RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortapt uten Martin Andresen

Foto: Marit Hommedal/SCANPIX
Sist oppdatert:
Brann tok 0,6 poeng mer per kamp med Martin Andresen på laget.

- Det er ingen tvil om at Martin var med på å prege Brann og sette sitt stempel på Brann. Han var også en innpisker på laget. Spesielt i fjoråret og året før var han blant de mest sentrale spillerne, kanskje den mest sentrale, sier TV 2s fotballekspert Nils Johan Semb til Nettavisen.

Mons Ivar Mjelde er dypt inne i sin sjette sesong som hovedtrener i Brann. De første to sesongene sanket han henholdsvis 1,42 og 1,54 poeng per seriekamp.

- Flere faktorer
Så kom Martin Andresen til Bergen og Brann tok plutselig 1,81 poeng per kamp i 2005, 1,92 poeng per kamp i 2006 og 2,09 poeng per kamp i 2007 - vel å merke de gangene Andresen var på banen.

Bergensklubben satset mer enn tidligere i disse sesongene, noe som også gjenspeilet seg i spillerkjøpene. Thorstein Helstad, Jan Gunnar Solli og Petter Vaagan Moen ble også hentet til klubben i Andresen-perioden.

- Det er et godt og viktig poeng. Du kan ikke bare knytte dette opp mot Martin Andresen. Det var en del andre spillere som kom omtrent samtidig. De har bygd laget gradvis, og hadde et bedre lag i 2006 og 2007 enn tidligere. Jeg tror det er den viktigste forklaringen, sier Semb.

Tilbake til 2003- og 2004-nivå
Men Brann spilte også 15 seriekamper uten Andresen i de tre sesongene han var i Bergen, og tok da bare 0,93 poeng per kamp. Den statistikken underbygger Andresens betydning.

- Jeg kjenner til statistikken, og fikk en liknende statistikk presentert i fjor. Men jeg synes det er vanskelig for meg selv å kommentere disse tallene, sier Martin Andresen til Nettavisen.

Det interessante er at Brann, nå som Andresen er i Vålerenga, er tilbake på det samme poengnivået som man var før han ble hentet fra Stabæk. Før tapet for Fredrikstad hadde Brann sanket 1,43 poeng per kamp denne sesongen.

Nå er snittet 1,33 poeng per kamp.

- I år tror jeg det er flere faktorer som slår inn samtidig. At de har fått en nedtur i år, skyldes nok blant annet en etterreaksjon på gullet i fjor, mener Semb.

- Jeg tar ansvar
Brann har de to siste ukene spilt 1-1 mot Lyn i Oslo, tapt 1-2 for Aalesund i Bergen og 0-8 for Molde i cupen før det ble 0-1-tap i Fredrikstad.

- Det har sett skremmende svakt ut, med Molde-kampen som den verste. En skulle ikke tro at det var mulig å tape 8-0, det er nesten uvirkelig. Manchester United, Liverpool eller Arsenal ville aldri ha tapt 8-0 for Sunderland, poengterer Semb.

Han har et poeng der.

– Jeg tar ansvar for hva vi har prestert i de siste kampene. Det har ikke vært bra nok, og det er gjerne slik at alt går imot når det først har begynt å bli vanskelig. Men det er det man blir bedre av, og dette er noe vi må lære av, sa Mjelde til Nettavisen etter forrige seriekamp.

I tillegg har bergensklubben ladet opp til mesterligakvalifiseringen mot latviske Ventspils med å selge toppscorer Thorstein Helstad til Le Mans. Lyns spisstalent Odion Ighalo var på vei inn, men ser nå ut til å ende opp i Udinese i stedet.

Ønsker Brann lykke til
Bergensklubben må dermed intensivere spissjakten. Spørsmålet er om den så langt mislykkede jakten fører til en mislykket mesterligakvalifisering.

Andresen håper ikke det blir tilfellet.

- Jeg ønsker oppriktig Brann lykke til i Champions League, sier Andresen.

Semb er overbevist om at Brann passerer det latviske hinderet. Da gjenstår «bare» det tredje og siste kvalifiseringshinderet før et eventuelt gruppespill.

- Ventspils bør likevel være en overkommelig oppgave. Brann har et mye større potensial og er et mye bedre lag enn de har vist i det siste. Jeg tror at de får et løft fram mot kvalifiseringen, sier Semb til Nettavisen.

Vålerenga har for øvrig tatt 1,43 poeng per kamp med Martin Andresen denne sesongen. Men ettersom han er i startfasen av sitt ambisiøse manager/spiller/kaptein-prosjekt, er det fortsatt litt tidlig å bedømme Vålerengas suksess under 31-åringen.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere