RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aimo-Koivisto, Antti (Scanpix)

Fyrt opp av svensk presse

Sist oppdatert:
Fyrt opp av avisskriverier om seierssikre svenske jenter detonerte Norge bomben og sendte Sverige hodestups ut av EM.

Helsingfors (ANB): (Sverige – Norge 1-3) De norske jentene var ikke levnet rare sjansene i kvartfinalen på Finnair Stadium fredag kveld, og seierssikre svenske jenter drev en intens ordkrig før den skandinaviske duellen. På gressmatta var det imidlertid de norske jentene som ropte høyest. Av glede.

- Vi har lest svenske aviser i hele dag og gira oss opp over hvor sikre svenskene var på seier. Det hjalp oss veldig, så takk til svensk presse, sa målscorer Elise Thorsnes til ANB.

- Jeg ble skikkelig gira av å lese det jentene sa og det som var skrevet. Det var dumt å gå så høyt ut, sa Isabell Herlovsen.

Landslagssjef Bjarne Berntsen hadde også fått med seg svenskenes holdning.

- Noen ganger blir fallhøyden stor når man er litt stor i kjeften, sa han.

Nødvendig flaks
For mens de svenske jentene trolig hadde regnet med å styre showet i Helsingfors, ble fasiten helt annerledes. «Söta bror» ble fullstendig overrumplet av et norsk lag som presset og stresset dem høyt i banen fra første spark.

Nesten før folk hadde satt seg var Isabell Herlovsen nær ved å stjele ballen og få en gigantisk sjanse. Svenskene slapp med skrekken, men tonen var satt.

Det norske laget var i det hele tatt ikke til å kjenne igjen fra de første kampene i gruppespillet. Innsatsviljen var enorm, og anført av hærfører Ingvild Stensland ble favoritt-tippede svensker kjempet helt ut av stilen.

Og på toppen av det hele hadde de norske jentene den nødvendige flaksen landslagssjef Bjarne Berntsen mente man måtte ha for å hamle opp med svenskene. Som da Kosovare Asllani banket ballen i tverrliggeren etter en halvtime. Og da innbytter Jessica Landström traff stolpen tidlig i andre omgang.

Det ville seg ikke for «söta bror» i Helsingfors, mens i den andre enden av banen tippet det meste i Norges favør. Seks minutter før pause ble Elise Thorsnes frispilt av Lene Storløkken. I kamp med Stina Segerström satte hun ballen via den svenske jenta og i mål bak en utspilt Hedvig Lindahl.

- Helt fantastisk. Dette er noe av det råeste jeg har vært med på, sa Thorsnes.

Det var begynnelsen, men det skulle komme mer. Mye mer. Kvelden i Helsingfors skulle bli en norsk fest.

Geniale bytter
Bare sekunder gjensto til pause da Anneli Giske fikk to sjanser foran svenskenes mål etter et innlegg fra Trine Rønning. Forsøk nummer to endte i scoring – og igjen hadde Norges en liten porsjon flaks. TV-bildene viste at ballen uforskyldt traff hånda til EM-debutanten forut for avslutningen.

At det var god stemning i den norske garderoben halvveis, trenger man neppe å være spåmann for å gjette seg til. Og det skulle bli trivelig på banen også.

Landslagsjef Bjarne Berntsen valgte å vrake 18 år gamle Cecilie Pedersen i startoppstillingen til fordel for Elise Thorsnes. Det fikk han betalt for i form av ledermålet. Etter et snaut kvarter i andre omgang sendte han EM-kometen fra Avaldsnes på banen – og tok av Thorsnes.

Og valutaen lot ikke vente på seg. Pedersen hadde vært på banen i tre minutter da hun ble spilt gjennom av Isabell Herlovsen. Alene med keeper beviste 18-åringen hvorfor hun neppe spiller i 2. divisjon neste sesong. Avslutningen var klinisk til 3-0.

Og målscoreren visste hvem hun ville feire målet med. Pedersen kastet seg rett i armene på landslagssjefen, som hadde tatt turen langt ut på gressmatta.

- Da Cecilie scoret mistet jeg kontrollen noen sekunder. Jeg var langt utpå banen. Heldigvis hadde vi en fjerdedommer med glimt i øyet, sa Bjarne Berntsen.

Tysk svakhetstegn
Da var det pinlig å være svensk i Helsingfors. Svenskene måtte bite i gresset for et norsk lag som fikk det meste til å stemme – og som fortsatt ikke har tapt for Sverige i EM- og VM-sammenheng. Trøstemålet signert Victoria Sandell Svensson hjelper lite på det såret.

Samtidig forlenget landslagssjef Bjarne Berntsen landslagskarrieren med ytterligere én kamp. Minst. I semifinalen venter Tyskland, som slo Norge 4-0 i åpningskampen i Tammerfors.

Fortsetter de norske jentene der de slapp fredag, blir det neppe så stygge sifre i semifinalen. De tyske EM-favorittene viste klare menneskelige sider da de slo Italia bare 2-1 i sin kvartfinale i Lahti noen timer før Norges kamp.

- La oss håpe de går i samme felle og undervurderer oss, gliste Isabell Herlovsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere