«Gazza» på randen av konkurs

Foto: AFP/Scanpix

Den skandaleomsuste fotballspilleren sliter med økonomien.

06.11.08 20:48

Paul «Gazza» Gascoigne har ikke betalt skatten sin, og må møte i retten for å forklare seg den 9. januar. Om han ikke greier å betale for seg vil mannen - som på toppen av sin karriere hadde 50 millioner i inntekt kun i sponsorpenger - bli erklært konkurs, melder BBC.

Men Gazza er ikke uvant i nyhetsbildet. Man skulle tro at superstjernen hadde tjent nok penger til å leve godt resten av livet, for det går ikke an å kjenne engelsk fotball uten å ha hørt om Paul «Gazza» Gascoigne. Den smått overvektige midtbaneterrieren herjet både på og utenfor banen i engelsk fotball på 1980- og 90-tallet.

Fra England til Italia
Gazza ble en av engelsk fotballs best betalte spillere da han gikk fra Newcastle til Tottenham i 1988. Etter fire år og 92 kamper for londonlaget, bestemte han seg for å gå til den italienske klubben Lazio i en overgang verdt 55 millioner kroner. Der var han skadet i store deler av oppholdet og spilte kun 43 kamper for det italienske hovedstadslaget.

Etter tre sesonger i Italia gikk turen tilbake til balløya. Nå var det skotske Rangers som ble Gascoignes arbeidsgiver i en overgang verdt cirka 43 millioner kroner. Gazza ble umiddelbart en favoritt blant fansen og scoret 30 mål i løpet av sine 74 kamper for klubben.

Et av hans kanskje mest minneverdige øyeblikk i klubben kom i en kamp mot Hiberninan i 1995. Dommer Dougie Smith mistet sitt gule kort ned på bakken. Gazza svarte med å ta opp det kortet og vise det til dommeren, før han ga det tilbake. Dommer Smith synes ikke innslaget var noe spesielt morsomt og svarte med å gi Gascoigne gult kort.

Se noen av Gascoignes høydepunkter i videovinduet under!(Saken fortsetter)

HTML EMBED

Årets spiller
Samme sesong vant Rangers den skotske cupen og Gazza ble stemt fram som årets beste spiller av hans med- og motspillere i den skotske ligaen.

Den påfølgende sommeren holdt engelskmennene EM på hjemmebane. I Englands kamp mot Skottland i gruppespillet sto Gazza for en av de flotteste scoringene i mesterskapet. Han mottok ballen fra Darren Anderton på kanten av 16-meteren og fintet midtstopperkjempen Colin Hendry på rumpa med en herlig lobb før han banket ballen i nota bak en sjanseløs Andy Goram i Skottland-buret.

Karrieren nedadgående
I 1998 bar det tilbake til hjemlandet for Gascoigne. Men nå hadde alkoholen satt sitt preg på midtbanespilleren og karrieren var på hell. Dermed ble det kun med to sesonger i Middlesbrough før turen gikk videre til Everton i 2000, men heller ikke her ble Gascoigne noen suksess og han avsluttet oppholdet i liverpoolklubben etter to sesonger i klubben.

Skade- og alkoholproblemer gjorde tilværelsen tung for midtbaneesset og det var ikke lenger fotballen som skapte overskrifter for Gazza. Kokainmisbruk og konemishandling var emner som nå ble mer forbundet med Gascoigne enn det han presterte på fotballbanen.

Han dro til USA i 2002 for å prøvespille for DC United, men fikk ikke kontrakt med klubben. Deretter bar turen til Kina der han skrev en nimånederskontrakt med Gansu Tianma. Han spilte fire kamper for klubben, men etter at han dro til USA for å legge seg inn på en rehabiliteringsklinikk, vendte han aldri tilbake til Det fjerne østen.

I 2004 la han skoene på hylla etter et kort opphold i Boston United som spilte på tredje øverste nivå i England. Og nå sliter han med restskatten.

Kilder: Wikipedia og BBC.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.