*Nettavisen* Sport.

Fra benkesliter til superstjerne

Mancini gikk fra nedrykksstrid i Serie B til å bli verdensstjerne på bare noen få måneder.

Med Francesco Totti ute med skade, er brasilianske Mancini trolig Manchester United aller største trussel før tirsdagens kvartfinale i Mesterligaen. 27-åringen har i løpet av fem år i Roma etablert seg som en av verdens aller beste vinger. Så god at Manchester City i januar flørtet med et bud på nærmere 200 millioner kroner for å få ham til Premier League.

Men for bare fem år siden var situasjonen en helt annen. Da var det få som i det hele tatt viste hvem Alessandro Faiolhe Amantino, bedre kjent som Mancini, var.

Grusom italiensk start
Han slo gjennom i Brasil i slutten av tenårene, og som 22-åring var han en sensasjon for Atlético-MG. Han leverte 13 mål på bare 23 kamper fra sin kantposisjon, men var likevel ukjent for de aller fleste. Franco Baldini, nåværende assistent under Fabio Capello og den gangen sportsdirektør i Roma, likte imidlertid det han så.

Han tok sjansen, og hentet Mancini til Italia.

Få i støvellandet visste likevel hvem han var, og skeptikerne rynket på nesen da storlaget Roma brukte tid og krefter for ham - bare for umiddelbart å låne ham ut til Venezia - den gangen i serie B.

Og bunnstrid i nest øverste liga i Italia fungerte overhodet ikke for kantspilleren. På godt norsk - og tabloidisert - kan Venezia-oppholdet kalles en flopp. Mancini fikk kun to hele kamper i Venezia-trøya, og satt som oftest på benken. Kritikken kom - var nok rettferdig - og poengterte at selv om han kunne være spektakulær, så var manglene akk så mange.

Capello tvilte ikke
Men det som mange andre ikke så, det så Fabio Capello.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den nåværende England-sjefen brød seg lite om fiaskoen i Serie B. Han hentet ham tilbake til Roma samme sommer, og valgte å satse på unggutten. Han visste godt at oppholdet i Venezia kun var en tilvenningsperiode, og at bunnstrid i Serie B er et vanskelig sted å begynne karrieren i Europa.

Capello ble belønnet.

Mancini viste seg fra en helt annen side, fikk 33 kamper, scoret åtte mål, og sørget for at Roma-fansen helt glemte Mancinis landsmann Cafu, som hadde forlatt dem for AC Milan før sesongen.

Det virkelige gjennombruddet kom allerede i 9. serierunde, mot erkerivalen Lazio. Ni minutter gjensto. Det sto 0-0, og gikk mot målløst på Olympiastadion. Så fikk Roma frispark på høyresiden. Francesco Totti la ballen til rette, la inn og Mancini møtte på første stolpe. Brassen hoppet opp i lufta, og styrte ballen inn i borteste hjørnet. Ikke med pannebrasken. Ikke med vristen. Men med hælen.

Se målet her (ekstern lenke).

Etterpå har det ikke væt tvil. En ny superstjerne hadde presentert seg. For de som ikke er overbevist - sjekk dette målet borte mot franske Lyon i fjorårssesongen (ekstern lenke).

Så spørs det bare om han kan levere en reprise når Roma skal revansjere fjorårets 3-8-tap sammenlagt mot Manchester United i Mesterligaen.

Følg Roma-Manchester United i vårt livesystem fra 20.45 tirsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag