Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballprofiler støtter Høgmo: - Bommet ikke på taktikken

FÅR STØTTE: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo tas i forsvar.
FÅR STØTTE: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo tas i forsvar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Landslagssjefen har fått mye kritikk etter Ungarn-fiaskoen. Men nå tar flere ham i forsvar.

Per-Mathias Høgmo får nemlig støtte fra flere eksperter og fotballprofiler Nettavisen har snakket med.

Arild Stavrum (43) er en av dem. Stavrum har lang erfaring fra toppfotballen, og den tidligere Molde-profilen mener Høgmo har «gjort en helt ok jobb».

- Jeg ser at han har problemer med spillermateriellet på noen posisjoner, og det er mye vanskeligere å løse, du kan ikke bare finne opp en spiller. Så ut i fra spillermateriellet, at han var såpass nærme å få Norge til EM, synes jeg han har gjort en grei jobb, sier Stavrum til Nettavisen.

Les også: Knallhard Høgmo-dom: - Hårreisende

Norge og Høgmo var 17 minutter unna gruppeseieren. Hadde Norges 1-0-ledelse stått seg mot Italia i den siste kvalikkampen i Roma, hadde landslaget kvalifisert seg til EM som gruppevinner – i konkurranse med sterke nasjoner som Kroatia og nevnte Italia.

Når det er sagt: Norge tapte fullt fortjent mot italienerne, og bare en god Ørjan Nyland sørget for at tapet ikke ble verre.

- Bommet ikke taktisk

Da det gjaldt som mest, i de to playoffkampene mot Ungarn, ledet Høgmo Norge til et fullt fortjent sammenlagttap.

Sandefjord-trener Lars Bohinen har spilt 49 landskamper for Norge og har vært i toppfotballen i en årrekke. Han mener retningen Høgmos landslag har tatt, er god.

- Måten de spilte kvaliken på, den fotballen som har vært spilt, synes jeg har vært bra. Så har det manglet litt i kvaliteten på angriperne, men generelt er det en riktig retning som har blitt staket ut, sier Bohinen til Nettavisen.

Etter kampene har landslagssjefen fått kritikk for taktiske blemmer i begge oppgjørene, men Arild Stavrum er uenig i at Høgmo bommet på taktikken.

- Nei, det vil jeg ikke si. Hvorfor? Jeg vil ikke henge meg på at det skal være feil. Du må jo sette opp et lag du tror kan score mål og slå motstanderen. Og når du ikke har scoret mål på topp, så vurderte han det slik at han måtte gjøre et bytte, og det skjønner jeg godt, sier Stavrum.

MANER TIL RO: Den tidligere fotballspilleren og Molde-treneren Arild Stavrum støtter Per-Mathias Høgmo.

- Feilet totalt

Heller ikke Bohinen vil «ta» Høgmo for taktikken. Sandefjord-treneren er også uenig med dem som mener Norge bommet taktisk i den første kampen mot Ungarn.

- Da synes jeg vi spilte ganske bra. Igjen så var vi ikke skarpe nok og manglet trøkk i siste tredjedelen. Alle er enige om at vi bommet i kamp nummer to, men jeg synes han skal få jobbe videre med det han har startet på. Jeg er trener selv, og har stått i litt motgang selv, så det er greit at man får jobbe videre med langsiktighet, også i landslagssammenheng, mener Bohinen.

Start-spiller Jesper Mathisen er mer kritisk. Han mener Høgmo strøk på eksamen – to ganger.

- I gruppa gjorde vi det som ventet, Italia og Kroatia var bedre enn oss, og tredjeplassen var det beste vi kunne håpe på. Da står vi igjen med kvalikkampene, og der feilet vi totalt. Sånn sett står EM-kvaliken til stryk, vi var ikke i nærheten i de to kampene som virkelig gjaldt, sier Mathisen til Nettavisen.

Fakta: Er noe galt i NFF?

Klikk for å åpne faktaboksen

Nettavisen skal den kommende tiden sette et kritisk søkelys på Norges Fotballforbund. Her er artiklene publisert så langt i artikkelserien:

1: Knallhard Høgmo-dom: - Hårreisende. Jeg tror nesten ikke det jeg hører

2: Fotballprofiler støtter Høgmo: - Bommet ikke på taktikken

3: Raser mot Høgmo-freding: - NFF ligner på en sekt

4: Nådeløse mot Høgmos «utviklingsprat»: - Det er farlig

5: Mener frykt «redder» NFF: - Kan bli fryst ut hvis man kritiserer

6: En av disse kan bli Fotball-Norges mektigste

7: Kun to av åtte i NFF-styret har toppfotballerfaring: - Nå ble jeg tatt på senga

8: Den grusomme NFF-fasiten: Stryk, stryk og stryk

9: NFFs mål ble en fiasko: - Røkke hadde ikke godtatt dette

10: NFF har bommet og bommet: Nå svarer Semb på kritikken

11: Oppgitt ekspert: - Norge må stikke fingeren i jorda

12: Nettavisens sportsredaktør mener: - NFF-ledelsen har «mistet garderoben»

13: NFF-Siem dypt skuffet: En tillitsknekk til oss selv

Tips eller innspill til artikkelserien? Bruk emneknagg #ernoegaltiNFF eller kontakt journalistene på e-post her.

- Kan Norge leve med en landslagstrener som bommer når det gjelder som mest, og to ganger?

- Det er ikke mange andre land som hadde godtatt det. I Norge er vi snillere og gir trenere bedre tid. Men Drillo ble sparket med resultater som ikke var stort dårligere enn det Høgmo har oppnådd. Det viktigste som landslagstrener er kampledelse. Man skal ta ut riktig lag, ha riktig kampplan og gjøre de riktige grepene underveis. Det er ikke der Høgmo har sin styrke, sier Mathisen.

- Tror nesten ikke det jeg hører

Han reagerer voldsomt på opplysningene om at laget som startet bortekampen mot Ungarn ikke ble øvd inn en eneste gang på trening i forveien.

- Du kan ikke komme med et lag som ikke er drillet på forhånd til en avgjørende kamp, et lag spillerne ikke vet kommer. Det er hårreisende, jeg tror nesten ikke det jeg hører. Men sånn har det vært, sier Mathisen.

SER UTVIKLING: Vidar Riseth mener Høgmo bør fortsette som landslagssjef.

Tidligere landslagsspiller Vidar Riseth gir sin fulle støtte til landslagssjefen. Den tidligere Rosenborg-profilen, som har spilt 52 landskamper, ett VM- og ett EM-sluttspill med det norske flagget på brystet, mener det er for lett å skylde på Høgmo for at enda et sluttspill går uten Norge.

- Han har gjort en god jobb, og laget har spilt god fotball. Jeg synes pressen har vært altfor negative bare på grunn av de to siste kampene. Men ser man på kvaliken sett under ett, spilte Norge bra. Publikum har kommet tilbake til tribunene, Høgmo har gjort mye bra, og jeg synes han bør få fortsette, sier Riseth til Nettavisen.

Heller ikke han vil kritisere Høgmo for taktikken landslagssjefen brukte i de to kampene mot Ungarn. Men ett valg overrasket Riseth.

- Det er klart det var overraskende å bruke Henriksen som spiss, det var en bommert. Der er jeg helt uenig. Men det er Per-Mathias som er på treningene og må ta de taktiske vurderingene, sier Riseth.

Det er verdt å merke seg at Riseth er noe inhabil. Den gamle RBK-stopperen er sponsorsjef i REMA 1000 og jobber sammen med NFF på flere områder.

- Bør få fortsette

Han mener det er fortjent at Norge ikke kom til EM. Men tror ikke det er en selvfølge at Norge hadde gjort det bedre i de to kampene mot Ungarn hvis Høgmo hadde valgt annerledes taktikk og lag.

- Vi har et ungt lag, og et ustabilt lag. Det er naturlig at prestasjonene varierer. Jeg synes Høgmo har gjort såpass mye bra at han bør få fortsette, sier den gamle midtstopperen.

Flere spillere har uttalt at de ble overrasket over Høgmos disposisjoner i bortekampen mot Ungarn. Det har også kommet frem at Norge ikke trente én gang på den kampplanen vi gikk ut med i Budapest.

Men Arild Stavrum tror ikke alt dette har gjort noe med Høgmos «standing» og tillit i spillergruppa.

- Nei. Jeg hørte på intervjuet som ble gjort etter kampen, og det var veldig mange som var på jakt etter å ta ham. Hvis du holder på lenge nok, så får du til slutt noen til å si at de var i tvil over et eller annet. Sånn vil det være i hvert laguttak. Som trener må du sette opp det du tror på, og jeg tror han gjorde det ut fra en litt vanskelig situasjon. Det er angriperne som ikke har vært helt i toppform, ikke scoret noe særlig mål, og da måtte han ta et valg der. Da valgte han en ny løsning, og det skjønner jeg veldig godt at han prøver, sier Stavrum.

Bohinen mener det er vanskelig å bedømme hva playoff-fiaskoen gjør med tilliten til Høgmo innad i spillergruppa.

- Men hvis det har vært overraskende og spillerne får en negativ opplevelse rundt det, så er ikke det nødvendigvis noe som øker «standingen» hans, men jeg tror at han har en såpass bra faglig respekt i den gruppa der at de også aksepterer at ting kan bli gjort feil. Det tror jeg, sier Bohinen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!