RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballsupporter døde etter fotballbråk i Sverige

Sist oppdatert:
Nyheten bekreftes av svensk politi.

Kampen mellom Helsingborg og Djurgården måtte avbrytes da Djurgården-supportere stormet banen etter å ha fått vite om dødsfallet.

- Det er en sorgens dag. Det er ufattelig tragisk for denne mannens familie, for fotballen og for hele samfunnet, sa Helsingborgs sportssjef Jesper Jansson til nyhetsbyrået TT.

- Jeg håper det blir en stor vekker for samfunnet, for politikerne, for fotballen, for alle. Nå får det være slutt.

I Djurgården går tankene til de pårørende. Klubbens medlemmer og supportere ville trolig få muligheten til å uttrykke sin sorg i nærheten av Stockholms stadion.

- Vi er i sjokk i Djurgården-familien og helt lamslått av denne hendelsen. Vi kan bare sende våre tanker til denne personens familie, sa kommunikasjonsansvarlig Gunnar Gidefeldt.

Også i Sveriges Fotballforbund ble meldingen mottatt med stor sorg.

- Jeg tok imot beskjeden med dyp forferdelse, og tankene går til de nære og kjære som er rammet, sa fotballpresident Karl-Erik Nilsson til C More.

- Jeg tror mange er i sjokk akkurat nå, ikke bare de som var på plass, sa idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Rystet
Dødsfallet er det første tilknyttet supporterbråk i Sverige siden august 2002. Den gang døde en IFK Göteborg-fan da IFK- og AIK-grupperinger barket sammen.

Tidligere Stabæk-trener Hans Backe er nå ekspert i C More. Han var rystet over det som skjedde søndag.

- Det er sjokkerende, og du får lyst til å spy. Jeg lurer på hva som er feil med svensk supporterkultur. Jeg har vært ute i 17 år i ulike land, og dette tangerer greske tilstander, sa Backe.

Det var mye bråk i oppladningen til kampen mellom Helsingborg og Djurgården. Lørdag ble fem personer fraktet til sykehus med skader.

Mishandlingen av supporteren skal ha skjedd ved Terasstrapporna i Helsingborg. Politiet ble varslet 14.28, litt over en halvtime før avspark på Olympia. Mannen hadde store hodeskader, og ambulansepersonell satte i gang hjerte- og lungeredning før han ble fraktet til sykehus. Like etter klokken 16 opplyste politiet at han var død.

- Mordere, mordere
Kampen ble satt i gang klokken 15, men dommeren stoppet den like før pause da Djurgården-supportere stormet banen. Stillingen var 1-1.

Gjestesupportere ropte «mordere, mordere» mot Helsingborg-tilhengerne.

De andre kampene i søndagens runde i Allsvenskan ble spilt som planlagt.

- Jeg forstår de som er kritiske til det og som synes kampene burde ha blitt innstilt. Men vår policy er at de skal spilles, at volden ikke skal seire. Dette er en sorgens dag, først og fremst for de som er personlig rammet, men også for svensk fotball, sa forbundspresident Nilsson.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STORMET BANEN: Djurgården-fansen stormet banen i søndagens kamp.

Ardian Gashi og Kenneth Høie spilte fra start for henholdsvis Helsingborg og Djurgården. Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo var trener for Djurgården i fjor.

Gashi: - Forferdelig
Helsingborg-spiller Ardian Gashi var rystet etter at en Djurgården-supporter døde i forbindelse med serieåpningen i svensk fotball søndag.

Gashi spilte fra start for Helsingborg i hjemmekampen mot Djurgården. Kampen måtte avbrytes like før pause da en gjeng Djurgården-tilhengere stormet banen.

- Det er en forferdelig følelse. Vi visste ingenting om dødsfallet. Dommeren blåste av kampen, og vi samlet oss i garderoben. Der fikk vi den triste beskjeden, sa Gashi til NRK.

Mannen som døde, ble utsatt for vold før kampstart.

- Det er forferdelig at serieåpningen og denne fotballfesten skal ende med et dødsfall. Det er alvorlig og trist, mente den norske midtbanespilleren. (©NTB)

(©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere