Fotball var Downings eneste sjanse i livet

Foto: PA Photos/Scanpix

Liverpools nye stjerne har aldri fått noe gratis.

14.07.11 22:28

Sent onsdag kveld ble det klart at Stewart Downing etter alle solemerker blir Liverpool-spiller. Kun den medisinske testen og kontraktsforhandlinger gjenstår før han kan signere.

Ifølge engelske medier skal overgangssummen ligge på 20 millioner pund - om lag 170 millioner norske kroner - og 26-åringen blir Merseyside-klubbens tredje profilerte kjøp i sommer.

Downing har imidlertid lenge vært et omtalt navn på balløya og allerede i ung alder, som Middlesbrough-spiller, ble den innleggssterke kantspilleren sett på som en kommende stjerne.

I en alder av 20 år fikk han sin debut på det engelske landslaget, men det store gjennombruddet lot vente på seg. Etter hvert stoppet nemlig progresjonen til 26-åringen opp en smule.

Men det er ikke bare på fotballbanen at vingen har hatt en lang vei å gå. Hele livet til Downing har faktisk vært en kamp for å overleve, ettersom han vokste opp i svært stusslige kår.

Mistet søsteren
Downing ble født i Middlesbrough og vokste opp i det tøffe nabolaget Pallister estate i industribyen. Området var preget av arbeidsledighet, fattigdom og generelt en røff hverdag.

- Jeg har vært i Croxteth i Liverpool (der Wayne Rooney vokste opp), men jeg tror jeg hadde det verre. Det var tøft og fotball var den eneste veien bort, sier Downing.

- Mange av de guttene jeg vokste opp med har trolig vært i fengsel og driver sikkert med narkotika, fortsetter han.

Faren måtte ta de jobbene han fikk, for å forsørge familien, og jobbet blant annet umenneskelige skift på oljeplattformer i Nordsjøen.

I tillegg til dette var også lillesøsteren til den ferske Liverpool-spilleren, Vicky, dødssyk. Hun pådro seg leukemi og døde i en alder av fire år. Downing var selv åtte år da det skjedde.

- Faren min er beinhard, i motsetning til meg. Jeg beundrer ham for det han gjorde for meg. Selv om søsteren min var syk, kjørte han meg alltid på treninger, sier 26-åringen.

- Jeg gikk aldri glipp av noe, selv om foreldrene mine stadig vekk var på sykehuset med Vicki. Vi mistet henne da hun var fire og jeg tenker på henne hver eneste dag, sier han.

Etter at han ble proffspiller har Downing donert mye penger både til flere barnesykehus og andre veldedige organisasjoner. Dette sier han selv er inspirert av søsterens sykdom.

Giggs var idolet
En av Downings fremste kvaliteter som fotballspiller er de presise innleggene. Kantspilleren begynte å jobbe med dette i tidlig alder og forbildet var Manchester Uniteds Ryan Giggs.

- Pappa pleide å ta meg med i parken for å jobbe med pasningsfoten. Han dyttet meg hele tiden i riktig retning, forteller den tidligere Aston Villa-spilleren.

- Jeg prøvde å etterligne Ryan Giggs. Han hadde en fotballskole i Manchester og en av lærerne mine meldte meg på, men vi fikk beskjed om at det bare var for gutter fra området der.

Selv om han ikke fikk muligheten til å trene med idolet, fortsatte likevel Downing å arbeide knallhardt med fotballen og fikk etter hvert sjansen på Middlesbroughs ungdomsakademi.

Der ble han tidlig sett på som en av klubbens mest lovende unggutter og tok etter hvert steget opp sammen med andre talenter som Lee Cattermole, Matthew Bates og Adam Johnson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Afp/scanpix

- Jeg var for liten
Men selv om fotballtalentet var stort, manglet vingen mye på det fysiske. Mange mente at han aldri ville lykkes på høyeste nivå, fordi han var for liten og spe av vekst.

Takket være trenere som hadde troen på ham, spesielt Dave Parnaby på Middlesbroughs smått berømte akademi, tok likevel Downing stadig nye steg også på denne fronten.

- Folk sa: «Han kommer aldri til å bli sterk nok. Han vokser jo ikke». Men da jeg kom til Middlesbrough trente jeg mye styrke og fysikk, sier Downing.

- Dave ropte aldri til oss spillerne. Han ga oss alltid oppmuntrende ord. Mange unggutter har valgt å bli i Middlesbrough, fordi det er en klubb som gir folk sjansen, fortsetter han.

Og sjansen fikk også Downing. Som 17-åring fikk han sin første kamp på A-laget borte mot Ipswich i Premier League og denne sesongen gjorde han totalt tre opptredener.

Neste sesong ble også begrenset til tre kamper for Middlesbrough, men da kom den første scoringen i den røde trøyen, i en ligacupkamp mot Brentford. «Boro» vant 4-1.

Året etter reiste han på lån til Sunderland, etter å ha måttet leve i skyggen av Boudewijn Zenden en stund, men da han ble hentet hjem på grunn av en skadekrise, kom gjennombruddet.

I 2004/2005-sesongen fikk Downing 49 kamper og scoret seks ganger for klubben. I februar 2005 kom også landslagsdebuten, i en kamp mot Nederland på Villa Park.

Råd av Hasselbaink
På den tiden som Downing slo seg opp som førstelagsspiller i Middlesbrough, var også tidligere Chelsea-spiss Jimmy Floyd Hasselbaink en del av klubbens spillertropp.

Og den humørsyke nederlenderen hadde faktisk en stor innflytelse på karrieren til kantspilleren. Det tok imidlertid en stund før vingen skjønte at Hasselbaink bare ville hjelpe.

- Han var etter meg hele tiden. Jeg trodde det rett og slett var slik at vi ikke kom overens, men en dag så sa han noe som forandret alt, minnes 26-åringen.

- Han sa: «Du må bare bli vant til at backer vil prøve å psyke deg ut hele tiden. De vil skremme deg. Men du må ikke bry deg om det og bare fortsette å løpe», sier han.

En av sidebackene som kantspilleren fryktet mest, var Manchester Uniteds Gary Neville. Den rutinerte forsvarsspilleren la nylig støvlene på hylla, etter en lang og suksessfull karriere.

- Han er den mest intelligente backen jeg har møtt. Han har trent med Ryan Giggs hele livet og kjenner spillet. Han er smart med posisjoneringen og henger aldri etter.

- Han var skremmende. Da jeg først møtte ham, dro jeg meg forbi ham. Neste gang jeg kom, la han meg i bakken. Nå som jeg er eldre, vet jeg at spillere vil gjøre alt for å stoppe meg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Getty Images

Hentet til Aston Villa
I 2009 rykket Middlesbrough ned fra Premier League, uten Downing. 26-åringen pådro seg et brudd i beinet i januar den sesongen og måtte se de resterende kampene fra sidelinjen.

Noen måneder etter nedrykket kom Aston Villa på banen og hentet Downing til Birmingham for 12 millioner pund.

Den første sesongen på Villa Park fikk vingen totalt 35 kamper og scoret tre mål. Han klarte likevel ikke å produsere den samme formen som han tidvis hadde vist hos Middlesbrough.

Forrige sesong kom imidlertid vendepunktet og Downing var én av Villas beste spillere. Mange eksperter mente at han endelig begynte å leve opp til det potensial han viste i ung alder.

For selv om Birmingham-klubben slet på banen, var 26-åringen en av få lyspunkt. Han spilte 44 kamper, scoret åtte mål og var den spilleren i Premier League med flest vellykkede innlegg.

Den gode sesongen i Aston Villa gikk ikke ubemerket hen og nå venter altså et nytt kapittel av historien om Stewart Downing, på Anfield.

Sammen med nykommere som Charlie Adam og Jordan Henderson, blir Downing en del av manager Kenny Dalglishs revolusjon på Merseyside og skal hjelpe klubben tilbake mot storhet.

Kilder: The Telegraph, Liverpoolfc.tv, Wikipedia, Goal.com.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.