Gashi svarte ikke da landslaget ringte

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Jeg måtte ringe opp og høre hva dette var for noe.

15.10.12 19:51

LARNAKA (Nettavisen): Helsingborg-spiller Ardian Gashi ble noe overraskende hentet inn i landslagstroppen da Håvard Nordtveit ble suspendert og Henning Hauger syk.

31-åringen, som ikke har spilt for landslaget siden 2005, fikk beskjeden sent lørdag kveld, men var aldri i tvil om at han skulle sette seg på første fly til Kypros.

- Det var hyggelig, og man blir jo sugen på å bidra. Det var ikke vanskelig å si ja, for å si det sånn, sier Gashi til Nettavisen og resten av pressekorpset på Nikosia mandag kveld.

- Tok ikke telefonen
Han hadde ikke ventet seg å få muligheten på landslaget igjen. Det er syv år siden sist han spilte med flagget på brystet, og Gashi trodde faktisk det var noen som hadde ringt feil nummer da han så mobilen ringe lørdag kveld.

- Jeg kjente ikke igjen nummeret, og jeg svarte heller ikke. Men så fikk jeg en tekstmelding av Guttorm (Dilling, administrativ leder red.anm.), så da tenkte jeg at jeg måtte ringe opp og høre hva dette var for noe, sier Gashi og ler.

Det var egentlig bare tilfeldigheter som gjorde at midtbanespilleren var tilgjengelig da han fikk beskjeden.

- Jeg var heldigvis hjemme, for det var en frihelg. Heldigvis var jeg hjemme, og ikke ute (på byen) sammen med resten av laget. Da hadde jeg ikke svart, sier Gashi.

Tarik Elyounoussi tror Gashi kan bli en viktig mann for landslaget i tiden som kommer. Faktisk mener RBK-spilleren, som spilte sammen med Gashi i Fredrikstad, at midtbaneterrieren burde vært kalt inn for lenge siden.

- Jeg synes han har gjort det veldig bra i Helsinborg og i Sverige, og burde kanskje ha fått sjansen tidligere. Men tydeligvis er han blitt lagt merke til, og det er derfor han er her, sier Elyounoussi til Nettavisen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hadde gitt opp landslaget
I 2010 uttalte Gashi at han hadde gitt opp landslagsspill. Han herjet for et sølvvinnende Fredrikstad-lag i Tippeligaen, men fikk ikke flere sjanser til å spille med flagget på brystet. Derfor hadde han ingen forhåpninger når troppen til kampene mot Kypros og Sveits ble tatt ut.

- Man har jo ikke store forhåpninger hver gang det blir tatt ut en landslagstropp, men samtidig må jeg si at det er veldig godt at gode prestasjoner på klubblaget over tid blir belønnet. Det er en liten mulighet nå, en kamp bare, men man må vise seg frem og gjøre det beste ut av det.

- Skjer dette for seint? Burde du fått flere sjanser tidligere?

- Akkurat nå føler jeg meg mye mer moden enn det jeg var på et tidligere stadium. Det ble mye kriging og løping, og kanskje ikke så mye struktur over det. Nå har jeg blitt en smartere spiller og en større lagspiller, sier Gashi.

- Temperamentet ditt, hvordan står det til med det?

- Det er her fortsatt, sier han og ler.

Men sannheten er at Gashi er blitt en roligere spiller på banen. Der han tidligere rant over av sinne, klarer han nå å bruke energien riktig. Det viser tallene fra Helsingborg.

- Det første året i Helsingborg hadde jeg ganske mange gule kort. Det andre året hadde jeg bare to og i år har jeg tre eller fire. Jeg balanserer nå på et bra nivå, sier han.

- Skikkelig terrier
Landslagskaptein Brede Hangeland smiler når Nettavisen forteller at Gashi er blitt mer moden, men fortsatt har det samme temperamentet.

- Det høres ut som en veldig fin kombinasjon, sier Hangeland lattermildt.

- Hvor spent er du på hva Gashi har å tilføre det norske landslaget?

- Det er lenge siden jeg har spilt med ham, men vi spilte mange kamper sammen på U21-landslaget. Da var han en utrolig fin midtbanespiller for oss, en skikkelig terrier på midten. Hvis han er på det samme nivået han var den gangen, og det er han vel minst, er han en god spiller, sier Hangaland.

Landslagsledelsen har tidligere fått kritikk for å ikke følge godt nok med på de norske spillerne i Allsvenskan. Men Gashi har ikke lyst til å vende tilbake til Tippeligaen for å bli mer synlig for landslagsledelsen.

- Heldigvis spiller jeg for en klubb som er utrolig opptatt av at spillerne har det bra. De legger veldig bra til rette for at jeg og familien skal ha det bra i Helsingborg, og de gjør det faktisk bedre enn vi hadde det hjemme (i Norge), og da var det aldri noen tvil. Jeg trives med fotballen som spilles der, trives i klubben og trives i miljøet, da er det «suræste» som er å bytte klubb og begynne forfra igjen, sier Gashi.

Han starter trolig på benken når Norge møter Kypros tirsdag kveld. Kampen har avspark klokken 20.00 og kan følges i vårt livesenter NaLive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.