ARGENTINA - CHILE 0-0 e.o. , 2-4 e. str.

Enda et finaletap for Argentina og Lionel Messi er veldig tungt å svelge, både for de argentinske spillerne og folket.

I tillegg til det forsmedelige nederlaget mot Chile på straffespark, kom sjokkbeskjden fra Messi om at han nå gir seg med landslagsfotball.

Argentina-kapteinen ble spurt om avgjørelsen var endelig.

- Jeg tror det. Det er det jeg tenker og føler akkurat nå, sa 29-åringen.

Argentinas keeper på det tapende finalelaget, Sergio Romero, håper Messi vil revurdere avgjørelsen han tok like etter finaletap nummer tre på like mange år.

- Jeg tror han sa det på grunn av alle følelsene, uttalte Romero ifølge nyhetsbyrået DPA.

Stokke: - Skjønner Messi

Viasats fotballkommentator Roar Stokke er klar på at han ønsker se mye mer av Messi i argentinsk landslagsdrakt.

- Jeg håper dette var en spontanreaksjon sagt i skuffelse etter det tredje blytunge finalenederlaget på rad, sier Stokke til Nettavisen, og fortsetter:

- Jeg håper de som har kritisert Messi nå bruker energien på å få ham til å omgjøre beslutningen, og ta på seg kapteinsbindet frem til VM i 2018. Det vil gi Messi masse kred, også i Argentina. Det må ikke glemmes at de har vært i tre finaler på rad, mye takket være hans spill.

Stokke påpeker at det er små marginer som er gått imot Argentina i samtlige av de tre tapte finalene de siste åra. VM-finalen i Brasil i 2014 endte med 0-1-tap for Tyskland etter ekstraomganger.

- Jeg skjønner på mange måter Messi også. Han blir til tider kritisert for å bry seg mindre om Argentina enn om Barcelona, og den kritikken føles nok både belastende og svært sårende. Man kunne se det på straffesituasjonen, en preget Messi som var engestelig for å bomme. Redd for å svikte da det gjaldt som mest, poengterer Viasat-kommentatoren.

Etterlyser trenerskifte

Stokke mener Argentina-trener Gerardo Martino må ta minst like mye av støyten for at det ikke ble triumf i år heller.

- Igjen får Messi mesteparten av kritikken for at de ikke vinner, men mange av spørsmålene må rettes til trener Martino for både laguttak og spillestil.

Stokke håper Messi ombestemmer seg og satser i minst to år til mot et nytt VM-sluttspill med landslaget.

- Kritikerne kan si hva de vil, men uten Messi hadde ikke Argentina vært i de tre siste finalene. Det håper jeg han selv også innser når skuffelsen har lagt seg. Det var ikke Messi som tapte, men Martino og Argentina.

- Argentina trenger en ny manager, som tar ut de riktige spillerne, og at Messi fortsetter. Det vil gi ham en enorm kred blant innbyggerne i landet.

Samme som sist

Chile sikret seg sin andre Copa America-tittel på like mange år etter nattens finaleseier i New York.

Det skjedde attpåtil på samme måte som på hjemmebane i Santiago for et år siden, nemlig etter 0-0 og avgjørelse på straffespark mot Argentina.

Akkurat som i 2015 var chilenerne sterkest fra krittmerket. Lionel Mesi og Lucas Biglia ble syndebukker etter å ha misset med sine forsøk. At Arturo Vidal også bommet på Chiles første straffe fikk ingen avgjørende betydning, ettersom de fire neste landsmennene fant nettmaskene.

Nærmest som vanlig har Argentinas landslag, og spesielt lagkaptein Messi, blitt slaktet av kritikere i hjemlandet.

Ifølge ESPN Argentina tenker også flere av Argentina-profilene på å si stopp. Sergio Agüero, Javier Mascherano, Ángel di María, Ezequiel Lavezzi, Ever Banega og Lucas Biglia vurderer også å si nei til mer spill for Argentina, skriver nettstedet.

Slakt fra Maradona

En som kanskje har vært blant de mest kritiske og nådeløse mot Messi er Diego Maradona.

Før søndagens finale var Argentinas største fotballegende gjennom tidene bastant da han uttalte seg til en TV-kanal i hjemlandet.

- Vi vil selvsagt vinne finalen på søndag. Og dersom vi ikke vinner, trenger de (spillerne) ikke å komme hjem igjen, konstaterte Maradona.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Han kritiserte Messi også tidligere under Copa America, og hevdet superstjernen manglet personlighet og lederegenskaper.

Om Maradona mener Argentina vi klare seg bedre uten Messi er uvisst. Andre fotballeksperter er dog klare på at internasjonal fotball blir mindre attraktiv uten den argentinske superstjernen.

The Times fotballskribent Henry Winther omtaler tilstanden i Argentinas fotballforbund (AFA) som kaotisk.

For få dager siden rettet Messi skarp kritikk mot forbundet via Instagram da Argentina-spillernes flyreise til New Jersey ble forsinket. Forbundet informerte seinere om at alle flyreisene under Copa America var booket av arrangøren.

The Times-journalisten håper Messi tenker seg om en gang til, selv om tapet mot Chile var hjerteskjærende.

VM og lignende turneringer blir fattigere uten Messi, fastslår Winther på Twitter.

Wathne: - Glem det

TV 2-profilen Davy Wathne er langt ifra overbevist om at Messi er ferdig med landslagfotball for godt.

«At dette skal være det siste verden ser av Lionel Messi i den stripete trøyen? Glem det», skriver Wathne på Twitter.

Han fortsetter med å påpeke at heller ikke Diego Maradona radet opp med titler gjennom sin periode som Argentinas ubestridt største profil.

Foruten VM-triumfen i Mexico i 1986, vant Maradona bare mindre turneringer med Argentina.

Sistnevnte var også med på å tape VM-finalen mot Vest-Tyskland i 1990-sluttspillet i Italia.

- Aldri sett ham sånn

Manchester City-spiss Sergio Agüero mener han aldri har sett Messi så langt nede som etter nattens finaletap.

- Det er tøft. Nok en gang gikk hellet mot oss. Dessverre er det Messi som er mest lei seg etter at han misset straffesparket. Jeg har aldri sett ham så langt nede i garderoben etter en kamp, sa Agüero.

Da det ikke ble triumf i denne gangen heller, fortsetter den høyest rangerte fotballnasjonen på FIFA-rankingen som et nesten-landslag i store turneringer.

Under Messis tid som representant for «La Albiceleste» har Argentina tapt fire finaler. Tre av disse har funnet sted de siste tre årene. Etter nederlaget mot Tyskland i VM-finalen for to år siden, har Chile altså stoppet argentinerne to ganger på rappen i Copa America-finaler.

OL-triumfen fra Beijing i 2008 står igjen som Messis eneste triumf med landslaget.

Selv om 29-åringen er tidenes toppscorer for Argentina med 55 mål totalt, er OL-gullet en mager trøst. Turneringen tillater kun tre spiller over 23 år i troppene, og har ikke samme høye status som VM eller Copa America.