*Nettavisen* Sport.

Gamblet med Neymars skjebne

KARRIEREN til Neymar har gått på skinner så langt, både sportslig og økonomisk. Beslutningen om å vente med å dra til Europa har ogå vist seg økonomisk god. Foto: Li Ming / Xinhua News Agency (All Over Press)

- Hvis min sønn ikke hadde vært fotballspiller, hadde han vært arbeidsledig, sier Neymar senior.

02.06.14 23:42

Torsdag 12. juni starter det neste kapittelet i Neymar juniors liv, når Brasil står på den ene banehalvdelen i åpningskampen i VM på hjemmebane, med Kroatia på den andre siden av midtstreken.

Det blir Neymars første VM-kamp. Likevel er det han alle vil feste øynene på, enten de sitter på Arena de Sao Paulo eller hjemme foran TV-en. Det er Neymar som skal lede Brasil til landets sjette VM-trofé og det første vunnet på hjemmebane.

Presset på den 175 centimeter høye 22-åringen er enormt.

Det blir gjerne press på deg når du scorer 30 mål før du runder 50 landskamper, når du scorer ditt 100. klubbmål på 20-årsdagen og når du slår igjennom i Brasil som 17-åring.

Nå har Neymar lagt bak seg sin første sesong i Europa. Han scoret ni mål og noterte seg for åtte målgivende pasninger på 26 ligakamper for Barcelona, som endte på andreplass i ligaen, tapte for Real Madrid i cupfinalen og røk ut i kvartfinalen av Champions League.

Fotball eller fattigdom

Karrieren i Europa er i det minste i gang. Neymar senior har måttet tåle mye kritikk for at junior ikke dro til Europa før sommeren 2013, men han bøyde aldri av for presset. Selv om det alltid var en risiko for at sønnens karriere plutselig kunne ta slutt hvis en motspiller som ikke orket å bli rundlurt og ydmyket mer fikk satt inn en beinknusende takling, var Neymar senior urokkelig.

Neymar junior skulle vokse opp i Brasil. Han skulle feste røttene i hjemlandet. Og han fikk lov til å satse hundre prosent på fotballkarrieren. Faren legger ikke skjul på at familien har gamblet på at dette skulle gå bra.

- Hvis min sønn ikke hadde vært fotballspiller, hadde han vært arbeidsledig, sier Neymar senior i et intervju med ESPN.

Neymar da Silva Santos senior var selv en profesjonell fotballspiller, "men ikke spesielt god". Han spilte i Mogi das Cruzes da Neymar ble født i 1992, men ga etter hvert opp sin egen karriere og flyttet hjem til São Vicente.

Fakta

Neymar Junior:

I kystbyen hvor han selv hadde vokst opp, flyttet Neymar senior inn hos sine foreldre, sammen med sin kone Nadine, Neymar junior og søsteren hans. Der tok han på seg tre jobber samtidig, blant annet som murer og bilmekaniker. Han jobbet så mye at han ikke selv fikk sett hvor god den lille gutten hans var i ferd med å bli.

Overveldende rikdom

Neymar junior var sju år gammel da han ble rekruttert til et lokalt innefotballag. Gjennom futsal utviklet han teknikken sin, og da han var blitt 14 år, ble han invitert til Europa av Real Madrid. Den spanske storklubben ville gi den unge brasilianeren en plass i sitt ungdomsakademi.

Hele familien reiste til Madrid, men Neymar ble med på flyet hjem igjen. Det finnes viktigere ting enn pengene Real Madrid kan tilby oss nå, var konklusjonen deres.

- Vi er fra en jordnær familie og i en jordnær familie er det alltid et spørsmål om kulturelle verdier. Vi syntes at han måtte vokse opp i Brasil. Det var det første store valget vi måtte ta, forteller Neymar Sr.

I stedet satset Neymar Jr. på en karriere i Santos, klubben som fostret selveste Pelé og dessuten var Neymars eget favorittlag. Det viste seg dessuten snart at han ikke trengte å reise til Europa for å bli rik på fotballen.

KONKURRANSE: Vil du vinne signert Messi-drakt? Følg oss på Facebook.

HTML EMBED


Som 15-åring fikk han en månedslønn på 26.000 kroner. Året etter økte lønna i Santos til 330.000 i måneden. Og da han ble 17, kunne han signere sin første proffkontrakt, flyttes opp til A-laget og inngå egne sponsoravtaler.

Hans sportslige prestasjoner fikk potensielle sponsorer til å tømme blekket i kulepennen. Som 18-åring scoret Neymar 42 mål på 60 kamper da han ledet Santos til ligagullet i 2010.

Året etter inngikk han en elleveårskontrakt med utstyrsprodusenten Nike, og en rekke andre selskaper knyttet seg til Neymar-navnet omtrent samtidig. Ifølge France Football tjente han over hundre millioner kroner i 2011.

Pappa som 19-åring

Det samme året skjedde det også andre ting utenfor banen. Neymar ble far i en alder av 19 år. Dette førte til et massivt medietrykk i Brasil. Både aviser og TV-show brukte store ressurser på å finne ut alt om barnet, om moren og om forholdet mellom Neymar og moren.

- Det var overveldende, men vi ville ikke at folk skulle tro at dette handlet om penger eller noe sånt. Det var et barn. Det var det viktigste, sier Eduardo Musa, en av Neymars mange rådgivere.

Neymar selv konstaterte at alt det negative oppstyret ble smadret av den positive opplevelsen det var å bli far til lille Davi, selv om han ikke bor sammen med sønnen eller barnets mor, Carolina Dantas.

- Alt i livet mitt har skjedd veldig tidlig, både personlig og profesjonelt. Jeg lærer hele tiden. Det er jeg nødt til, sier hovedpersonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

UNDER PRESS: Dersom Brasil skal gå til topps i VM, må trolig Neymar leve opp til forventningene som knyttes til ham i hjemlandet. Foto: (All Over Press)


Den økonomiske suksessen og oppstyret rundt barnefødselen ødela på ingen måte for de sportslige prestasjonene. Neymar ledet Santos til nye ligatitler i både 2011 og 2012.

Det er ikke rart Ronaldinho, selv en av Brasils mest fremtredende spillere, i 2012 uttalte at selv om Lionel Messi er verdens beste spiller nå, kommer Neymar til å overta den statusen snart.

Den første sesongen i Barcelona viste at han fortsatt har et stykke igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

ELSKET AV FANSEN: Her feirer han med noen av sine mange fans etter seieren i Confederations Cup i fjor sommer. 22 millioner følger ham på Facebook og 10,6 millioner følger ham på Twitter. Foto: Rex/simon Stacpoole (All Over Press)

Duellen

Den neste muligheten til å innfri spådommen til Ronaldinho, kommer altså i sommerens VM.

Både Neymar og Lionel Messi spiller under stort press i VM. Messi trenger et VM-gull for å kunne sammenligne seg med tidenes største argentinske fotballspiller, Diego Maradona, mens Neymar trenger et VM-gull for å kunne utfordre Messi og Cristiano Ronaldo om posisjonen som verdens beste spiller.

Begge har taklet press før. Messi har vunnet alt som kan vinnes på klubbnivå i Europa, mens Neymar har vunnet alt som kan vinnes på klubbnivå i Sør-Amerika.

Kanskje fikk vi et forvarsel i fjor sommer, på hva som skal skje nå? Da ble Neymar kåret til turneringens beste spiller etter at Brasil vant Confederations Cup med 3-0-seier i finalen mot Spania.

KONKURRANSE: Vil du vinne signert Messi-drakt? Følg oss på Facebook.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.