*Nettavisen* Sport.

Fordelen som gjør Stefan (22) brennhet

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Unggutten med null landskamper kan bli Drillos VM-joker.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): 22 år gamle Stefan Johansen har i løpet av de to siste årene etablert seg som én av Tippeligaens beste spillere.

Midtbanemannen har vært svært sentral hos Strømsgodset, som tok sølv i den øverste divisjonen i 2012, og er med i gullkampen så langt denne sesongen.

Han imponerte også stort for Norge under U21-EM tidligere i sommer.

Johansens prestasjoner for drammensklubben og U21-laget har ført til at mange ønsker 22-åringen på A-landslaget. Mandag ble han tatt ut i troppen som skal møte Sverige.

Totalt tok landslagssjef Egil Drillo Olsen ut ni såkalte «unggutter». Johansen var imidlertid én av få tippeligaspillere som kom med på laget til 71-åringen.

Kun fem av de totalt 20 spillerne som skal i aksjon i privatlandskampen kommer fra den norske ligaen, de øvrige 15 er alle utenlandsproffer eller klubbløse.

- Ekstra viktig
Akkurat det at Stefan Johansen spiller fast hos Godset, og er midt i sesong her hjemme i Norge, taler for at vi fort kan få se mye av midtbaneeleganten for Norge i høst.

Egil Drillo Olsen håper unggutten viser seg fram mot svenskene og har VM-kvalifiseringen i tankene med uttaket av 22-åringen.

- Så lenge han er i Godset, er Johansen selvskreven på laget der, og derfor blir det ekstra viktig for ham å vise seg fram mot Sverige, sier Drillo til Nettavisen.

En rekke av Godset-spillerens midtbanerivaler har nemlig nettopp vært gjennom en lang ferie og vil derfor ha få seriekamper i beina før VM-kvalifiseringen tar til i september.

Markus Henriksen, Per Ciljan Skjelbred, Ardian Gashi og Magnus Wolff Eikrem er andre midtbanespillere i Sverige-troppen, men Drillo mener Johansen har kvaliteter treneren vil se i laget.

- Johansen har vært bra lenge, og var også tatt ut til treningsleiren i Afrika, men ble skadet. Han har noe av det kreative vi har savnet litt, og det håper vi han kan bidra med nå, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

- Hva må Stefan vise mot Sverige?

- Det å gjøre en bra kamp mot Sverige er den beste søknaden han kan legge inn. De som er tatt ut nå, er tatt ut med tanke på kvalifiseringen i høst, svarer Drillo.

For selv om Norge har et lite luksusproblem når det kommer til midtbanespillere, er det kun Johansen av disse i Sverige-troppen som nå er midt i sesongen.

- Vi har et lite luksusproblem der, ja. Jeg har tosifret antall kandidater å velge mellom. På kantene og i forsvar har vi dessverre ikke like god konkurranse, sier trenerveteranen.

- Stort potensial
Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener også Johansen nå er god nok til å gjøre seg bemerket på A-landslaget, og demper i grunn ikke forventningene til 22-åringen.

- Erfaringsmessig tar det litt tid å etablere seg på laget, og vi må være forberedt på at det vil svinge litt, men Stefan vil nok gjøre det bra allerede mot Sverige, sier han til Nettavisen.

- Alle disse unge gutta er så bra ferdighetsmessig, og Stefan har et så stort ferdighetspotensial, at han videre utover nok vil bli en svært viktig spiller for Norge, sier Semb.

- Hvordan vil han heve landslaget nå?

- Han er en veldig god ballspiller, han er god til å søke rom, og gjøre seg spillbar. Han har også et stort repertoar av pasninger og behersker flere ulike teknikker der, sier Semb til Nettavisen.

- Han er en kreativ, offensiv spiller, men også en hardtarbeidene midtbanespiller, forklarer toppfotballsjefen.

Selv om møtet med Sverige kun er en privatkamp, mener Semb kampen er viktig av mange grunner. Han er enig i at flere av de unge har en mulighet til å gripe sjansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette blir en test for de nye spillerne. Vi får se hvor de står. Serien er ikke i gang ute i Europa, og vi vet ennå ikke om alle våre vil etablere seg på klubblagene sine, sier Semb.

- Vi har også Daniel Braaten og Vadim Demidov, som står uten klubb. Akkurat nå er det åpent rundt hvilke spillere vi tar med i VM-kvalifiseringen, sier toppfotballsjefen.

Kan også debutere
Også Omar Elabdellaoui, som neste sesong skal spille for Braunschweig i Tyskland, kan få sin A-landslagsdebut mot Sverige. Drillo har latt seg imponere av den anvendelige spilleren.

- Han er med på bakgrunn av hva han har vist på U21. Han var positiv i Israel-EM og er sterk i én-mot-én-situasjoner, sier Drillo.

I motsetning til Stefan Johansen trenger imidlertid Elabdellaoui også å overbevise på klubbnivå, for å kunne kjempe om en plass på laget til høstens VM-kvalifiseringskamper.

- Ja, det store spørsmålet er om han kan spille seg til fast plass i Bundesligaen? Omar må vise at han er god nok for Bundesligaen i høst, sier landslagssjefen.

Oppgjøret mot Sverige spilles 14. august. Norge møter deretter Kypros hjemme 6. september, Sveits hjemme 10. september, Slovenia borte 11. oktober og Island hjemme 15. oktober.

Norge ligger foreløpig som nummer fire i gruppen med åtte poeng fra seks kamper. Sveits topper gruppen med sine 14 poeng fra like mange kamper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag