*Nettavisen* Sport.

Frustrert Høiland: - Det har ikke vært noe tull med meg

TATT?: Her mener Høiland, og flere andre, at Molde skulle hatt straffespark. Det ble dømt utspill fra målvakt. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Molde-spissen føler han blir forfulgt av gamle synder.

23.05.15 12:12

MJØNDALEN (Nettavisen): - Det har vært mye sånn i det siste. Egentlig er det helt latterlig, sier Tommy Høiland til Nettavisen.

Han har nettopp spilt en viktig rolle for Molde i deres 3-0-seier over Mjøndalen. Den mest omdiskuterte situasjonen for hans del, kom etter bare fem minutter.

Tommy Høiland tar med seg ballen inn i Mjøndalen-feltet, og faller etter en duell med Morten Sundli. Dommer Espen Berntsen dømmer utspill fra mål.

- Jeg føler jeg ofte får disse 50/50-duellene mot meg. Det skjer i dag, og også mot Lillestrøm får jeg avgjørelsen mot meg, sier Høiland.

- Ikke noe tull med meg
Han forklarer at han ikke har følt seg spesielt dårlig behandlet av dommerne før nå, men at det til gjengjeld har blitt litt mye de siste kampene.

- Er det noe du har gjort for å fortjene det?

- Ja, for ti-femten år siden så var det vel litt episoder, sier Høiland, med en overdrivelse for å billedlegge sin utvikling.

- Men etter det har det ikke vært noen ting tull med meg, så jeg skjønner ikke, sier Høiland til Nettavisen, og legger uoppfordret til:

- Men det sier vel litt at dommerne snakker sammen i forkant av kamper og planlegger hvordan de skal dømme kampene.

- Har du sett at det skjer?

- Nei, men jeg har hørt at de forbereder seg på hvilke type spillestiler folk har og slikt. Det går ikke an å lese seg opp til en fotballkamp, for det som skjer utpå en fotballbane, det skjer der og da. Hvis du skal være dommer, må du være god nok til å se det, sier Høiland.

Molde-trener Tor Ole Skullerud er helt enig med Høilands vurdering, og blir virkelig engasjert på spørsmål om straffesituasjonen - som likevel ikke ble utslagsgivende for resultatet.

- Det er helt håpløst at det ikke blåses straffespark. Men vi får hjelpe Tommy sammen slik at han ikke har et dårlig rykte, for han skal ikke ned om han ikke blir tatt, sier Skullerud til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

PROVOSERER?: Tommy Høiland hisset på seg flere Lillestrøm-spillere og -supportere for et par uker tilbake. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Møtene skjer
Tidligere toppdommer og nå ekspert hos TV 2, Per Ivar Staberg, bekrefter overfor Nettavisen at møtene Høiland snakker om, finner sted.

- Det er viktig at dommerne ikke blir forutinntatt. Men hvis man bruker forberedelsene til noe godt, kan det være veldig nyttig, forklarer Staberg, som har dømt Høiland utallige ganger.

Staberg tror at Høiland føler at hans fortid fortsatt forfølger ham. For Tommy Høiland har lenge vært en omdiskutert spiller i Fotball-Norge, og har kjeftet og filmet seg til en rekke gule kort.

- Men nå kan det virke som om straffen forlenger seg forbi soningen av de gule kortene, mener Staberg, og sikter til at Høiland muligens får avgjørelser mot seg grunnet sitt rykte.

Likevel forstår han dommer Berntsens vurderinger, selv om han også mener det var straffe. Den tidligere toppdommeren forstår hvorfor Høiland føler seg dårlig behandlet den siste tiden, men vil også gi skryt til Molde-spissen.

- Han må ha «cred» for å ha forbedret seg kraftig på oppførselen sin. Nå er gutten blitt til en mann på fotballbanen, roser Staberg.

- Selvforskyldt
TV 2-ekspert, tidligere trenerprofil og Tommy Høiland-sympatisør Ivar Hoff er overfor Nettavisen klar på at dette har Høiland skyld i selv.

- Han har mye skyld i det selv, for hans måte å opptre på i mange situasjoner gjør at man ikke får tillit til hans oppførsel. Dommerne er tvilsomme til ham, det skinner gjennom og det er selvforskyldt fra Tommy sin side, er Hoffs knusende dom.

Hoff, som har hyllet Høiland gjentatte ganger som en av Norges giftigste spisser, mener at hans rykte gjør at han taper i lengden.

- Jeg forsvarer dommer, for dette er en som utnytter situasjoner til sin egen fordel. Historien viser at spillerne taper på det på sikt, resonnerer TV 2-profilen.

Han trekker også frem situasjonen mot Lillestrøm for et par runder tilbake, da Høiland la seg ned etter angivelig å ha blitt stemplet av LSK-målvakten Arnold Origi.

- Han var ute etter å få reaksjoner i Lillestrøm og detter ned som en Oscar-kandidat, mener Hoff, som selv har sterke sympatier for Lillestrøm.

For ordens skyld: Målvakten ble ikke straffet i etterkant av situasjonen, hverken av dommer eller NFF-utvalget.

Men som nevnt er også Hoff veldig stor tilhenger av Høilands ferdigheter som spiller.

- Han er for god som spiller til å ha et dårlig rykte på seg. I mine øyne er han en av de aller skarpeste spissene i landet, sier Hoff.

- Ikke straffbart
Om den konkrete situasjonen denne fredagen, sier dommer Espen Berntsen følgende:

- Jeg ser at det er kontakt og at Høiland faller ned, men jeg vurderte det til å ikke være noe straffbart, sier han til Nettavisen.

Han forsikrer Nettavisen om at han ikke planla å behandle Tommy Høiland på en bestemt måte i denne kampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.