*Nettavisen* Sport.

Full splid i Tippeligaen om boikott av fotball-VM

FOR BOIKOTT: Magne Hoseth mener Norge bør boikotte VM i Qatar i 2022. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Magne Hoseth mener det er åpenbart, andre Tippeliga-spillere er uenige om Qatar-VM.

29.05.15 20:45

Tippeliga-spillerne er uenige om Norge bør boikotte VM i Qatar eller ikke.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at en rekke FIFA-representanter ble arrestert mistenkt for korrupsjon tidligere denne uken.

Noen av anklagene skal blant annet dreie seg om at flere FIFA-representanter skal ha mottatt penger for å stemme på Qatar som vertsnasjon for VM i 2022.

Organisasjonen har imidlertid en rekke ganger uttalt at mesterskapet vil gå som planlagt. Det til tross for at flere hundre arbeidere, som lever i umenneskelige forhold, har mistet livet i forbindelse med bygging av stadionanleggene.

Hjemme i Norge har flere politikere engasjert seg i saken. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener man bør boikotte VM i Qatar, mens SVs Bård Vegar Solhjell mener de bør bli fratatt mesterskapet.

Nettavisen har de siste dagene vært i kontakt med en rekke Tippeliga-spillere for å høre hva de tenker om en mulig boikott.

Spillerne har blitt stilt følgende spørsmål:

* Bør Norge boikotte VM i Qatar i 2022?

* Hvorfor bør man boikotte mesterskapet?/Hvorfor bør man ikke boikotte mesterskapet?

Slik svarte spillerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Magne Hoseth, Viking Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Magne Hoseth, Viking:
- Ja, absolutt!

- Det er et ordtak som heter; «den som tier samtykker»! Og det passer bra her, hvis vi ikke står opp og sier at det som skjer nå er feil på alle mulige måter, så er vi en del av den urettferdigheten som foregår nede i Qatar og i FIFA.

Pål André Helland, Rosenborg:
- Jeg synes det er veldig tidlig å ta standpunkt til det. Jeg synes Norge uansett bør stille opp i mesterskap om de kvalifiserer seg. Selv om det er forferdelig det som skjer, så er det, uansett om Norge.

- Jeg synes uansett at Norge skal stille opp og få den konkurransen. Om vi kvalifiserer oss til Qatar VM, så er det veldig bra og ganske sjeldent. Jeg tror heller ikke sånne ting står og faller på Norge. Det er større nasjoner som må fronte. Jeg tror FIFA gir en lang faen i om det blir en boikott fra Norge, det er de største nasjonene som må gjøre noe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mads Hansen, Mjøndalen Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Mads Hansen, Mjøndalen:
- Det er lett etisk å si at det er riktig å gjøre det, men jeg synes det er vanskelig å svare på. Samtidig, hvis det ikke blir tatt noe standpunkt, kan det bli enda verre i 2026. Hvis fotballfamilien ikke handler her, blir det sånn at «den som tier, samtykker». Da sier jo fotballfamilien at dette er greit. Og det standpunktet er veldig skummelt å ta. Så jeg er for å boikotte.

- Når spillere blir liggende nede med alvorlige skader, føler jo alle at fotball ikke er det viktigste i livet. Den tankegangen bør man ta med seg inn her også.

- Jeg har aldri likt tildelingen av VM til Qatar, også med tanke på at det åpenbart har skjedd ting som ikke er rettferdig overfor andre søkere, og at det bryter med idyllen med VM hver fjerde sommer.

Trond Olsen, Bodø/Glimt:
- Vi kommer ikke til å komme dit, så er det et tema? humrer Olsen, før han blir mer alvorlig:

- Det er jo nesten slaveridrift de holder på med nå, og det er absolutt ikke menneskeheten verden. Men skulle vi klare å komme dit, tror jeg ikke boikott er rette veien å gå. Det må finnes andre virkemidler enn det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Simen Wangberg, Tromsø Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)

Simen Wangberg, Tromsø:
- Det som har kommet fram i det siste, er forkastelig. Arbeiderne som bygger fotball-VM, har jo arbeidsforhold som ikke skal være fotball-VM bekjent, og korrupsjonen sentralt i organisasjonen er også med på å svekke fotballens rykte. Det er ikke bra. Men om det skal være en boikott, det får andre ta seg av.

- Det er viktig at forholdene kommer opp i lyset og at korrupsjonssakene også kommer fram, så folk får vite om dette og gjøre seg opp sine egne meninger. Jeg synes som sagt at det er forkastelig med de arbeidsforholdene mange er utsatt for. Jeg håper at alt fokuset på saken nå vil føre til at situasjonen bedre seg.

Brede Moe, Bodø/Glimt:
- Dette en vanskelig situasjon. Det er selvfølgelig ingen spillere som har lyst til å indirekte "støtte" det som foregår der. Hvor viktig er det med et fint og bra VM hvis du må bruke disse midlene for å få det til? En boikott bør helt klart vurderes.

- Så du er for en boikott?

- Jeg har ikke satt meg inn i absolutt alt, men hvis det lille jeg har hørt, er sant, bør det helt klart vurderes. Det skal være mulig å få til et fotball-VM i 2015 uten å gå den veien der.

Tor Arne Andreassen, Haugesund:
- Siden det uansett blir Vm i Qatar, bør ikke Norge boikotte.

- Dette kan være mange av spillernes eneste sjanse til å spille mesterskap med landslaget. De som eventuelt er involvert i korrupsjon vil få sin straff. Så må de største organisasjonene rydde opp i slavearbeid og elendige forhold for alle som er involvert. Men Norge som fotballag bør ikke boikotte et VM, om man klarer å kvalifisere seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Geir Ludvig Fevang, Sandefjord Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Geir Ludvig Fevang, Sandefjord:
- Dette synes jeg er vanskelig å svare på. NFF bør i hvert fall markere kraftigere mot FIFA enn de gjør nå. Og spillerne bør også vise på en eller annen måte at dette ikke er greit.

Stian Ringstad, Lillestrøm:
- Nei.

- Jeg er generelt imot boikott. Jeg synes man heller bør jobbe med endringer i FIFA.

Kevin Larsen, Sandefjord:
- Ja, men jeg tror ikke det hjelper. Hadde det vært en av de store, hadde det nok blitt mer styr. Men dette blir vel ikke en problemstilling. Norge klarer vel uansett ikke å komme seg dit.

Ulrik Arneberg, Mjøndalen:
- Jeg synes det er helt feil at Qatar har blitt tildelt VM. Og da burde man kanskje også boikotte. Jeg heller mot boikott.

Christian Gauseth, Mjøndalen:
- Boikotte eller ikke er vel ikke spørsmålet, sånn jeg ser det. Om vi derimot bør stå på barrikadene for fremmedarbeiderne, så er svaret soleklart ja.

Oddbjørn Lie, Aalesund:
- Jeg håper virkelig vi slipper å måtte boikotte VM. Men Qatar fikk VM på feil grunnlag. I mitt hode bør det ryddes opp, før det er for sent. Et annet land bør overta mesterskapet! Når man ser bilder fra arbeidsleirene bør det alene være nok til å frata de mesterskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.