Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballens verste grisespillere

Foto: Getty Images / All Over Press
Sist oppdatert:
Det er ikke bare Pepe som bruker skitne triks på fotballbanen.

Real Madrids Pepe havnet midt i søkelyset under onsdagens El Clasico.

Først prøvde han å få Barcelonas Cesc Fabregas utvist. Pepe falt i bakken og holdt seg til hodet, uten at Fabregas hadde vært nær ansiktet hans.

Fem minutter senere ble det enda verre.

På vei mot dommeren for å protestere mot et gult kort til en lagkamerat, ga han Barcelona-stjernen Lionel Messi et lite spark, før han fullførte med å tilsynelatende tråkke på Messis hånd.

Det er ikke første gang Pepe havner i trøbbel.

Portugiseren fikk 10 kampers suspensjon i 2009, etter at han sparket og slo en liggende Getafe-spiller i en La Liga-kamp.

Men han er ikke den eneste bråkebøtta vi har blitt kjent med så langt i fotballhistorien. Her er ni andre:

Claudio «Kaddafi» Gentile:
Den italienske forsvarsspilleren spilte for Juventus i 11 år på 70- og 80-tallet, og skaffet seg et rykte som en av fotballens tøffeste spillere.

Gentile dannet stopperpar med Gaetano Scirea for både Italia og Juventus, og kontrasten mellom de to var sterk, for å si det mildt. Scirea var elegant, rettferdig og grasiøs, Gentile – var det ikke.

Mannen med det lite flatterende kallenavnet får mye av æren for at Italia vant VM i 1982. Italia fant ut at det var kun én måte de kunne slå Argentina på, og det var å stoppe Diego Maradona. Den oppgaven fikk Gentile, og han stanset Maradona på både lovlige og ulovlige måter.

Gentile blir av mange mislikt fordi han representerer «den urene fotballen». Men som han selv sier:

- Hadde jeg markert deg, hadde du ikke vunnet noe.

HTML EMBED

Norman «Bites your legs» Hunter:

Leeds-forsvareren fikk raskt kallenavnet «Bites your legs» for måten han taklet på. Hunter har senere avslørt at han fikk beskjed av Leeds-manager Don Revie om å spille stygt, og man kan trygt si at Hunter fulgte ordre.

Da han brakk beinet under tiden i Leeds, fikk trener Les Cocker beskjed om at «Hunter har brukket et bein». Cocker skal da ha respondert på følgende måte: «Hvem sitt bein?».

HTML EMBED

Andoni Goikoetxea - «Slakteren fra Bilbao»:

Goikoetxea var en knallhard midtstopper som spilte store deler av sin karriere for Atletico Bilbao.

Han fikk kallenavnet etter en grisetakling mot Diego Maradona i 1983, og Maradona sto attpåtil med ryggen til. Taklingen førte til at Maradona ble borte fra fotballen i lang tid med en ankelskade.

Goikoetxea skal ha beholdt skoen han brukte i kampen mot Maradona, og stilte den ut i stua som et trofé. En trøst får være at Maradona har tilgitt ham for taklingen.

HTML EMBED

Harald «Toni» Schumacher

Vest-Tysklands målvakt ble for alvor kjent som en av fotballens tøffinger i 1982-VM. Frankrikes Patrick Battiston kom alene gjennom, og rakk akkurat å få pirket ballen forbi Schumacher før han ble stanset på brutalt vis. Schumacher fikk ikke engang det gule kortet for nedsablingen, noe som kanskje er fotballhistoriens merkeligste dommeravgjørelse.

HTML EMBED

Roy Keane:

United-legenden har aldri vært spesielt stor av vekst, men det han manglet i høyde har han gjort opp for med tøffhet. Den mest kjente episoden er trolig taklingen mot norske Alf-Inge Håland.

Keane glemte aldri at Håland beskylde ham for å filme i et tidligere oppgjør, og tok hevn ved å gjennomføre en grusom takling på nordmannen i 2001.

United-spilleren fikk en dom på fem kampers karantene og bot på rundt 1,8 millioner kroner for taklingen mot Håland, og for senere å ha tjent penger på episoden ved å skrive om den i sin selvbiografi.

HTML EMBED

Marco Materazzi:

De fleste vil nok huske episoden mellom Zinedine Zidane og Marco Materazzi i VM-finalen 2006, der italieneren terget Zidane såpass at han ble skallet ned. Men italieneren har gjort så mye, mye mer.

Den ene sesongen han spilte for Everton, fikk han ikke mindre enn tre røde kort. Han kan også se tilbake på en CV bestående av å tråkke spillere som ligger nede på ryggen, utallige albuer i motspilleres ansikter og et angrep på lagkamerat Mario Balotelli, etter at spissen hadde kastet Inter-draktet i bakken.

Her kan du se noen smakebiter fra Materazzis mindre sjarmerende karriere:

HTML EMBED

Vinnie Jones:

Man kan si mye om Vinnie Jones, men noen pusekatt er han ikke.

I 1992 var han med på å gi ut filmen «Soccers hard men», som viste videoklipp av ham selv og andre tøffinger på fotballbanen. Etter at videoen kom ut, ble Jones bøtelagt med 20.000 pund og suspendert i tre måneder av det engelske fotballforbundet, som mente Jones brakte spillet i vanry.

Senere bet han en TV-reporter i nesen etter en landskamp, og ble suspendert igjen.

Han har siden den gang tatt med seg den tøffe spillestilen inn i filmens verden, og har flere storfilmer på samvittigheten, ofte i roller som «bad guy».

HTML EMBED

Duncan «Disorderly» Ferguson:

Det er ikke mange som har sittet i fengsel for noe som har skjedd på en fotballbane, men det har Duncan Ferguson gjort. Han skallet ned John McStay da de spilte mot hverandre i 1994, og måtte sone tre måneder i fengsel for hendelsen.

Ferguson var kjent for sin knallharde spillestil, og plukket opp ni røde kort i løpet av karrieren.

Også utenfor banen var han en tøffing, og har to ganger banket opp innbruddstyver som han har tatt på fersken i leiligheten sin. I 2001 ble to menn forstyrret av Ferguson under et innbrudd. Den ene slapp unna, mens den andre havnet i en sykeseng de tre neste dagene.

HTML EMBED

Lee Bowyer:

Den tidligere Leeds-spilleren har rekorden for flest kort i Premier League, med 99 på samvittigheten. Som Newcastle-spiller i 2005 begynte han også å slåss med lagkamerat Kieron Dyer, noe som endte med at begge ble utvist.

I 2001 ble Bowyer og Jonathan Woodgate tiltalt for å ha slått og sparket Sarfraz Najeib (20) utenfor et diskotek i Leeds. Enden på visa var at Bowyer ble frikjent, mens Woodgate ble dømt til samfunnstjeneste.

Under en kamp mellom Birmingham og West Bromwich i 2010 havnet han igjen i trøbbel, da han kalte en kvinnelig supporter for «din jæ... fi...», attpåtil foran barnebarnet hennes.

HTML EMBED

Hvem bør med på lista? Diskuter under.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!