*Nettavisen* Sport.

Fornøyd med debutantene

Åge Hareide var brukbart fornøyd med innsatsen, selv om det ble tap mot Mexico i årets første kamp. Landslagssjefen gledet seg spesielt over debutantene.

26.01.06 14:31

MEXICO-NORGE 2-1:

SAN FRANCISCO/BERGEN (TV 2/TV 2 Nettavisen): Norge åpnet bra og tok en tidlig ledelse, før Mexico overtok det meste av spillet. De VM-klare fra Latin-Amerika utlignet like før pause, og sikret seieren med en scoring i sluttminuttene.

Lite effektive
Åge Hareide var misfornøyd med effektiviteten, men likevel ikke så aller verst fornøyd med helhetsinntrykket.

- Vi fikk de samme problemene som i VM-kvaliken - vi var for dårlig i de avgjørende øyeblikkene foran motstanderens mål. Effektiviteten er ikke god nok. Men vi forsvarer oss bra, og skaper de største sjansene. Vi har muligheter nok til å avgjøre, så jeg er stort sett tilfreds, sier Åge Hareide til TV 2.

- Jeg er veldig godt fornøyd med fysikken og det defensive arbeidet som legges ned. Og ikke minst med debutantene, legger han til.

Og ikke mindre enn fire debutanter var i aksjon for Norge under årets første landskamp. Verken Petter Vaagan Moen, Espen Olsen, Trond Erik Bertelsen eller Henning Hauger gjorde seg bort da de fikk sjansen mot VM-klare Mexico.

Flott Årst-fulltreffer
Vaagan Moen markerte seg allerede etter ti minutter, da han spilte fri Ole Martin Årst. Tromsø-spissen, som spilte sin 14. kamp med flagget på brystet, ble spilt gjennom litt til venstre for mål, rundet en forsvarer og dro seg forbi keeper, før han mesterlig satte ballen i mål.

Etter en frisk start av Norge, tok Mexico over det meste av spillet. Latin-amerikanerne stilte i likhet med Norge med et noe redusert lag, men flere av spillerne som var i aksjon, kommer til å være med i troppen som drar til Tyskland for å spille VM-fotball til sommeren.

Nummer sju i verden
Og Mexico viste flere ganger hvorfor laget er rangert helt oppe på en sjuendeplass på Fifa-rankingen. Norge ble tidvis rundspilt av de tekniske motstanderne, og det var fullt fortjent da Francisco Fonseca utlignet åtte minutter før pause.

Basert på første omgang var det grunn til å frykte enveiskjøring etter sidebytte, men Norge løftet seg og kom gradvis mer med i kampen. Forsvaret stoppet Mexico høyere oppe på banen, og offensivt klarte Norge å skape flere store sjanser.

Glad debutant
Den største kom ved debutanten Vaagan Moen kvarteret etter sidebytte. Den ferske Brann-spissen ble spilt gjennom på blankt mål, men var uheldig med avslutningen. Seinere i omgangen fikk også Årst og Espen Olsen muligheter til å avgjøre kampen, uten å lykkes.

- Petter gjorde en god jobb. Men det var synd at han ikke fikk en scoring i debuten, sier Hareide.

Selv forklarer den tidligere Ham-Kam-angriperen kjempemissen slik:

- Jeg fikk et godt gjennomspill og kom alene mot keeper. Jeg bestemte meg for å sette den i lengste hjørne, men avslutningen var alt for dårlig. Men det er glemt nå. Jeg setter den neste gang, sier Vaagan Moen selvsikkert.

Han var svært fornøyd med å ha debuten unnagjort.

- Det var veldig ålreit å debutere. Vi skulle hatt en seier, men det får vi ta neste gang. Jeg fikk i hvert fall en målgivende, og det er godt for selvtilliten. Det var morsomt å spille med så mange gode spillere foran et så stort publikum. Utrolig herlig å kjenne på miljøet. Dette ga mersmak, gliser Brann-spissen.

Irritert Johnsen
I stedet for norsk scoring, ordnet Luis Perez mexicansk seier med en fantastisk scoring tre minutter før full tid. Spissen tok ballen elegant med seg inn i feltet, og banket den opp i nettmaskene over hodet på Espen Johnsen.

- Utrolig irriterende at de får scoringen på slutten, selv om det var en treningskamp. Vi ønsker alltid å vinne, og det la en liten demper på stemningen i garderoben, sier Rosenborg-keeperen.

Hoset på do
Magne Hoset startet som hengende spiss for Norge, til tross for at han slet med magetrøbbel for kampen. Da nasjonalsangene ble avspilt, var Vålerenga-spilleren en kjapp tur på toalettet. I pausen måtte Hoset si stopp. Hareide flyttet Raymond Kvsivik inn sentralt, mens Petter Vaagan Moen fikk spille på sin vante plass på venstreflanken.

På overtid fikk Bård Borgersen direkte rødt kort etter en stygg takling bakfra.

Søndag kveld spiller Norge mot USA i Los Angeles. Der håper landslagssjefen at årets første seier kommer.

- Guttene klarer seg bra mot et meget godt og ballsikkert mexicansk lag. Det er de små marginene som gjør at vi taper. Nå skal vi bare luke bort feilene, så blir det bedre mot USA, lover Hareide.

Du kan se kampen på TV 2 eller på web-TV klokken 09.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.