RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For en revansj, Luis Suarez!

BLE HELTEN: Etter å ha sett de første månedene av sesongen fra tribunen, avsluttet like så godt Luis Suarez med å avgjøre Champions League-finalen.
BLE HELTEN: Etter å ha sett de første månedene av sesongen fra tribunen, avsluttet like så godt Luis Suarez med å avgjøre Champions League-finalen. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Spissen avgjorde Champions League-finalen for Barcelona.

JUVENTUS - BARCELONA 1-3:

BERLIN / OSLO (Nettavisen): Barcelona-manager Luis Enrique hadde på tre forsøk aldri før maktet å slå Juventus, men det var som sjef for Roma.

Med tidenes beste angrepstrio i spissen for et Barcelona-lag i praktslag, ventet de aller fleste at Enrique ville ta seg av Juventus i Champions League-finalen.

Slik skulle det også gå.

Takket være Ivan Rakitic og en fantastisk Luis Suarez, som ble kåret til finalens beste spiller av Nettavisen.

Kroatiske Rakitic sendte Barca i front tidlig i kampen, og katalanerne kunne ha lagt til ytterlige én og to scoringer i første omgang uten at det hadde vært noe å si på det.

Istedet slo Juventus tilbake gjennom tidligere Real Madrid-spiller Alvaro Morata.

Så dukket altså Luis Suarez opp.

I en sesong hvor Barcelona-spissen måtte stå over de første månedene på grunn av den famøse biteepisoden under Brasil-VM, har uruguayaneren gitt tilsvar på tilsvar i form av scoringer og målgivende.

I Berlin gjorde han det igjen.

Med sitt mål midtveis i den andre omgangen, avgjorde jegeren like så godt sin første Champions League-finale, og sørget for det med å avslutte en sesong som startet så fælt, på den absolutte topp.

På overtid av overtiden satte Neymar spikeren i kista med sin 3-1-scoring.

Dermed fullførte Barcelona sin trippel, etter at ligatittel og cupgull ble sikret i mai. Det var Barcelonas fjerde triumf etter at den gjeveste europacupen ble gitt navnet Champions League - flest av alle klubbene i Europa.

- Det var på grunn av anledninger som dette at Luis (Suarez) kom hit. Han er en fantastisk spiller med en positiv mentalitet og en herlig person. Jeg er utrolig glad på hans vegne, sa lagkamerat Javier Mascherano etter kampen ifølge BBC.

- Det er surrealistisk, det er noe helt spesielt. For å vinne dette trofeet, må du ofre masse. Den beste tingen med dette laget er det at vi har stått sammen som lag siden starten på sesongen, følgte Suarez selv opp med.

Les fyldig referat fra kampen her.

Nådeløse Barcelona
Olympiastadion i Berlin lå og badet i sol og 30 varmegrader i timene før kampstart, med da det endelig var duket for avspark hadde kvikksølvet sunket ned til til et nivå som innbød til festfotball.

Juventus sparket igang den 23. Champions League-finalen, sto høyt med laget og presset Barcelona til to sjeldne feil allerede etter ett minutt - dog uten at det ga uttelling i form av scoring for italienerne.

Det skulle det derimot bli i motsatt ende bare to minutter senere.

Barcelona etablerte seg på Juves banehalvdel før Lionel Messi presenterte seg for første gang denne kvelden. Verdens beste fotballspiller sendte en glimrende pasning ut til Jordi Alba på venstresiden, som overlot ballen til Neymar. Brasilianeren fant en Andres Iniesta på løp inn i feltet, og da er det gjerne kort vei til mål.

Så også denne gangen.

I sin tredje CL-finale vartet nemlig Iniesta opp med sin tredje målgivende pasning da han fant en umarkert Ivan Rakitic foran mål. Kroaten hadde en enkel oppgave med å sende katalanerne i ledelsen.

En scoring som tatt ut fra Barcelona-læreboka: Alle utespillerne var innom ballen før den endte opp i nettmaskene.


Buffon-magi
Juventus' effektive høye press var plutselig en saga blott, og ryggende sebrastriper lot Barcelona spille seg til nye muligheter.

Et kvarter var spilt da Dani Alves ble frispilt av Luis Suarez inne i feltet. Høyrebacken så at Juve-keeper Gianluigi Buffon forflyttet seg og la skuddet tilbake der keeperen kom fra. Med en fantastisk énhåndsredning nektet imidlertid sisteskansen Barcelona i å doble ledelsen og ga samtidig vann på mølla til de som mener at 37-åringen fortsatt er den beste målvakten i verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ÅPNET BALLET: Ivan Rakitic sendte Barcelona i føringen allerede etter fire minutter.


Fakta: Spillerbørs

Klikk for å åpne faktaboksen
 

JUVENTUS (4-3-1-2):
GIANLUIGI BUFFON - 6
STEPHAN LICHTSTEINER - 7
ANDREA BARZAGLI - 5
LEONARDO BONUCCI - 6
PATRICE EVRA (ut 89.) - 5
CLAUDIO MARCHISIO - 6
ANDREA PIRLO - 5
PAUL POGBA - 7
ARTURO VIDAL (ut 82.) - 5
CARLOS TÉVEZ - 5
ÁLVARO MORATA (ut 84.) - 6
ROBERTO PEREYRA (inn 82.) - Ikke vurdert
FERNANDO LORENTE (inn 84.) - Ikke vurdert
KINGSLEY COMAN (inn 89.) Ikke vurdert

BARCELONA (4-3-3):
MARC ANDRÉ TER STEGEN - 5
DANI ALVES - 6
GERARD PIQUÉ - 6
JAVIER MASCHERANO - 5
JORDI ALBA - 5
IVAN RAKITIC (ut 90.) - 7
SER GIO BUSQUETS - 6
ANDRÉS INIESTA (ut 76.) - 7
LIONEL MESSI - 7
LUIS SUÁREZ (ut 94.) - 8 BB
NEYMAR - 6
XAVI (inn 76.) - ikke vurdert
JEREMY MATHIEU (inn 90.) - Ikke vurdert
PEDRO (inn 94.) - Ikke vurdert

*En spiller må ha vært på banen i 30 minutter for å bli vurdert.

* Vurdert av Egil Sande og Simen Goffeng.

Så var det Juventus' tur til å true Barcelona. Real Madrid-vrakgods Alvaro Morata var naturlig nok hypp på en scoring mot sin gamle erkerival, og var ikke langt unna etter 25 minutter.

Ballen ble slått inn i feltet og spanjolen avsluttet på direkten med venstrefoten. Under hardt press satte han derimot avslutningen utenfor mål.

Morata-muligheten var omtrent det eneste italienerne presterte offensivt i den første omgangen, og i stedet hadde Luis Suarez muligheten til å sende sitt lag et langt skritt nærmere tittelen, men uruguayanerens forsøk trillet få centimetere på utsiden av Buffons borterste stolpe.

Barca sløste - Juve scoret
Tendensen var uansett krystallklar. Barcelona virket å være både én og to klasser bedre enn sin finalemotstander.

Og etter pause fortsatte de å skape store målsjanser. Meget store.

Juventus jaktet scoring og sendte opp det meste av mannskap på en corner. Den ble det ingenting ut av og istedet kontret Barca fem mot tre. Suarez fikk til slutt ballen på venstresiden i feltet og valgte å gå for egne sjanser framfor å spille på en av sine tre lagkamerater som lå nærmest alene foran mål. Buffon reddet nok en gang.

Det kunne Suarez angre bittert på bare fem minutter senere.

Claudio Marchisio frispilte Stephan Lichtsteiner med en nydelig hælflikk og den sveitsiske vingbacken dundret nedover høyresiden før han la ballen på tvers til Tevez som avsluttet etter å ha vendt seg rundt på en femøring.

Marc-André Ter Stegen reddet skuddet, men returen falt til Alvaro Morata, som kunne bredside ballen i mål fra tre meters hold.

Noe flatterende var man plutselig like langt på Olympiastadion i Berlin.

NYTT HÅP: Alvaro Morata sendte Juventus inn i kampen igjen med sin utligning. Dessverre skulle det ikke holde for den tidligere Real Madrid-spilleren.


Suarez avgjorde
Juventus hadde fått sin vitamininnsprøytning, og like etter fikk Carlos Tevez en kjempemulighet til å sette inn 2-1. Argentinerens skudd gikk derimot over tverrliggeren.

Istedet var det en annen søramerikaner som skulle stikke av med hederen.

Lionel Messi avsluttet godt, men ikke bedre enn at Buffon burde klart å sende returen et annet sted enn rett ut i feltet. Det klarte han derimot ikke. Dermed var Suarez først framme på returen, som han klinket opp i nettaket.

Det ble også den avgjørende scoringen. På overtid av overtiden rundet Neymar av katalanerens festaften da han satte inn 3-1 bak Buffon.

Etter å ha slått ut sist sesongs nasjonale mestere fra både England, Tyskland, Frankrike på veien, og nå den italienske i finalen, er det lite å si på at det er Barcelona som hever trofeet nok en gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere