RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For ti år siden gjorde pappa Ødegaard en investering som skulle forme sønnen

KUNSTGRESS: For ti år siden bladde blant andre Hans Erik Ødegaard opp for kunstgress på "Kjappen".
KUNSTGRESS: For ti år siden bladde blant andre Hans Erik Ødegaard opp for kunstgress på "Kjappen". Foto: Daniel Ochoa De Olza (Ap)
Martin Ødegaards suksess er ingen tilfeldiget.

12 måneder har passert siden juvelen fra Bragernesåsen trente med Strømsgodsets rekruttstall i 4. divisjon. Det var der han innledet fjoråret. Men det varte ikke lenge.

Nå tyder mye på at Martin Ødegaard blir solgt til verdens mektigste og mestvinnende klubb. «Kongens klubb» Real Madrid.

Kontrastene og spranget er så enormt at det hele føles uvirkelig.

Det er rett og slett litt vanskelig å ta inn over seg. Martin Ødegaard er blitt et verdensfenomen. Og de siste dagene har han og pappa Hans Erik stått midt i sirkuset i den spanske hovedstaden.

Onsdag traff Godset-spilleren flere av Reals superstjerner inne på det enorme treningsanlegget Valdebebas. Han trente med Cristiano Ronaldo og de andre A-lagsspillerne som satt på benken i onsdagens Madrid-derby mot Atletico.

Alle venter på at Martin skal takke ja til tilbudet – som ifølge rapportene innebærer at han blir en del av A-stallen til Real.

Denne saken er levert av Drammens Tidende.

Kunstgresset på Kjappen

Men la oss først skru klokken tilbake til 2005. Da skjedde det noe som er blitt helt avgjørende for Martins utvikling.

Han fikk en helt ny bane å trene på i nærheten av familiens villa på Toppenhaug.

Hans Erik Ødegaard og 15–20 andre foreldre fra Toppenhaug spyttet inn 50.000 kroner hver for å legge nytt kunstgress på grusbanen Kjappen.

Siden den gang har løkka vært Martins andre hjem. Det er her han har lagt grunnlaget. Det er her han og Hans Erik har terpet detaljer i time etter time. Nærheten til hjemmet har bidratt til at Martin har fått trene så ofte som mulig.

Tema på lederplass

Og han har gjort det med kvalitet på grunn av kunstgresset. Grusen som var der hadde ikke gjort samme nytten.

Lagkamerat i Godset Jørgen Oland og Marcus Haugland (Godsets rekruttstall) er for øvrig også produkter av Kjappen.

Spleiselaget for ti år siden skjedde ikke uten diskusjon i nærmiljøet. Det var faktisk også tema på lederplass i Drammens Tidende. Men i dag er det liten tvil om at investeringen har ført til økt aktivitet blant barn og unge i området.

Og byen har fått en stjerne som hele fotballverdenen snakker om. Det er ganske ålreit det også.

Debuten som 13-åring

Martin Ødegaard skapte de første overskriftene her hjemme da han fikk sin uoffisielle Godset-debut allerede som 13-åring.

Det var i en treningskamp mot Mjøndalen. Pappa Hans Erik var assistenttrener - som i dag.

Den lille lyshårede pjokken kom innpå i 2. omgang. Fra sin posisjon på høyrekant spilte han fri Péter Kovács, som fikk straffe. Martin ville involveres på direkten. Han ville prege kampen. Han tok ansvar med ball.

I en alder av 13.

– Selvfølgelig utvikler du deg mer hvis du vil ha ballen, sa Martin Ødegaard til Drammens Tidende den augustdagen i 2012.

En stjerne var født.

Rekord til rekord

To år senere debuterte han i Tippeligaen. Med like stort fokus på utvikling.

Martin Ødegaard gikk fra rekord til rekord i fjor. Tidenes yngste spiller i Tippeligaen, yngste målscorer, yngste spiller på A-landslaget, yngste spiller i EM-kvalifiseringen.

Yngst i alt. Og best.

Martin Ødegaard tok norsk fotball med storm. Folk gned seg i øynene og kløp seg i armen. Medspillere, motspillere, tilskuere, journalister, agenter, speidere – alle sammen.

Nesten årets spiller

Han presterte i perioder på et nivå som ikke var til å tro. Internasjonal fotballpresse vendte blikket mot Drammen. Mobillinjen til Godsets mediesjef Helge Helgesen var formelig rødglødende. Hele verden ville plutselig skrive om gutten.

Det tok av på en måte som både var morsomt og ganske skremmende.

Fem mål og åtte målgivende pasninger ble det til slutt. Martin ble nesten årets spiller på VG-børsen. Han manglet tre kamper på å bli årets spiller i Drammens Tidende.

I en alder av 15 – snart 16 år.

Vokser ut av Godset

De beste klubbene på kontinentet intensiverte jakten på Martin Ødegaard i takt med de vanvittige prestasjonene – og den økte oppmerksomheten. Om mobilen til Helgesen gikk varm, så var det ingenting mot Hans Erik Ødegaards telefonaktivitet.

Norges mest kjente fotball-pappa har ladet mobilen konstant det siste halve året. Det er greit å ha batterikapasitet når Pep Guardiola ringer.

Det finnes mange talentfulle 15-åringer på denne planeten. Men bare et fåtall får muligheten til å spille regelmessig på øverste nivå i sitt land. Nesten ingen får muligheten til å skinne som Martin Ødegaard har gjort i Strømsgodset.

Han har gjort seg fortjent til spilletiden, til hederen og æren. Men David Nielsen skal ha kreditt for at han har lagt opp så mye av det offensive spillet rundt en tenåring.

Det er ikke alle trenere som hadde gjort det. Uansett hvor stort talentet er.

Verdensfenomen

Nå er Martin Ødegaard i ferd med å vokse ut av Strømsgodset. Ut av norsk fotball. Han er riktignok den samme sympatiske gutten med gode holdninger og flotte verdier, men fotballspilleren Martin Ødegaard er blitt et verdensfenomen.

Med alt det fører med seg.

De siste dagers sirkus i Madrid vitner om formatet. Fredag prydet Martin forsiden i Marca - den spanske sportsavisen med 2,5 millioner daglige lesere. Overgangen fra Strømsgodset til Real Madrid vil være tidenes desidert største i norsk fotball.

Ingen forhandlinger

Det finnes ikke lenger noen som tror at han kommer til å avslå tilbudet fra Real. Det er bare ikke noe du gjør. Du sier ikke nei til Real Madrid.

Når Martin har bestemt seg vil Godset gå i forhandlinger med Real Madrid. Det har fremdeles ikke vært noen kontakt mellom klubbene, etter hva Drammens Tidende forstår.

Godset står fritt til å forhandle med spanjolene som de måtte ønske. Sentrale punkter kan bli prosenter av videresalg og utbetalinger etter antall kamper. Men enn så lenge får de ikke gjort annet enn å legge best mulig til rette for far og sønn Ødegaard.

Spørsmålet mange stiller seg er hva klubben sitter igjen med når verdens mest ettertraktede fotballtenåring selges til en klubb som Real Madrid. Spanske medier spekulerer i salgssum på fire millioner euro (ca. 36 mill. kroner). Men det er ikke annet enn spekulasjoner, all den tid klubbene ennå ikke har åpnet forhandlingene.

På tide å få det avklart

Det er SIFs sportssjef Jostein Flo som tar seg av dialogen med Hans Erik Ødegaard. Ingen andre. Det er mest ryddig slik. Flere kokker gir mer søl.

De to gamle lagkameratene prater godt sammen. Og det skal de fortsette med.

Eventyret om Martin Ødegaard har allerede mange kapitler, men flere skal skrives. Det neste dreier seg om hans neste klubb.

Til uken får vi kanskje vite mer. Avgjørelsen synes å være nær. Det er på tide med en avklaring.

For alle parter.

Les flere saker fra Drammens Tidende

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere