ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Spekulasjonene om hvem som burde erstatte Per-Mathias Høgmo som landslagssjef har pågått en god stund allerede. Onsdag kom meldingen om at stillingen faktisk er blitt ledig.

Fotballpresident Terje Svendsen sier at NFF nå skal følge vanlig prosedyre og nedsette et ansettelsesutvalg i jakten på Høgmos erstatter. Neste landskamp er ikke før i mars - VM-kvalifisering borte mot Nord-Irland.

Liten tid - fire uker - var et av argumentene for å la Høgmo lede Norge også mot Tsjekkia sist fredag, og fotballpresidenten er glad for at NFF nå har god tid på å ansette en ny landslagstrener.

- Når må NFF seinest ha på plass en ny landslagssjef?

- Neste kamp er jo ikke før i mars, og vi må ha på plass en løsning i rimelig tid før det. Utover det har vi ikke rukket å diskutere saken nærmere, da vi ble enige i går kveld (tirsdag, red. merk.), sier Svendsen til Nettavisen.

Han utelukker likevel ikke at NFF kan være villig til å gå for en midlertidig løsning hvis den rette kandidaten ikke er klar med det samme.

- Det må vi vurdere underveis, sier Svendsen.

BLOGG: - Høgmos sluttpakke er rett og rimelig

Bakgrunn: Høgmo ferdig som landslagstrener

Tror på rask løsning

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror NFF ikke kommer til å bruke altfor lang tid før de kaller inn til en ny pressekonferanse.

- Det er ingen hast, men samtidig vil det jo være en del spekulasjoner som NFF vil ha slutt på fort. Jeg tror vi får en løsning veldig fort, og jeg tror de er i gang med dialoger med flere kandidater, sier han til Nettavisen.

Mathisen er klar på hva han mener NFF bør se etter.

- Vi må ha en trener som er tydelig, og som spiller en fotball som får det meste ut av de norske gutta. En trener som bruker spillere i de korrekte posisjonene, sier Mathisen, og sikter blant annet til valget om å bruke Markus Henriksen som spiss.

TV 2-eksperten mener Høgmo har bommet i flere laguttak.

- Han har virket usikker og han har vinglet opp mot de store kampene. De sa på pressekonferansen at de var ekstremt fornøyd med sist kvalifisering, og at vi var nære EM, men det var vi virkelig ikke. Vi spilte borte mot Italia og det er ikke den siste kampen italienerne har avgjort det siste kvarteret, sier Mathisen.

BLOGG: - Vi har garantert ikke fått hele sannheten

Les også: Landslagsprofil forsvarer Høgmo: - Jeg er glad i han

Bar bakke

Toppfotballsjef Nils Johan Semb blir en viktig brikke i ansettelsesprosessen, og det er ventet at styret vil gi han hovedansvaret for å innstille en kandidat. Han mener NFF nå starter på bar bakke i letingen.

- Selv om tankene alltids svirrer i denne bransjen, og jeg vet hvem som er ledig på markedet, så må vi første starte med å skaffe oss oversikt, sier Semb til Nettavisen.

Han hevder fortsatt at middagen med FC København-trener Ståle Solbakken før Tsjekkia-kampen ikke handlet om landslagsjobben.

Heller ikke Semb utelukker at de kan vente på den rette kandidaten om de må, uten at han har reflektert noe nærmere over det.

- Jeg har ærlig talt ikke tenkt tanken. Prosessen starter nå, sier toppfotballsjefen.

Saken fortsetter under

Hva vil Solbakken?

Nevnte Solbakken er en av de aller heteste kandidatene og mange mener han bør stå øverst på ønskelista til NFF. Han har kontrakt med FCK ut sesongen i 2018, og har fortsatt et håp om å gå videre til sluttspillet i Champions League.

Så er Solbakken egentlig en reell kandidat?

Les også: Hevder Semb har tatt kontakt med Solbakken

- Jeg ser at mange vil ha Solbakken og om konklusjonen til NFF er at man vil ha han så må de jo finne ut om han er tilgjengelig, når han er tilgjenglig og så videre. Kan de vente på han i halvannet år? Det ville vært dristig, sier Kjetil Rekdal, tidligere landslagsprofil og nå sportslig leder i Vålerenga, til Nettavisen.

Nettavisens fotballekspert Joacim Jonsson har ikke tro på at Solbakken er særlig lysten på et jobbytte nå.

- Nå er jeg spent på hva NFF gjør. Jeg kan ikke tenke meg at Ståle Solbakken vil ha jobben. Den eneste grunnen er muligens å komme nærmere familien i Norge, men han har København-prosjektet som funker. De begynner å bli en betydelig faktor i Europa, så hvorfor gå til Norge der han i tillegg vil måtte gå ned i lønn, sier Jonsson til Nettavisen.

Selv kommenterer Solbakken saken slik overfor det danske nyhetsbyrået Ritzau:

- For alle nordmenn er det en spesiell jobb, ikke bare for meg. Men jeg har kontrakt med FCK og er på jobb her også i morgen.

Les også: Disse bør erstatte Høgmo: Regner med at NFF har ringt dem

- Imponert over Lagerbäck

TV 2s fotballekspert Mathisen tviler ikke på at Solbakken er høyt på ønskelisten til NFF, og mener som Jonsson at Grue-karen vil få tilbud om jobben om han har lyst på den. Selv håper Mathisen at Semb og NFF ser mot en svensk landslagssjef.

- Jeg ble veldig imponert over det Lars Lagerbäck gjorde med Island i EM nå i sommer og jeg synes han står for en fotball som vil passe de norske gutta bra. Vi trenger å være godt organisert, vi trenger å forenkle ting. Lagerbäck er flink til å benytte seg av kvalitetene et landslag besitter. I tillegg har han en god link til Semb, argumenterer Mathisen overfor Nettavisen.

Dessuten er tidligere Rosenborg- og Sverige-trener Erik Hamrén og Molde-trener Ole Gunnar Solskjær trukket fram som to av de mest aktuelle kandidatene.

- Det er et press mot å se utenlands nå, men jeg tenker ikke på Sverige som utenlands. Mange snakker om Hamrén, men han var ganske kjedelig. De har spilt mye bedre fotball nå etter at han ga seg. Man burde se etter noe annet, gå utenfor Skandinavia, er Jonssons oppfordring.

Han ser dog en mulig hindring.

- NFF må se på kostnadene. Hva koster en Frank de Boer for eksempel, og er det realistisk å i det hele tatt prøve? Norge betaler nok langt under standeren til slike typer, og vi skal ikke utelukke at økonomien gjør valgene færre, sier Jonsson.

Av hjemlige kandidater har også Kjetil Rekdal blitt diskutert.

- Jeg har ikke tenkt på landslagsjobben, fordi det ville blitt helt feil. Jeg har holdt på med Vålerenga i fire år og det har vært ekstremt krevende. Det er klart man skal ha ambisjoner, en det er umulig å gi noe svar før man blir spurt, sier Rekdal selv.

Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED
embedNAvideo("w_JdxsAO4_4epzm3h8FYBw", false)

Resultater

Uansett hvem den neste treneren blir mener fotballekspertene Nettavisen har pratet med at det er én ting som må styre landslaget framover: Resultater.

- Nå må man spørre seg om hvordan landslaget skal se ut. Resultatene må komme i fokus igjen. Egil (Olsen) var jo ekstrem på dette. Nå må vi ha en som er kynisk på resultat, sier Rekdal.

Vålerenga-lederen minner om at kampene under Drillo ikke alltid var fantastiske, men at han sto for en enorm ærgjerrighet for å få resultater.

- Drillo fikk kritikk for at han var kynisk på sin måte, og det var jeg uenig i. Jeg sier ikke at vi skal helt tilbake til hans prinsipper, men vi må nok litt tilbake mot hans tanker og ideer igjen for å få resultater, sier Rekdal.

Han advarer dessuten NFF mot å ta forhastede avgjørelser.

- Før man ansetter en trener må man ta en runde internt. Å ansette noen grunnet hastverk ville vært dumt nå, de må vite hva de vil ha. A-landslaget er flaggskipet til norsk fotball og da er resultatene hellige, sier Rekdal.

Les også: Ekspert sjokkert over Høgmos avtale: - Aldri hørt om noe likende

Sett denne? Norge-parodi går sin seiersgang på internett:

HTML EMBED
embedNAvideo("UQLoaSTDEwbO9favVb9DIQ", false)