*Nettavisen* Sport.

For elleve år siden vraket han Huseklepp

Foto: Arkivfoto BA

- Der og da var han ikke god nok for vårt junior elite-lag, men jeg var aldri i tvil om at han kom til å bli en god spiller.

11.08.12 16:39

Det sier tidligere trener for Fyllingens juniorelite-lag, Petter Westrebø, til BA.no.

Helt siden Erik Huseklepp slo gjennom i Brann i 2005 har det gått gjeteord om at han ble vraket fra Fyllingens juniorlag. Det er ikke måte på hvor mange bergensere som slår seg på brystet og hevder at de henviste «den nye Kniksen» til benken i sin ungdom.

- Sent utviklet
Petter Westrebø var juniortrener i Fyllingen fra 2001 til 2003 og var den som hadde ansvaret for vrakingen.

- Folk fremstiller det som om han ble sparket ut fra Fyllingen, men det er betydelig overdrevet. Vi hadde et veldig godt juniorlag den gangen, 7-8 spillere spilte regelmessig for A-laget, og det stemmer at jeg fortalte Huseklepp at han trolig måtte belage seg på å spille for junior 2, sier Westrebø.

- Akkurat der og da var han rett og slett ikke god nok til å spille seg inn på laget. Han var veldig liten og var ikke fullt ut utviklet ennå. Han var ikke i nærheten av å ha den farten han har nå. Når du kommer til junior elite er det slutt på at alle skal få spilletid, selv om du kan synes hva du vil om det. Der og da var han rett og slett ikke god nok til å få spille på førstelaget, selv om jeg forstår at det høres rart ut den dag i dag, sier Westrebø.

- Men vi var aldri i tvil om at kom til å bli en god fotballspiller. Han var en fantastisk gutt med en enorm treningsiver. Og vi visste jo også at han hadde gode gener, sier Westrebø, med henvisning til faren Ingvalds Brann-karriere. Eriks søster, Elise, har også gjort det skarpt på håndballbanen for Tertnes.

- Ble veldig lei seg
- Erik ble naturligvis veldig lei seg, men han hadde bestemt seg for å bli god, han, sier Westrebø.

Dermed meldte Huseklepp overgang til Vadmyra sitt juniorlag. Etter en litt treg start, spilte han seg etter hvert til en fast plass her, før han også ble flyttet opp til A-laget. Her imponerte han såpass at han ble hentet tilbake til Fyllingens A-lag før 2004 sesongen. Deretter skulle karrieren virkelig skyte fart med seriemesterskap for Brann, proffeventyr i Serie A og engelsk førstedivisjon, og ikke minst det faktum at han har blitt et fast innslag på landslaget.

- Altfor mange talenter gir opp for tidlig. Det er liksom opplest og vedtatt at hvis du ikke spiller i eliteserien før du er 18 år, kan du bare gi opp. Karrieren til Erik viser at man aldri må gi opp, oppfordrer Westrebø.

Westrebø gikk videre fra Fyllingens juniorlag for å trene juniorene i Løv-Ham og senere Brann 2, men har nå lagt trenergjerningen på hyllen.

Mener Messi hadde slitt i Norge
- Selv om norske trenere hadde snublet over Lionel Messi, hadde de slitt med å oppdage talentet.

Det sier Huseklepps rådgiver, Stein Arve Lone.

I 2001 begynte Erik Huseklepp studiene ved Fotballakademiet. Her fikk han Stein Arve Lone som trener. Siden har Lone fungert som rådgiver.

- Med én gang Erik fikk beskjed om at han ikke var god nok for Fyllingen, startet vi med å finne ut hvor vi kunne plassere ham. Slik er egenskapene til Erik. Etter et slag i trynet, tar det kun to timer før han begynner å konsentrere seg om noe fornuftig. Han har fått seg noen trøkker i karrieren, men han slår alltid tilbake, sier Lone.

- Faktum er at Westerbø ikke syntes at han var god nok. På den tiden var det ikke mange som snakket om Huseklepp. Han var en i massen. Men Erik er en sånn type som aldri gir opp. Han ville bevise at han er god nok. Han har en indre motivasjon som er helt fantastisk.

Lone er ikke nådig i kritikken av norsk talentsatsing.

- I Norge evner vi ikke å satse på spillere som har en unorsk spillestil og som trenger tid. Selv Lionel Messi hadde slitt med å bli oppdaget. Det er spillere som trenger tid og som få norske trenere tør å satse på. Man må huske på at det tok lang tid før Huseklepp etablerte seg på Brann også, påpeker Lone.

I 2004 var Lone og Inge Ludvigsen trenere i Fyllingen. De hentet Huseklepp tilbake fra Vadmyra.

Les mer hos BA.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.