RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full splid i Tippeligaen

16 TRENERE: Nettavisen har spurt alle trenerne i Tippeligaen de samme spørsmålene i en undersøkelse.
16 TRENERE: Nettavisen har spurt alle trenerne i Tippeligaen de samme spørsmålene i en undersøkelse. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Det viser Nettavisens spørreundersøkelse.

I en spørreundersøkelse gjennomført av Nettavisen kommer det fram at åtte av 16 tippeligatrenere ønsker færre enn 16 lag i den norske toppdivisjonen.

- Skal vi ta steg og hevde oss bedre internasjonalt, må vi ned på antall lag. Vi har ikke nok penger eller spillere til å drifte 16 lag i Norge, sier én av trenerne.

Svarene som ble gitt i spørreundersøkelsen var anonyme.

Av disse åtte mener fire av trenerne at det kun bør være 12 lag i den øverste divisjonen, mens tre stykker mener det bør være 14 lag i Tippeligaen.

Én trener sier han ønsker færre lag, men vil ikke spesifisere et konkret antall. Færre lag forutsetter også et tydeligere skille i toppen, mener vedkommende.

- Bra som det er
På den andre siden mener hele sju av trenerne Nettavisen har snakket med at strukturen som er i dag, med 16 lag, bør opprettholdes, også i framtiden.

Én trener ønsker ikke å ta et direkte standpunkt til saken, men er klar på at både 16 lag, og en liga med færre lag, begge har sine fordeler og ulemper.

Av dem som ønsker like mange lag som det allerede er nå, 16 lag, så er antallet kamper som spilles i løpet av en sesong det viktigste argumentet.

- Det spørs jo om man vil spille mindre enn 30 kamper? Jeg mener vi bør spille mer enn 30. Enten bør vi ha det som nå, eller som i Danmark, der de spiller tre ganger mot hverandre. Vi burde ikke ha færre kamper, og det er bra at hele Norge er representert. Det er bra sånn det er nå, mener en trener.

Også andre trenere Nettavisen har vært i kontakt med har foreslått modellen som brukes i Danmark, der færre lag møter hverandre flere ganger.

Det var i 2009 at Tippeligaen ble utvidet fra 14 til 16 lag. I perioden 1995 til 2008 var det 14 lag i eliteserien. Antall lag har ofte vært oppe til diskusjon

- For enkelt
Også i disse dager jobbes det med å analysere norsk fotball, for å kartlegge hvordan man kan øke kvaliteten og gjøre den mer publikumsvennelig.

I en rapport som ifølge VG Nett vil være klar i desember, er antall lag i Tippeligaen et av flere punkter som nå skal opp til vurdering.

Av de trenerne som ønsker færre lag i toppdivisjonen blir det brukt argumenter som at «vi må ned på antall lag for å øke kvaliteten og hevde oss utenfor landegrensene», «at det er for lite penger og spillere til å forsvare 16 lag Tippeligaen» og at «topplagene blir for ustabile med dagens struktur».

Tom Nordlie, som nylig overtok trenerjobben i nedrykkstruede Sandnes Ulf, mener det blir for enkelt å kun skylde på antall lag i ligaen når det kommer til nivået. Han mener det er andre faktorer som er mer viktig å tenke på.

- Fordelen med mange lag, er at Tippeligaen blir spredd over hele Norge, flere unge får lov til å spille på høyeste nivå, og da blir vi bedre på sikt. Samtidig blir selve toppen «tightere» med færre lag. Jeg synes også det er for enkelt å skylde på antall lag når det (nivået) går ned. Interessen er todelt: Publikum har mistet vanene sine på grunn av for mange kampdager. Vi må også se på hvordan vi trener og ta tak i det. Vi må øve mer. Det er viktigere. Jeg klarer ikke å si kategorisk ja eller nei. Det er fordeler og ulemper. På kort sikt er det bedre å gå ned, kanskje ikke på lang sikt, sier Nordlie til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere