RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotball på biljardbord

Mens vi hadde pigger under støvlene og tre trøyer under drakta i treningskampene, tasser dagens spillere rundt i kortermet trøye innendørs. Den surmulende delen av meg heller mot at det er urettferdig. Mine konstruktive fibere mener det er et fremskritt for fotballen.

Det trenes og spilles i haller med biljardbordlignende baner både senhøstes, vinter og vår. Etter et opphold på Costa del Fotball-stedet La Manga, venter bedre gressbaner enn noen gang her hjemme. Bedre infrastruktur gjør det nå mulig å spille fotball hele året. Før hendte det vi måtte sparke fotball av nødvendighetsgrunner.

I går så jeg to fotballag som bød på mer fotballspill en det som tidligere var vanlig i mars. Royal League-oppgjøret Brann–Vålerenga var stort sett en fornøyelse å se på. Mye takket være en hall og et paddeflatt underlag.

Om 23 dager (10.4.) blåses eliteserien i gang igjen. Kan vi forvente flere og mer spillende lag i aksjon? (Ja, jeg vet at ”spillende” er et litt upresist begrep, men man skal være ganske vrang hvis man ikke vil forstå forskjellen på et spillende og et sparkende fotballag!)

Nja. Med sesongstart starter også en ny tidsregning og et nytt spill. Kampen om å overleve og ta medaljer legger sterke føringer for hvordan lagene innretter seg. Manglende poengsanking i seriestarten har fått mange til å kaste vrak på det de har trent på i sesongforberedelsene (noen ganger heldigvis, andre ganger dessverre). Treningskamper kan oppleves som pliktløp, Royal League-kamper er bonus, men seriekamper er brød og smør i hverdagen. Skuldrene blir høyere når kampene er tellende. Utfordringen er å senke dem.

Ungdommen hevder det er utstyret det kommer an på. De gamle hevder det motsatte. Nå er det som oftest de gamle som betaler utstyret til de unge, og sånn sett kan vi hevde at begge er inhabile. Men så enkelt er det vel heller ikke. Det er åpenbart at noe av utstyret er tellende for kvaliteten på det som skal utføres – i motsetning til baneforhold er røde støvler ikke på listen! –, men mye viktigere for at du og jeg skal se bedre fotballspillere og -lag for hvert år, er treneres og spilleres innstilling til spillet.

I min forrige spalte omtalte jeg trenerikonet Rinus Michels. ”The attitudes of the players are different as well. Years ago the players played with a greater sense of pride and, as many others have stated, the players played to win as opposed to playing not to lose.” Det er mange år siden Michels sa det. Det er også mange år siden Nils Arne Eggen gikk i angrepslære hos Michels. Likevel ligger følgende fortsatt fast: Utvikling og forbedring av fotballspillere og -lag skjer bare ved at de samme først og fremst vil spille kamper for å vinne dem. Det kalles konstruktivt. Og konstruktive (les: offensive) tanker og handlinger skaper spillende lag til fotballens fremme. De som først og fremst spiller kamper for å unngå å tape dem, ødelegger både for seg selv og for fotballen.

Det er noe som mangler i Michels-sitatet. Det står ikke noe om trenere der. Men den avdøde mesteren visste bedre enn som så. Han var mer enn opptatt av treneres innstilling til hvordan fotball bør spilles for å vinne. Måtte dagens hjemlige trenere ha fått med seg noe av det. Forsvar? Ja. Evakuering? Nei. Angrep? Ja.

Brann og Vålerenga var ikke forbilledlige i går, men det var lovende takter – hallen og underlaget til tross. Da gjenstår det “bare” at de og de øvrige eliteserielagene tør når alvoret starter.

Det er snart tid for utegym, og det er ikke for pyser.

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere