RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glad for å bli tatt på alvor

Foto: Ingun A. Mæhlum (Scanpix)
Positive tilbakemeldinger etter fotballstreiken gir NISO-ledelsen bekreftelsen på at det var vel verdt å gå til aksjon.

– Enden på visa ble at vi fikk til gode løsninger for de fleste av våre krav. Men vel så viktig var det at vi til slutt ble tatt på alvor. Og ikke minst at vi fikk satt viktige saker på dagsordenen, sier leder for NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon), Joachim Walltin, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Unison positiv respons
Etter sitt livs mest hektiske dager har han fått konflikten og resultatet på avstand. Tiden som har gått i mellomtiden har gjort ham enda mer overbevist om at streiken var verdt det.

– Riktignok har jeg fått en del ukvemsord, og noen til dels grove mailer og tekstmeldinger. Men det er sånt man må leve med i en slik situasjon. Det overskygges totalt av alle positive tilbakemeldinger vi har mottatt. Fra de som har satt seg inn i saken og sluttresultatet har det vært unison positiv respons, understreker forbundslederen.

Han har med andre ord fått forsterket den gode følelsen han hevder han satt med under hele konflikten.

– Det skyldtes at vi var så godt forberedt og at kravene våre var velbegrunnede og godt forankret i medlemsmassen, påpeker Walltin.

Hadde avblåst streiken
I ettertid har det vært en oppfatning i enkelte medier, slik sluttresultatet ble, at konflikten burde vært løst uten at det var nødvendig å gå til noe så alvorlig som en streik. Til det sier Walltin:

– Hvis det som motparten til slutt gikk med på hadde ligget på bordet under meklingen, hadde vi godtatt det på flekken og avblåst streiken.

NISO-lederen er mest fornøyd med helheten i sluttresultatet. Og desto mer misfornøyd med at det druknet i utstyrssaken, som det ble desidert mest fokus på.

Et godt steg videre
– For oss var en forbedring av standardkontraktene og styrking av oppsigelsesvernet like viktig. Nå blir det en grundig gjennomgang av begge deler, sier Walltin.

I helheten inngår det også at klubbene har forpliktet seg til å legge til rette for sju dagers sammenhengende ferie i sesong. Likeså at ferie skal varsles minimum to måneder i forkant, noe som endelig er i samsvar med den norske ferieloven. Utdanning er også et viktig punkt for NISO-medlemmene, og klubbene er nå pålagt å legge til rette for at deres spillere skal kunne kombinere idrett og utdanning bedre.

– Vi har kommet et godt steg videre på disse punktene, og det med umiddelbar virkning. I tillegg har vi fått satt i gang noen prosesser, framholder Walltin.

Utstyr på dagsordenen
Han er ikke overrasket over at det ble så mye fokus på utstyrspunktet.

– Men selv om det tok bort litt av oppmerksomheten rundt helheten, var det viktig å få satt dette temaet grundig på dagsordenen. Nå forstår folk bedre hvor viktig utstyret er for utøverne. Her fikk vi tross alt aksept for at spillerne skal bli involvert før utstyrsavtaler inngås, og ikke minst at helseaspektet skal tas hensyn til.

– Endelig har vi møtt forståelse på dette punktet og blitt tatt på alvor. Vi håper dette er starten på en holdningsendring, konkluderer NISO-leder Joachim Walltin. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere