«Full krig» etter juniorkamp

Foto: (ANB)

Tre røde kort, 11 scoringer, skittkasting og utdeling av slag var beholdningen etter en juniorkamp på Romsås i Oslo.

04.05.12 13:55

Oslo (ANB): Juniorkampen mellom Romsås og Korsvoll II ble en voldsom affære på Bjøråsen kunstgress på Romsås søndag.

Tre røde og flere gule kort ble delt ut i 2-9-oppgjøret.

Etter kampen kom det til håndgemeng, der publikummere fra vertenes lag gikk til angrep på flere av Korsvoll-spillerne. Spesielt én hendelse var av den svært uheldige sorten.

- Det var et par gutter som fortsatte hakkingen i etterkant, der det endte med at en av dem skubbet til en av våre spillere i ryggen. Vår spiller snudde seg rundt og dyttet tilbake, og ba ham om å holde opp, forteller Korsvoll-trener Hårek Haugerud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gikk for langt
- Det endte med en rett høyre, og skallebank i ettertid, forklarer han videre.

- Da har det helt klart gått for langt, mener Korsvoll-treneren.

Underveis i kampen forteller Korsvoll-gutta om meldinger som kan oppfattes både truende og nedverdigende. Meldinger som absolutt ikke egner seg på trykk.

Tidligere har det også forekommet at gjenger har kommet til spillernes skoler for å «ordne opp» i kameraters problemer i etterkant av fotballkamper.

- Det er ikke gøy å spille fotball når det blir sånn, sier en av spillerne til Korsvoll.

Status med rødt kort
Dommer i den nevnte kampen var Tomasz Jacek Napierajczyk fra Polen. Han får ros fra begge lags trenere for å ha holdt en myndig og saklig tone gjennom hele kampen.

Dommeren likte heller ikke det som skjedde i etterkant, men presiserer at det er veldig mange positive mennesker i og rundt Romsås fotballklubb. Han er likevel fortvilet over den ukulturen som ligger hos enkelte grupper rundt klubben.

- Det er noen få mennesker som ødelegger. Det virker som det er kamerater av spillerne som står på sidelinja, rundt laglederne, og oppildner spillerne til stygge taklinger og provokasjoner. Det jubles for røde kort, og det kan i enkelte tilfeller virke som det er status å bli vist av banen, forteller Napierajczyk til ANB.

- Og slik bør det ikke være, men det er vanskelig å ta tak i dette for kretsen også. Fotballen skal inkludere også de som ikke har det bra hjemme, men det må ikke bli slik at det blir farlig å spille mot enkelte klubber. Det er et par andre lag i Oslo som også sliter med disiplinen på og utenfor banen, sier dommeren.

- En hyggelig tone i Norge
Han forteller videre at det vanligvis er en svært hyggelig tone på norske og skandinaviske baner. Han har dømt mange år i Polen og fem år på Island før han nå er dommer for Kjelsås fotballklubb i Oslo.

- Vanligvis er det en veldig hyggelig tone på skandinaviske kamper. Det er få plasser i verden en dommer blir møtt med så mye respekt som her. Det er mye mer aggressivt og hissig rundt kontroversielle avgjørelser i for eksempel Polen, sier han.

- Likevel virker det som det er noen få grupper som ikke konsentrerer seg om spillet, men heller å provosere og ødelegge fotballen her i Oslo, forklarer han.

Breddefotballens «hooligans»
Korsvoll-treneren setter ord på det på følgende måte:

- Det er nesten som et lite hooligan-miljø i breddefotballen. Man hører og leser om at enkelte tilskuere i for eksempel England går på kamp kun for å lage bråk i etterkant. Slik kan vi ikke ha det, spesielt ikke på dette nivået. Fotball skal være trygt og gøy, sier Haugerud.

- Men jeg vil samtidig si at det ikke er hele klubben som er problemet. Det er veldig flott at de har et tilbud for ungdom på Romsås, det er bare så synd at enkelte mennesker ødelegger for en hel gruppe, sier han.

- Hva tror du kan gjøres for å få slutt på problemet?

- Det er vanskelig. Men et tiltak kunne vært å ha en ekstra observatør på kamper for klubber som får inn klager. Tettere oppfølging og jevnlig dialog med klubb og det konkrete laget fra kretsen, tror jeg også kan være bra.

- En annen ting er interne karantener, men det kan slå ut begge veier, forklarer han.

Tar sterk avstand
ANB har vært i kontakt med den ene treneren på Romsås sitt juniorlag, men han ønsket ikke å uttale seg om saken, og henviste heller videre til styreleder i Romsås, Per Aarsbog.

- Jeg har fått rapporter fra våre trenere, og tar sterk avstand fra det som skjedde i etterkant av kampen. Jeg vil likevel presisere at det var ingen av våre spillere som gikk til angrep på Korsvoll-spillerne, sier Aarsbog.

- Er det ofte slik at det blir mye bråk rundt Romsås sine kamper?

- Nei. Nei, det er det absolutt ikke. Vi jobber hardt for å unngå slike situasjoner i forbindelse med våre kamper, men det er ikke enkelt å håndtere alt som skjer utenfor banen. Vi har forsøkt å komme i kontakt med dem eller de som har stått bak denne hendelsen. Det er selvsagt helt på trynet at slike ting kan skje, sier Aarsbog.

Har forebyggende tiltak
Lederen av Oslo fotballkrets innrømmer at det er kjedelig med slike situasjoner, og sier at kretsen jobber aktivt med å få bukt med problemet.

Lederen av Oslo fotballkrets, Jan-Erik Reiersen, vil ikke uttale seg om den konkrete hendelsen i helga, men sier at kretsen jobber med forebyggende tiltak for å få slutt på stygge utenomsportslige hendelser.

- Vi har et «Fair Play-team» som møter klubber og går gjennom problemene i etterkant, samt ser på mulige tiltak for å utbedre situasjonen, sier han.

- I tillegg ble det på tinget bestemt at dersom de opplever et lags supportere som truende, så har de anledning til å avbryte kampen, og laget med de ustyrlige supporterne taper kampen uansett hva stillingen er på det avbrutte tidspunktet, sier Reiersen.

Selv om han ikke vil uttale seg om den konkrete saken på Bjøråsen kunstgress, innrømmer han at han blir litt trist hver gang han hører om voldelige situasjoner i forbindelse med fotballkamper - spesielt på aldersbestemt nivå.

- Jeg pleier å si at vi skal være inkluderende og ta vare på alle mennesker og menneskeskjebner gjennom fotballen. Det er bra at alle får være med i fellesskapet framfor å henge på et eller annet senter. Men hvis aktiviteten går på andres bekostning, at de blir truende, voldelig og ikke klarer å innordne seg reglene, har det gått for langt. Da får de heller begynne å spille kurong med gjengen sin eller henge på senteret, sier Reiersen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.