Fortsatt millioner å spille om

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz (Scanpix)

Ole Gunnar Solskjærs konkurrenter kjemper om mer enn medaljer. Sjekk hva de ulike plasseringene i Tippeligaen er verdt.

26.10.11 18:06

Molde leder Tippeligaen med åtte poeng når tre runder gjenstår, og bare de største pessimistene i Molde og de største optimistene i Tromsø og Trondheim tror at gullet havner noe annet sted enn hos Ole Gunnar Solskjærs disipler.

De betyr ikke at det ikke er mye å spille om sesonginnspurten for lagene som alt er trygge fra nedrykk. Med unntak av Molde er det rekordjevnt i toppen, og fra Tromsø på andreplass til Haugesund på åttende skiller det bare seks poeng.

Kampen om medaljene er altså langt fra avgjort, men det er også noe annet som betyr noe i dagens fotball.

Pengene.

Millioner i forskjell
Det er nemlig stor forskjell på utbetalingen fra Norsk Toppfotball (NTF) om et lag blir nummer to eller åtte på tabellen. NTF skal fordele en rekke pengepotter mellom Tippeligalagene, et av dem er såkalte plasseringspenger.

Vinneren i Tippeligaen vil få et sted mellom fem og seks millioner kroner i plasseringspenger, opplyser administrerende direktør Niels Røine i NTF til Nettavisen. Han vil ikke gå helt i detalj på hvordan fordelingen er, men kan avsløre følgende:

Det er minimum én million kroner i forskjell på første og andreplass, og over to millioner kroner i forskjell på andre og fjerdeplass – og for den summen får man jo kjøpt Veigar Pall Gunnarsson to ganger ...

Videre nedover på tabellen er det mindre forskjeller på utbetalingene. Forskjellen på femteplass og 14. plass vil ligge i overkant av én million kroner, forteller Røine.

Ifølge Røine er summene som utbetales etter 2011-sesongen de samme som etter 2010-sesongen. Verken summer eller fordeling er endret. I faktaboksen øverst til venstre kan du se hva som ble utbetalt for hver enkelt plass i Tippeligaen i fjor.

Over 20 millioner til vinneren
Plasseringspengene utgjør for øvrig bare en liten del av utbetalingene fra NT. Det deles nemlig ut penger fra flere potter. Disse er utviklingsmidler, som går på bruk og utvikling av unge spillere, tv-kompensasjon etter hvor mye hvert lag er vist på tv, digital pott, som blant annet går på bruk av storskjerm og trafikk på klubbenes nettsider, i tillegg til et grunnbeløp som alle får.

- Jeg vil anslå at vinneren i år totalt vil få utbetalt 20-23 millioner kroner totalt, forteller Røine, men understreker at dette er omtrentlige tall.

- I fjor var forskjellen på Rosenborg på topp og Sandefjord på bunn rundt 15 millioner kroner, sier Røine.

Fire til Europa
I tillegg til direkteutbetalingene fra NT, er det selvsagt E-cupplasser å spille om. Vinneren i Tippeligaen skal spille kvalifisering til Mesterligaen, mens nummer to og tre på tabellen samt cupvinneren skal ut i kvalifisering til Europa League.

I og med at Brann skal spille cupfinale og fortsatt har en realistisk sjanse til å ta medalje i Tippeligaen, kan også fjerdeplassen på tabellen få Europa League-billett. Dersom cupvinneren er blant de tre beste i Tippeligaen vil nemlig fjerdeplassen på tabellen, og ikke tapende cupfinalist, få den siste E-cupplassen.'

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.