RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra full tillit til null tillit?

Foto: Trond Reidar Teigen (Scanpix)
Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Martin Andresen har fått ultimatum fra fansen. Hvor lenge klamrer han seg fast?

- De med ansvaret har enten full tillit eller null tillit. Vi har full tillit.

Ordene kommer fra Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen i tirsdagens utgave av Aftenposten. Han snakker selvfølgelig om manager Martin Andresen og hans trenerteam. Haakonsens uttalelse er av det profesjonelle slaget. Han sier akkurat det han må si.

Alternativet hadde vært å gi Andresen sparken.

Og akkurat det kan selvfølgelig bli aktuelt – veldig snart. For Martin Andresen er i ferd med å navigere både seg selv og Vålerenga inn i alvorlig uvær.

Total skandale, mener Klanen
Klanen har vært tålmodig usedvanlig lenge. Men nå sier de ifra, klart og tydelig. De krever riktig nok ikke Martin Andresens avgang foreløpig. Men de krever endring. Og de krever resultater.

- Og det må skje sabla fort, sier talsmann Espen Knutsen til Aftenposten – og beskriver lagets innsats i søndagens 2-3-tap for Start som en total skandale.

Men det handler selvfølgelig om mye mer enn en tapt hjemmekamp mot Start. Og det handler om mer enn dårlige resultater innledningsvis i årets serie.

Resultatene Vålerenga har lagt for dagen gjennom snart halvannet år med Martin Andresen som allmektig sjef, har vært langt unna det man kan forvente av en så ressurssterk klubb (cuptriumfen blir en parentes).

Under Andresen har VIF kun vunnet ni av 33 seriekamper. I snitt har laget sanket i underkant av 1,1 poeng per kamp – og sluppet inn 1,58 mål i snitt.

Hittil i år har laget kun vunnet én av sju kamper. Kaptein Daniel Fredheim Holm har varslet at han ønsker seg bort.

Misnøye blant spillerne – og i styret?
To ganger i løpet av det siste halve året har det kommet fram at det har vært misnøye i spillergruppa, noe som – sett utenfra – slett ikke er vanskelig å forstå. Mens den spillende manageren ofte har vært langt under pari selv på banen, har han ikke latt mulighetene gå ifra seg til å skjelle ut medspillerne når de ikke har prestert i henhold til sjefens forventninger.

Mandag hevdet Dagbladets Morten Pedersen at VIF-styret allerede før cupfinalen i fjor høst ville sparke Martin Andresen, og at de nå diskuterer nye trenernavn. Pedersen viser ikke til noen kilder, og har ikke konfrontert noen med påstandene, men ingen røyk uten ild.

Kritikken fra ekspertene blir stadig mer unison. Ivar Hoff mener Martin Andresen og trener Tor Ole Skullerud har vist at de ikke duger. Bengt Eriksen mener laget ikke er blitt bedre verken i forsvar eller angrep.

Landslagstrener Drillo går ut i Dagsavisen og gir råd, og Åge Hareide har måttet begynne å svare på om han er interessert i Martin Andresens jobb (dog ikke som spillende trener), noe han for øvrig ikke vil kommentere.

Med andre ord: Situasjonen er i ferd med å eskalere.

Kalkulert risiko
Vålerenga tok en kalkulert risiko da de ikke bare ansatte Martin Andresen, men også ga han total makt over det sportslige.

Riktig nok var det mange som hvisket nokså høyt om at det var Martin Andresen, og ikke trener Mons Ivar Mjelde, som var arkitekten bak Branns seriegull i 2007. Det ryktet må VIF-ledelsen ha tatt på alvor, for de ansatte en spillende manager som ikke bare manglet trenerutdanning, men også trenererfaring (rikelig av det siste kunne ha kompensert for mangel på det første).

Men kanskje var det, tross alt, som spiller Martin bidro mest for Brann? Kanskje var det likevel Mjeldes stein på stein-filosofi som brakte seriegullet til Bergen?

I Vålerenga har i hvert fall ikke Martin Andresen blomstret i noen av sine mange roller.

Kanskje er hans sterkeste prestasjon som VIF-manager at han har klart å snakke seg til så mye tid og tillit som han faktisk har gjort. En annen trener hadde trolig fått sparken på et langt tidligere tidspunkt i en såpass ambisiøs klubb.

Men nå er altså tiden og tålmodigheten definitivt i ferd med å renne ut. Og det må finnes en smertegrense også for VIF-styret,

Kommer ikke poengene umiddelbart, kan full tillit bli til null tillit før 17. maitoget tar oppstilling.

Neste motstander er Molde på Røkkeløkka onsdag kveld. Ikke akkurat en enkel oppgave ...

Les flere sportskommentarer her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere