Gå til sidens hovedinnhold

Geniet som skal redde Joshua Kings karriere

Denne mannen har allerede utrettet mirakler.

LILLESTRØM (Nettavisen): Nylig kom beskjeden om at den norske landslagsspilleren Joshua King er klar for Bournemouth.

Klubben rykket opp til Premier League i den nylig avsluttede sesongen og har på mange måter blitt Englands nye kjæledegger på fotballbanen.

Så sent som i 2009 lå klubben nede i League Two, nivå fire i det engelske systemet og den laveste divisjonen i det profesjonelle ligasystemet, men på få år har den lille klubben klatret seg helt opp til de store.

- Han er genial
En stor, stor del av æren for det skal 37 år gamle Eddie Howe ha. King har møtt med manageren og er ikke snau når han omtaler sin nye sjef.

- Bournemouth har en genial manager, sier han til Nettavisen.

Nordmannen ble raskt overbevist om å slutte seg til den ferske Premier League-klubben da han fikk møte den karismatiske manageren.

- Han var der da jeg skrev under og jeg snakket med ham, da. Vi snakket om planene hans for klubben, for spillerne og ambisjoner for fotballen.

- Jeg var overrasket over hva han har fått til der før vi møttes, men ble enda mer positivt overrasket da jeg fikk møte ham ansikt til ansikt og høre det han hadde å si om planene for Bournemouth, sier King.

- Offensiv rolle
King har tidligere ytret et ønske om enn mer offensiv rolle enn det han hadde under tiden i Blackburn. Det har han blitt lovet i sin nye klubb.

- Jeg må selvfølgelig jobbe hardt og trene bra for å komme meg inn på laget, men Howe vil bruke meg i en mer offensiv posisjon, sier han.

- Jeg har ikke noe imot å jobbe defensivt, alle må det, men dette blir likevel en langt mer offensiv rolle enn hva jeg hadde i Blackburn.

Nyheten om at oslogutten skulle til Bournemouth tok nok mange på senga, men ifølge King var overgangen nøye gjennomtenkt.

- Det lå i kortene en stund. Det er bare dere (journalister) som ble følte at dette skjedde fort, sier landslagsspilleren om overgangen til Nettavisen.

- Hva visste du om Bournemouth?

- Jeg har spilt mot dem to ganger tidligere og visste at det er en bra klubb med ambisjoner. En trener alle kaller et geni, en bra gruppe med spillere og en fantastisk by og bo i, svarer 23-åringen på det spørsmålet.

Geniet Howe
Howe har altså vært helt sentral i å ta Bournemouth oppover i divisjonssystemet. Den tidligere midtstopperen startet karrieren som spillende trener i klubben under daværende manager Kevin Bond i 2006.

Howe var bare 29 år på denne tiden. Sommeren 2007 ble han trener på fulltid. En skade gjorde at Howe måtte legge støvlene på hylla.

I 2008 ble imidlertid Bond sparket som manager i Bournemouth og dermed fikk også Howe fyken. Bare noen måneder senere var han likevel tilbake i klubben, nå som ungdomstrener under Jimmy Quinn.

Den 31. desember 2008 tok Howe over som manager i klubben, midlertidig, da Quinn fikk sparken. Noen uker senere fikk han jobben permanent og reddet Bournemouth på mirakuløst vis fra nedrykk.

Vinn eller forsvinn
Bournemouth slet nemlig med økonomien på denne tiden og startet sesongen med 17 poeng i minus, men likevel reddet de plassen.

Klubben tok 39 poeng fra de 21 siste kampene.

- Adam Murray, leder for gruppen som overtok klubben, så noe i meg. Jeg var egentlig ikke klar, jeg følte selv at jeg ikke var riktig mann. Vi hadde fått beskjed om at klubben ville bli lagt ned, hvis den rykket ned den sesongen. De la klubbens framtid i hendene på en 31-åring, en ung mann som aldri hadde vært manager tidligere, sier Howe til The Telegraph.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det var en enorm risiko å ta, men de hadde troen på meg. De trodde at jeg kunne redde klubben. Jeg vil alltid stå i gjeld til Murray. Det beste av alt var at vi ikke skuffet ham, forteller Howe videre i et stort intervju.

Allerede den neste sesongen startet veien mot Premier League. Bournemouth ble nummer to og rykket opp til League One.

Til Premier League
Howe ble en stadig mer populær manager og takket nei til gode tilbud. I 2011 ble han imidlertid fristet av Burnley i The Championship.

Oppholdet ble kort og i oktober 2012 sa han opp i jobben. Samme måned var han tilbake som manager i Bournemouth og fortsatte der han slapp.

I 2012/13-sesongen ble klubben nummer to i League One og rykket opp. I den første sesongen i The Championship ble det en tiendeplass. I den nylig avsluttede sesongen ble det førsteplass med 90 poeng og opprykk.

Nå venter de store gutta i Premier League og et av de første grepene Howe har gjort på overgangsmarkedet, er altså å hente Joshua King.

En ny Rodgers?
På balløya blir Howe sammenlignet med Liverpool-manager Brendan Rodgers på mange områder. Rodgers har også hjulpet kollegaen.

Bournemouth-manageren har fått lov til å besøke storklubben og se hvordan Liverpools sjef jobber med sine spillere på feltet.

Stilen til 37-åringen kjennetegnes ved at han ønsker å styre klubben fra topp til bunn. Han er ikke bare opptatt av førstelaget, men alt som også skjer i de yngre avdelinger, engasjerer manageren seg i.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På noen måter kan han nok ligne litt på Celtics Ronny Deila.

Bournemouth har en rød tråd i måten de former spillere til A-laget og i de yngre avdelinger er tempo, raskt pasningsspill og angrepsfotball viktige elementer av det spillerne driver med på trening.

I tillegg til å produsere bra med egne spillere, er Bournemouth-manageren også alltid på utkikk etter unge, lovende spillere med uforløst potensial som han kan utvikle videre, som nevnte Joshua King.

Mange forbilder
Howe selv har imidlertid mange han ser opp til. Som 16-åring spilte han for eksempel under kynikeren Tony Pulis og han har også lært faget av legender som Mel Machine, Harry Redknapp og Sean O'Driscoll.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende til det Pulis drev med i sesongoppkjøringen, men det gjorde meg tøff. Når det gjelder Harry, så vet han hvordan man bygger fotballag. Han har en aura rundt seg, Harry er en manager du ikke vil skuffet, forteller Bournemouth-sjefen.

Manageren medgir at han også gjerne vil skygge folk som Chelseas José Mourinho og Arsenals mangeårige sjef, franske Arsène Wenger.

Redde King?
Han innrømmer også at personligheter som Muhammed Ali, Abraham Lincoln, Steve Redgrave, Michael Jordan, Vince Lombardi, Eric Cantona og Colin Powell er folk som har inspirert ham med sine ord.

- Jeg liker et godt sitat, sier Premier League-manageren.

Som spiller fikk Howe kamper på U21-nivå for England og var i klubber som Bournemouth, Portsmouth og Swindon.

Han spilte aldri i Premier League. Nå skal han i stedet gjøre King til en habil Premier League-spiller og få nordmannens karriere på rett kjøl.

Kommentarer til denne saken