RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ghana videre med bismak

Sist oppdatert:
Ghana forsvarte Afrikas ære, men må klare seg uten sin største stjerne i 8.delsinfalen i VM.LES: Tsjekkia ute av VMLES: Ghana-reaksjon: - Brasil får lide

Les her for å utviklingen fra minutt til minutt, og kampstatistikken i kampen.

GHANA-USA 2-1: Ghana er klar for 8.delsfinalen i VM etter å ha kommet seg gjennom dødens gruppe med Italia, Tsjekkia og USA. Tsjekkia og USA må hjem.

Brasil neste?
Dermed forsvarte Ghana Afrikas ære i mesterskapet. De siste 20 årene har ett afrikansk lag kommet seg videre til sluttspillet i hvert VM. I år ser der det altså ut som om det bare blir Ghana som får æren. Kamerun og Senegal har gått lengst av afrikanske land i tidligere mesterskap. Begge nådde kvartfinalen. Kamerun ble slått ut av England i 1990, mens Senegal ble slått ut av Tyrkia for fire år siden.

Få vil imidlertid tippe Ghana som en kvartfinalekandidat i år. Laget har riktignok spilt god fotball så langt i VM, men i 8.delsfinalen venter Brasil. I den kampen må afrikanerne også klare seg uten nøkkelspilleren Michael Essien (Chelsea). Det er uten tvil en kraftig svekkelse av det afrikanske landet. Det gule kortet kom også i en periode hvor dommer Markus Merk var opptatt av å markere seg, og strødde om seg med kort.

Se her for kampfakta og spillerbørs fra kampen.

Midtbanen storspilte
I torsdagens kamp mot USA var det nettopp Ghanas sterke midtbane som reddet seier. Essien, Stephan Appiah (Fenerbahçe) og Haminu Draman (Røde Stjerne) vant midtbanen før pause, og sørget også for begge Ghanas mål.

Først stjal Draman ballen fra Claudio Reyna, fosset mot mål og scoret med et pent skudd. På overtid i omgangen, på 1-1, fikk Ghana så et billig straffespark da FC Københavns Pimpong gikk i bakken i en duell innenfor 16-meteren. Straffen satte Appiah utagbart i vinkelen.

Etter hvilen skapte Ghana få sjanser, men de tillot heller ikke altfor mange sjanser imot.

USAs beste mulighet kom da Brian McBride headet i stolpen etter et innlegg fra høyrekanten. Det ble imidlertid med Clint Dempseys nydelige 1-1-mål i 1. omgang. DaMarcus Beasley snappet ballen fra en ghaneser, kom seg inn bak backrekka og leverte nydelig til Dempsey som dunket ballen knallhardt i mål på direkten.

Marginer imot
Amerikanerne kan imidlertid se seg selv som litt uheldige i mesterskapet. Mot Italia spilte de en glimrende kamp, og hadde én mann mer på banen da dommeren noe merkelig viste ut en amerikansk spiller. Hadde ikke Pablo Maestroni fått rødt kort der, kunne kampbildet blitt helt annerledes.

Mot Ghana kan de så klage på afrikanernes billige straffespark like før pause.

Men uten at det hjelper noe som helst. De må hjem. Ghana får bli i VM.

Les også:Ghanas trener: - Brasil får lide

Afrikanske lag som har gått videre i VM:
2002: Senegal (tapte kvartfinale mot Tyrkia etter ekstraomganger)
1998: Nigeria (tapte 1-4 mot Danmark i 8.delsfinale)
1994: Nigeria (tapte 1-2 mot Italia etter ekstraomganger i 8.delsfinale)
1990: Kamerun (tapte 2-3 mot England etter ekstraomganger i kvartfinale)
1986: Marokko (tapte 0-1 for Vest-Tyskland i 8.delsfinale)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere