Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

G19-sjefen om norske talenter: - Mektig imponert

FREMTIDEN ER LYS: Pål Arne Johansen (bak til høyre) har latt seg begeistre av det han har sett av norske talenter siden han kom hjem fra tre år i utlandet. Nå er han spent før EM i Finland. I røde drakter ser man Erling Håland (med ball) i duell med Hugo Vetlesen på trening. Tord Salte og Leo Østigård er også i bildet.
FREMTIDEN ER LYS: Pål Arne Johansen (bak til høyre) har latt seg begeistre av det han har sett av norske talenter siden han kom hjem fra tre år i utlandet. Nå er han spent før EM i Finland. I røde drakter ser man Erling Håland (med ball) i duell med Hugo Vetlesen på trening. Tord Salte og Leo Østigård er også i bildet. Foto: Egil Sande (Nettavisen)
Sist oppdatert:
G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen (41) var usikker på hva som ventet da han tok jobben etter flere år i utlandet. Så kom oppturen.

ULLEVAAL / VASA (Nettavisen): - Jeg må si jeg er mektig imponert.

G19-landslagssjefen snakker med en overbevisning i stemmen når han forteller om det som rører seg på talentsiden i norsk fotball for tiden.

Han er i Finland for å føre et kobbel av Norges største talenter i G19-EM. Det er femte gang Norge deltar, men vi må helt tilbake til 2005 for å finne sist gang et norsk lag klarte en lignende bragd på G19-siden.

Kun åtte europeiske lag deltar i EM, i motsetning til på A-landslagssiden der 24 nasjoner deltok i sist europamesterskap.

Polen-eventyr

«Paco», som han blir kalt fordi tidligere Groruddalen-trener Rolf Teigen mente Pål Arne Johansen ble for langt da de to jobbet sammen tidlig på 2000-tallet, forteller at han har latt seg begeistre stort av det norske spillere har vist ham siden han tok jobben.

Han innrømmer at han gikk til stillingen med en viss forventing om hva som ville møte ham i Norge, for etter to år i teamet til Henning Berg i Legia Warszawa og ett år i Italia, hadde han jobbet med mange talentfulle spillere med andre pass.

Men overraskelsen har vært av det positive slaget.

- I Polen var jeg imponert over dedikasjonen til spillerne, det var en rå vilje til å bli bedre. De ville lære noe hver dag, og kunne komme på stadion når som helst på døgnet hvis jeg kunne hjelpe dem, innleder han.

- Det er noen stereotypier når det gjelder nordmenn, vi har det for godt og det er for lett å være ung og alt det der, men jeg opplevde absolutt ikke det da jeg kom hjem. Hos de norske gutta opplever jeg den samme rå dedikasjonen som hos de polske, men at de norske har høyere læringshastighet. Det må jeg si har imponert meg, legger han til.

POSITIVT OVERRASKET: Pål Arne Johansen mener unge og norske fotballspillere gir håp om en lysere fremtid.

Tre ting har imponert ham

Under brønnøyværingens ledelse er Norge G19 blitt et lag å regne med.

I den siste og avgjørende eliterunden i kvaliken ble rødtrøyene det mestscorende laget med 11 mål på tre kamper. Totalt scoret Norge 22 mål på seks kvalikkamper, bare slått av Tysklands 23.

Landslagssjefen røper at særlig tre ting har begeistret ham hos norske spillere siden han overtok laget:

- Ambisjonsnivået.
- Dedikasjonen.
- Læringshastigheten.

- Der har jeg opplevd at de norske spillerne ligger foran de polske. Jeg har nesten til gode å møte en norsk spiller som lærer sakte. Det sitter med en gang, og det er imponerende. Det tror jeg handler om at Norge er en kunnskapsnasjon. Hvis vi bruker det og legger lista høyt nok, og vet at våre spillere lærer hurtig, kan vi få til ting, sier han.

- Du nevner læringshastighet, dedikasjon og ambisjoner, men hva med ferdighetene hos norske unggutter, står det i stil med det andre?

- Ja, jeg synes absolutt det. Ferdigheter må læres, og det går ganske fort hos norske spillere å lære nye ferdigheter og forbedre det de allerede har. Et ferdighetsnivå er dessuten et vidt begrep. Leo Østigård har gode ferdigheter når det gjelder å rense unna i egen boks, men det er kanskje ikke det første man tenker på når man hører ordet ferdighet, påpeker han.

For et sulteforet norsk publikum høres det utvilsomt lovende ut med den rosende attesten fra mannen som er ansvarlig for Norges tredje beste landslag bak A og U21.

Men Paco maner om tålmodighet.

- Vi vet at gjennomsnittsalderen i VM og Champions League er 27, så det må fortsatt gjøres en jobb for å være med, sier han.

- Du har tidligere uttalt at i de beste miljøene du har besøkt har du opplevd et rått fokus på spillet og motspillet. Dagens spillere må kunne mye om spillet for å lykkes. Opplever du at norske spillere kan det?

- Ja, særlig når vi trigger dem på det. Og det er oppgaven vår som trener å utfordre dem på det. I gode fotballnasjoner er det et veldig fokus på dette, du blir satt i situasjoner du må løse, du blir utfordret på taktikk hele tiden. Jeg tror det er veien å gå, det taktiske elementet må være med hele tiden, sier G19-sjefen.

OFFENSIV: G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen er spent før EM.

- De tar ting med en gang

Han sier det kanskje er nettopp læringshastigheten som har imponert ham aller mest hos de norske spillerne siden han tok jobben.

- Vi kan legge om og spille ulike systemer i ulike faser av kampen, og spillerne tar det med en gang. Dette har gitt meg veldig tro på at dette er en viktig del av spillerutviklingen i Norge. Mange av spillerne ser mye fotball, tenker og snakker fotball. De bruker mye tid på spillet nå, og jeg tror det ligger et potensial der, sier han.

Norge spiller tre kamper i G19-EM, og har havnet i gruppe med Italia, Portugal og vertsnasjon Finland.

De to beste lagene går til semifinale og kvalifiserer seg samtidig til U20-VM i Polen neste sommer, mens tredjeplassen møter tredjeplassen fra gruppe B til playoff om femteplassen - den siste plassen som kvalifikasjon til U20-VM.

- Vi kan vinne EM, tror Erling Braut Håland.

Norge åpner mot Portugal 16. juli, møter Finland 19. juli og avslutter gruppespillet mot Italia 22. juli.

Kampene sendes på TV 2 Sportskanalen.

Nettavisen er på plass i Finland og kommer med løpende rapporter fra mesterskapet.

LES OGSÅ:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!