RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra tjuvperm til proffspiller

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Livet tok en brå vending i starten av 2010 for denne Strømsgodset-spilleren.

MARIENLYST (Nettavisen): I januar 2010 bor norsktyskeren Lars-Christopher Vilsvik i Berlin og spiller fotball i tysk femtedivisjon. På dagtid gjennomfører han siviltjenesten og jobber ni timer hver dag i en barnehage.

Ett og et halvt år senere har tilværelsen til Lars-Christopher Vilsvik forandret seg betraktelig.

Fra å spille amatørfotball for tyske Lechetefelde, spiller Vilsvik nå foran tusenvis av mennesker hver helg. Unggutten spiller fast på et Strømsgodset-lag som kjemper i toppen av Tippeligaen. Vilsvik har også blitt lovprist av trener Ronny Deila, som har lansert backen for landslaget.

Eventyrhistorien har overrasket mange – også spilleren selv, som ikke hadde noen forhåpninger da han, noe tilfeldig, skulle prøvespille for Godset i januar 2010.

- Nei, jeg kom bare hit for å trene. Det var ikke sånn at jeg håpet skikkelig på å få tilbud. Jeg kom egentlig bare for å se hva jeg kunne klare, forteller Vilsvik i samtale med Nettavisen.

Spilte med superstjerne
Vilsvik ble født i Tyskland 18. oktober 1988. Han har tysk mor og en norsk far som ble igjen i Tyskland da han var ferdig med studiene.

Vilsvik bodde i Tyskland helt fram til overgangen til Strømsgodset, noe som høres når man snakker med 22-åringen. Vilsvik snakker flytende norsk, men har et særpreg i uttalen som avslører hans tyske opprinnelse.

Vilsviks fotballkarriere startet i Tennis Borussia. Der spilte han sammen med nåværende Manchester City-spiller, Jerome Boateng. De var også klassekamerater, og ble gode venner. I motsetning til Boateng, dominerte ikke Vilsvik i barneårene.

- Jeg var ikke noen stjerne. Det er vanskelig å bli proff i Berlin. Det er mange talenter som ikke kommer opp fordi det er for mange gode spillere. Man må neste komme seg ut av Berlin for å bli profesjonell – hvis ikke du er så god som Jerome var da, forteller Vilsvik.

Onkelen skaffet prøvespill
Senere gikk Vilsvik til klubben Lechtefelde FC. Der spilte backen helt til han, ved en tilfeldighet, fikk muligheten til å prøvespille for Strømsgodset i januar i fjor.

Tanten til Vilsvik jobber i ledelsen i Bertel O. Steen, som er sponsor for Strømsgodset. Hennes mann hadde tro på sin nevø, og ringte til Strømsgodset og spurte om unggutten kunne prøvespille. Det gikk Godset med på.

- Onkelen min ringte og spurte om jeg ville trene med Strømsgodset. Da tenkte jeg: «Det kan jeg godt gjøre». Det var spontant og ikke noe planlagt. Så gikk det ganske bra, sier Vilsvik.

«Ganske bra» er en underdrivelse. Vilsvik skulle opprinnelig trene med juniorlaget, men de skulle spille kamp. Dermed fikk prøvespilleren muligheten til å trene med A-laget.

Hadde tatt tyvperm
Den muligheten tok Vilsvik med begge armer. Norsktyskeren imponerte stort, og sportsdirektør i Godset, Jostein Flo, uttalte at senere at prøvespillet var det beste han noensinne hadde sett.

- Det var hyggelig å høre. Jeg trente vel ok, sannsynligvis. Jeg gjorde mitt beste, så var det opp til klubben om de ville ha meg, sier 22-åringen beskjedent.

Les også:Vilsvik: - En ære å spille på landslaget

Strømsgodset ville opprinnelig ha Vilsvik på prøvespill en uke til, men det gikk ikke. Vilsvik hadde nemlig tatt tyvperm fra siviltjenesten i hjemlandet og måtte tilbake for å jobbe i barnehagen.

- Jostein skjønte at jeg måtte tilbake, men senere samme kveld ringte han og sa at de ville ha meg, forteller Vilsvik.

Var i tvil
Selv om tanken på å bli profesjonell fotballspiller høres forlokkende ut for de fleste, måtte Vilsvik tenke seg om da han fikk tilbudet.

- Jeg var litt i tvil. Det var et annet land og jeg hadde ingen venner her. Jeg hadde litt familie her, men ikke mamma og pappa som vanlig. Men jeg bestemte meg egentlig ganske fort, sier norsktyskeren.

Det skal også nevnes at Vilsvik også var på prøvespill i Rosenborg og Hamburg for noen år siden. Det gikk ikke like bra.

- De sa de skulle fortsette å følge meg, men hvis de ikke sier ja med en gang, er det egentlig bare å glemme det, uttaler Vilsvik til Nettavisen.

- Han har vært fantastisk
I Tyskland ble Lars-Christopher Vilsvik mest benyttet på venstrekanten, men det er på backen unggutten har etablert seg på Strømsgodset.

- Vi så at han hadde muligheter på den posisjonen, blant annet fordi han er tobeint. Han har jo overbevist til gangs, så det har vært en lykkelig løsning, sier Godset-trener Ronny Deila til Nettavisen.

På backplass har Vilsvik tatt store steg. Han er nå en av de første Ronny Deila setter opp på laget som kjemper i toppen av Tippeligaen.

- Hvis laget utvikler seg like mye som han har gjort, vil vi være med i toppen helt ut. Han jobber målbevisst og langsiktig, og da får du resultater, forklarer Deila.

Strømsgodset-kaptein Alexander Aas er også raus med rosen av sin forsvarskollega.

- Han har vært fantastisk god. I fjor viste han potensial, og i år føler jeg at han har tatt et nytt steg. Han har blitt bunnsolid defensivt, men har også ekstremferdigheter som hurtighet og god pasningsfot, beskriver Aas til Nettavisen.

Jobber mindre
Å flytte til et annet land kan være en utfordring for de fleste. For Lars-Christopher Vilsvik var det betydningsfullt at han hadde familie som bodde i nærheten av Drammen.

- Det var viktig for meg at jeg hadde familie i Asker. Jeg bodde der de første tre månedene. Det hadde vært noe annet ikke familien var her, sier 22-åringen, og legger til at han er fornøyd med tilværelsen.

- Nå trives jeg kjempegodt. Jeg kommer godt overens med de andre på laget. De har vært skikkelig flinke til å ta meg imot.

Det er altså ikke mer enn ett år og sju måneder siden Lars-Christopher Vilsvik jobbet fulltid i en barnehage og trente fotball tre ganger i uka på kvelden. Nå er han profesjonell fotballspiller. Selv tar han ikke av på grunn av den store forandringen.

- Det er koselig å tenke på. Det er bedre å spille fotball enn å jobbe ni timer hver dag med småbarn, smiler 22-åringen.

- Den eneste forandringen er egentlig bare at jeg jobber litt mindre. Jeg vet jo at mange har lyst til å bli fotballproff, men jeg tenker ikke sånn. Jeg tenker bare på å bli bedre og bedre som fotballspiller, avslutter Vilsvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere