*Nettavisen* Sport.

Fotballforbundet forbereder rettssak mot NRK

Norges Fotballforbund mener NRK bryter åndsverkloven når statskanalen viser lange innslag fra hver kamp i Tippeligaen. Foto: Kristian Ridder-nielsen (All Over Press)

- Vi er nødt til å beskytte våre rettigheter.

25.06.14 10:42

Norges Fotballforbund mener NRK bryter åndsverkloven når statskanalen viser lange innslag fra hver kamp i Tippeligaen. Forbundet forbereder derfor rettssak.

– Vi hadde håpet at det ikke ville gå mot en rettslig avklaring. Men, vi er nødt til å beskytte våre rettigheter til å vise disse kampene, sier daglig leder Knut Kristvang i Fotball Media AS til Klassekampen.

Det er Fotball Media som forvalter TV-rettighetene på vegne av Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball, som organiserer klubbene i Tippeligaen.

Striden har bakgrunn i det nye EU-direktivet for audiovisuelle tjenester, som ble lagt inn i åndsverkloven i fjor sommer. Målet med direktivet er å sikre fjernsynsselskapers rett til å vise utdrag fra hendelser av allmenn interesse, også sportsbegivenheter.

Eksklusiviteten

Da loven trådte i kraft i juni i fjor, økte NRK dekningen av kampene i Tippeligaen kraftig. Både Dagsrevyen og Sportsrevyen begynte med inntil 90 sekunder lange utdrag fra hver kamp. Bildene var hentet ned fra betalingskanalen C More og konkurrenten TV 2 som begge sitter på rettighetene til å vise kampene. Rettighetene gjelder for perioden 2013-2016 og den totale prisen var 1,6 milliarder kroner.

Fotball Media mener NRK har gått for langt i sin tolkning av det nye direktivet og mener statskanalen ved å vise halvannet minutt fra hver eneste kamp, ødelegger for eksklusiviteten av medierettighetene som de sitter på.

Ifølge Fotball Media har NRK kun lov til å vise 90 sekunder totalt fra hver runde etter Dagsrevyen og ingenting i Sportsrevyen som starter få sekunder etter at søndagskampene er ferdig. TV 2s søndagsmagasin fra Tippeligaen kommer på lufta først senere på kvelden.

Ytringsfrihet

Fotball Medias advokat Arve Føyen sier NRKs dekning av kampene uthuler verdien av de eksklusive visningsrettighetene som andre har betalt betydelige beløp for. Føyen og Fotball Media ba opprinnelig Kulturdepartementet løse konflikten med NRK, men departementet mener det er nødvendig med en rettslig avklaring.

I NRK mener man at hele poenget med det nye EU-direktivet er å forhindre at private rettighetshavere innskrenker ytringsfriheten og å gi kringkastingsselskaper utvidet rett til nyhetsformidling.

– Vi har fortolket lovens ordlyd så ansvarsfullt som vi overhodet kan. Så gjenstår det å se hva som eventuelt blir utfallet av dette, sier NRKs juridiske direktør Olav A. Nyhus til avisen. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag