RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Tiverton til England

Foto: AP/SCANPIX
Sist oppdatert:
For fire år siden spilte han for Tiverton Town i Southern League Premier Division. I dag debuterer Ben Foster for England.

Ben Foster startet sin profesjonelle fotballkarriere i Stoke i 2002, men fikk aldri noen kamper for det gamle storlaget. Gjennombruddet for fire år siden fikk han i stedet for Tiverton, som befant seg i Southern League Premier Division - det syvende høyeste nivået i engelsk fotball.

Tivertons beste
16 kamper fikk Foster for Tiverton i 2002/03-seongen, og Tiverton-manager Martyn Rogers innså fort han hadde noe stort på hånda.

- Jeg hadde ham på lån i tre måneder, men hadde gjerne hatt ham i tre år, sier Martyn Rogers til Nettavisen.

Den gamle Exeter- og Bristol City-spilleren er en av de lengstsittende managerne i engelsk fotball, med 15 år ved roret i Devon-klubben. I løpet av sin tid i Tiverton Town har han aldri hatt en spiller med de samme kvalitetene.

- Selv om han bare var 19 år da han var her, og knapt hadde noen kamperfaring, var han meget trygg, full av selvtillit og hadde et stort potensial.

- Den beste spilleren vi har hatt, mener Tiverton-manageren.

Ikke overrasket over Englands-debut
Rogers er heller ikke overrasket over at keeperen han hadde for fire år siden i dag for sin debut for England.

- Han er meget god med begge bena, og grunnen til at han står i mål for England i kveld, er at han er god på de aller fleste områdene.

Det var tilfeldigheter som gjorde at Foster havnet i Tiverton for fire år siden, men Rogers er likevel ikke redd for å ta litt av æren for at Foster er der han er i dag.

- Vi manglet en keeper, og jeg pratet med Bristol City-manager Danny Wilson. Han nevnte han hadde en talentfull keeper der på lån fra Stoke, som ikke fikk spille. Dermed ringte jeg Tony Pulis i Stoke, og fikk Foster på plass.

- Etter at han imponerte for oss, kom Wrexham inn, og tok ham på lån.

Ferguson blendet
Resten er historie. Under en Wrexham-kamp var Sir Alex Ferguson på besøk for å se på sin sønn Darren Ferguson i en cupkamp, men ble i stedte blendet av Fosters utrolige keeperspill. United-managren slang frem sjekkheftet, og hentet unggutten til United for en million pund, sommeren 2005.

Etter den tid har Foster vært på utlån i Watford, hvor han har imponert stort. Ikke bare fikk han størstedelen av æren for at London-laget rykket opp til Premier League i år, at de fortsatt har en teoretisk mulighet for å overleve tilskrives for det meste Fosters heroiske innsats mellom stengene.

- Han får i alle fall nok trening der, humrer Rogers.

- Tror han blir førstevalget
Ben Foster får muligheten til å stå i det engelske landslagsmålet først og fremst på grunn av fraværet til Paul Robinson og Chris Kirkland. Martyn Rogers tror likevel ikke det er lenge før 23-åringen er Englands permanente førstevalg.

- Når han er blitt Uniteds førstevalg, er jeg sikker på han også er Englands førstevalg.

- Og selv om Edwin Van der Sar er en strålende keeper, er han tross alt 36 år, minner Rogers om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere