*Nettavisen* Sport.

Gibraltar vekker oppsikt med EM-ambisjoner

OPTIMIST: Gibraltar-trener Allen Bula ser ingen grunn til å bygge ned forventningene til Europas ferskeste fotballandslag. Her etter en treningskamp mot Slovakia i 2013. Foto: Francisco Leong (Afp / NTB scanpix)

- Vi sikter oss inn på playoff, hevder landslagstreneren.

07.09.14 18:44

I kveld spiller lilleputtstaten Gibraltar sin første obligatoriske landskamp når kvalifiseringen foran EM i Frankrike sparkes i gang.

Det skjer med hjemmekamp mot tøff motstand. Polen, med storstjerner som Bayern München-spiss Robert Lewandowski og Arsenal-keeper Wojciech Szczesny, venter på den andre siden av banen i det historiske oppgjøret.

Nytt foran denne kvalifiseringen er at 24 lag får spille sluttspillet i 2016, mens det tidligere bare var 16 nasjoner som fikk delta.

Mange norske fotballtilhengere er skeptiske til om Per-Mathias Høgmos Norge har kvaliteter nok i laget til å ta seg videre. Dette selv om det nå er to lag fra hver gruppe, pluss fem av gruppetreerne som går videre.

Spiss fra nivå ni

Kanskje bør vi være mer optimistiske her til lands, for selv i Gibraltar mener man at et EM-sluttspill er innenfor rekkevidde.

Midtstopper David Artell (Bala Town, walisisk Premier League) er sammen med Liam Walker (Bnei Yehuda, israelsk nivå to), Scott Wiseman (Preston, engelsk nivå tre) Jake Gosling (Bristol Rovers, engelsk nivå fem), Adam Priestley (Farsley, engelsk nivå ni) «utenlandsproffene» i Gibraltars mannskap.

Følg første spilledag i EM-kvalifiseringen direkte her!

De øvrige 18 navnene i troppen er hentet fra hjemlig serie, der klubbene Lincoln Red Imps og Manchester 62 ser ut til å være lagene med flest landslagsspillere.

Likevel virker det ikke som landslagssjef Allen Bula er skremt av nivået som venter den lille britiske kolonien i kvaliken.

Drømmer om omspill

- Vi kommer selvfølgelig til å forsvare oss taktisk, men vi vet hvordan vi skal spille. Spillerne mine kommer til å gi litt ekstra og spille med hjertet utenpå drakta. Når du gjør det kan du oppnå store ting noen ganger, sier Bula ifølge BBC.

- Det polske laget kan slå alle andre lag på en god dag, men på en dårlig dag kan de tape mange poeng. Målet vårt er playoff.

Gibraltar, som ligger helt på sørspissen av Iberia-halvøya, ble tatt inn som offisielt UEFA-land i mai i fjor. Det lille britiske oversjøiske området kjempet i 14 år for UEFA-statusen, mens man i Spania motsatte seg dette.

Det anspente forholdet til naboen gjør at Gibraltar, som foreløpig ikke har UEFA-godkjente fotballarenaer, ikke får spille kamper på spansk jord.

Kveldens åpningskamp mot Polen spilles isteden i Portugal og Faro. Oppgjøret kan du følge direkte i vårt livesenter fra 20.45.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.