitlet om Sogndal, nåværende fotballpresident Yngve Hallén og overgangen til Piotr Leciejweski i 2008 store overskrifter. Kapitlet inneholdt blant annet antydninger om korrupsjon.

Hallén ble torsdag renvasket for disse anklagene av det uavhengige revisjonsselskapet BDO, som har gransket alle fakta i saken. BDO opplyste at de ikke hadde funnet noen bevis for at Hallén hadde gjort noe galt.

- Sanksjonssak
I boken skriver han også om hvordan han, etter å ha strøket på den første agenteksamen, betalte 40.000 kroner for å få fasiten på prøven i hånd før han tok den neste gang.

Høibraaten skriver at det var en lekkasje i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som ga ut fasiten. Via en mellommann fikk han dermed en telefon med fasitsvarene rett før han gikk inn for å ta prøven. Slik fikk han lisens.

Til Nettavisen forteller Høibraaten at han i dagene etter at boken kom ut, nærmere bestemt 16. oktober, fikk en telefon av Norges Fotballforbund. I samtalen ble han anbefalt å levere inn lisensen så fort som mulig. Nettavisen har fått se dokumentasjon som bekrefter at han ble kontaktet av NFF.

Høibraaten sier han da straks sendte en e-post til NFF og ba dem slette ham.

- De anbefalte meg å levere den inn sporenstreks. Jeg fikk beskjed om at det var best for alle parter og at om jeg ikke leverte den inn, kunne det bli en sanksjonssak mot meg. Jeg leverte den inn med en gang, sier Høibraaten.

- Litt søkt
Den tidligere agenten sier han kjente til at lisensordningen for agenter uansett ville bli fjernet fra april 2015, men sier han ikke tenkte så mye mer over denne saken før han tidligere denne uken leste i Nettavisen at FIFA ikke kom til å granske ham for et alvorlig lovbrudd, på grunn av at han ikke lenger hadde lisens.

- Jeg må si jeg ble ganske lattermild og ettertenksom da, med tanke på at de hadde ringt meg for å be meg levere inn lisensen, forteller Høibraaten.

- Hvorfor ba de deg levere den inn?

- Jeg vet ikke. Jeg er ikke akkurat den første som får julekort fra de i forbundet, så kanskje derfor? De er ikke så glad i meg, sier han.

- Gjorde det deg noe å levere den?

- Nei, ikke for min del. Jeg egentlig sjeleglad for at jeg gjorde det.

I Norges Fotballforbund er man imidlertid ikke helt enig i den tidligere agentens gjengivelse av det som skjedde. Der mener man at hans historie ikke stemmer.

Nettavisen har hatt en lang dialog med forbundet om påstandene, men de er klokkeklare på at det var Høibraaten selv som tok initiativ til det hele.

NFF mener all dokumentasjon i saken peker dit hen.

- Vi mottok en mail fra Høibraaten der han ba om å bli slettet fra vårt register, da han ikke har virket som agent på svært lange tider – for å bruke hans ord. Det ønsket har vi etterkommet. Påstandene han kommer med stemmer ikke, og det kan vi dokumentere. Vi kan imidlertid ikke videreformidle mailer som blir sendt til oss – med mindre Høibraaten samtykker, selvfølgelig. Poenget er uansett at mailen bekrefter vår versjon. NFF har aldri bedt Høibraaten om å levere sin lisens, sier kommunikasjonssjef Yngve Haavik i NFF til Nettavisen.

Telefon og e-post
Høibraaten har blitt informert om NFFs tilsvar, men har også på eget initiativ gitt Nettavisen tilgang på en e-post som han mener viser at NFF tar feil.

Etter å ha mottatt en e-post fra forbundet den 16. oktober, der en representant for forbundet informerer om at det fra neste år vil bli en ny ordning for agentlisensen og deretter hatt en telefonsamtale med samme person, skriver Høibraaten senere samme dag følgende i en e-post:

«Hei. Takk for mail og hyggelig telefonsamtale. Jeg har ikke virket som agent på svært lange tider. Så jeg ber om at dere sletter meg fra deres registre. Ha en fin dag», skriver den tidligere agenten.

Høibraaten mottar i løpet av kort tid følgende svar fra NFFs representant.

«Hei Knut! Takk for rask tilbakemelding! Jeg registrerer at du ønsker å levere inn lisensen din. Jeg skal således sørge for å få fjernet din kontaktinfo som agent fra hhv. fotball.no og fifa.com. Vennligst ta kontakt dersom du har ytterligere spørsmål», heter det i svaret fra Norges Fotballforbund.

Slipper FIFA-granskning
Høibraaten bør uansett være glad han fikk levert inn lisensen. Det kan nemlig ha reddet ham fra en etterforskning fra Det internasjonale fotballforbundet.

Nettavisen var nylig i kontakt med FIFA og fikk da bekreftet at forbundet ikke vil se nærmere på Høibraaten-saken, siden han ikke lenger har lisens.

- Ettersom han ikke lenger er lisensiert av det norske fotballforbundet, faller han ikke inn under FIFAs jurisdiksjon, sa en talsmann for FIFA til Nettavisen.

Knut Høibraaten skal imidlertid i retten for et par andre forhold. Han er saksøkt av fotballpresident Yngve Hallén etter påstander om korrupsjon.

Anklager fotballpresidenten altså nå er renvasket fra av BDO.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag