Gå til sidens hovedinnhold

Gamsten hyller «nye» Norge

- En herlig gjeng med kjempepotensial, sier Morten Gamst Pedersen.

MOLDE (Nettavisen): I begynnelsen av Drillos andre epoke som landslagstrener hadde Morten Gamst Pedersen en nøkkelrolle med sine mange målpoeng.

Men proporsjonalt med nedturen i klubblaget Blackburn gikk det også nedover med flagget på brystet. Da det hele kulminerte i at Gamst Pedersen ble vraket fra landslaget, så de mange lovende norske ungguttene ut til å ha satt «Gamsten» på sidelinjen for godt.

Mot Danmark fikk han imidlertid sjansen på ny og responderte på glimrende vis med en nydelig assist. Mot Skottland fikk teknikeren sjansen fra start og stod frem som kanskje banens aller beste spiller.

- Det var ikke noe gøy å sitte hjemme mens de andre spilte landskamper. Jeg var veldig glad da jeg fikk en ny sjanse, og bestemte meg for at den bare måtte jeg gripe. Det er godt å bevise hva jeg kan, forteller Gamst Pedersen til Nettavisen.

I sin 76. landskamp i rødt, hvitt og blått fant landslagets ringrev seg virkelig til rette i Per Mathias Høgmos unge og teknisk velspillende utgave av landslaget.

- Dette er en herlig gjeng som det er veldig artig å spille med. Det er lov å prøve og feile nå. Det synes jeg er viktig, sier 32-åringen.

Han er kjent for å være en spillertype som spiller med høy risiko, noe han i større grad får lov til under Høgmo enn Drillo.

- Det er veldig mange spennende tekniske spillere med et kjempepotensial her. Selv om resultatene ikke har gått vår vei i disse to kampene, synes jeg det er mye å bygge videre på. Det er en ny spillestil, nye spillertyper og mye nytt. At det tar litt tid før alt sitter, er bare å forvente. Jeg har veldig lyst til å være en del av denne gjengen videre, fortsetter han.

Stortalent koste seg
Eldstemann Gamst Pedersen har på denne landslagssamlingen kommet tilbake som et friskt pust. Det samme kan også sies om yngstemann Mats Møller Dæhli.

Sammen blåste de aldersmessige motpolene nytt liv i kampen mot Danmark. Også mot Skottland var de begge to av de største lyspunktene.

18 år gamle Møller Dæhli personifiserer på mange måte den nye teknisk dyktige norske generasjonen som Gamst Pedersen hyller. I innhoppet mot Skottland kjørte Molde-talentet tidvis karusell med flere Premier League-spillere.

- De var fysisk sterke og tøffe å spille mot. Samtidig synes jeg mange av de var ganske tunge i vendingene. Når jeg vendte kjapt, ble skottene stående igjen, forteller 18-åringen.

- Ikke hastverk
Møller Dæhli har vært en aldri så liten åpenbaring for det norske landslaget.

- Jeg føler det har gått veldig bra. Når jeg får spille slik som jeg får på dette landslaget, så koser jeg meg. Hele uka har vært en stor opplevelse, forteller stortalentet, som ikke vet om Manchester United fortsett følger med på hva han gjør.

- Når forventer du å være fast inventar på A-landslaget?

- Jeg har ikke hastverk akkurat. Jeg føler at jeg la inn en god søknad på denne samlingen, så får vi se om jeg kommer med i neste tropp, svarer han diplomatisk.

Da Møller Dæhli kom inn i det 67. minutt, var han én av fire Molde-spillere som representerte Norge i Molde. På banen var dessuten moldenseren Magnus Wolff Eikrem, som nå spiller i Herenveen.

- Det var veldig kjekt å få spille landskamp her i Molde. At vi er så mange med Molde-bakgrunn på laget, sier noe om hvilken jobb som gjøres her. Det er veldig imponerende, mener Eikrem.

Tenner ikke på Sandstøs idé
Også Gamst Pedersen synes at det var et smart trekk å flytte landskampen til Molde.

- Det synes jeg var veldig vellykket. Det er viktig å nå ut til distriktene og vise oss frem også der, mener 32-åringen.

Nå håper han på mer moro med flagget på brystet. Det betinger gode prestasjoner i hans nye tyrkiske klubb, Karabüksor.

- Nå er jeg endelig frisk og rask. Fremover gjelder det å få rikelig med spilletid. Det er det aller viktigste, sier «Gamsten».

Han er kjent for å være en fleksibel spiller som kan bekle flere roller. Likevel tenner han ikke helt på ideen som Arne Sandstøs lanserte på Twitter om Gamst Pedersen som Norges neste venstreback i EM-kvalifiseringen.

- Jeg har bare spilt to kamper som venstreback i Blackburn tidligere i min karriere. Om jeg hadde blitt satt opp som venstreback for landslaget, hadde jeg naturligvis gjort mitt beste. Men jeg føler at jeg er en spiller av offensiv legning, og at jeg kommer bedre til min rett lenger frem i banen, avslutter han.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg