RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Glem VM, tenk EM

Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Men er Drillo mannen som kan ta oss dit?

NEDERLAND – NORGE 2-0:

Fem VM-kvalifiseringskamper, tre poeng, to scoringer, ingen seirer. Det er fakta som gjør at alt snakk om teoretiske VM-muligheter for Norge kun er interessant for dem som jobber med landslaget i det daglige – altså Egil Drillo Olsen og hans team.

Norges Fotballforbund bør rette blikket mot kvalifiseringen til fotball-EM i Polen og Ukraina i 2012.

Det første spørsmålet de må finne svaret på, er hvem som skal lede Norge gjennom kvalifiseringen.

Og den første kandidaten som må vurderes, er Drillo.

Les alt om Nederland-kampen her!

Hva er forskjellen?
Den tidligere genierklærte fotballprofessoren har åpnet for å fortsette, i den forstand at han ikke har utelukket det. Da må selvfølgelig mannen som har ledet Norge til to VM-sluttspill vurderes.

Undertegne er langt fra sikker på at Drillo er riktig mann. For Drillo-effekten varte strengt tatt bare i én kamp etter at han tok over for Åge Hareide – den imponerende 1-0-seieren over Tyskland.

Etterpå, og spesielt i de to kvalifiseringskampene, har det vært vanskelig å spore noen framgang fra før jul. For oss som ikke har professorat i fotball, er det faktisk vanskelig å få øye på noen store forskjeller i det hele tatt.

Kollektivt er vi stort sett trygge defensivt, selv om vi jukser litt i presset fra tid til annen, men vi straffes for personlige feil. Og offensivt skaper vi fortsatt altfor lite. Dels fordi viljen til å ta risiko er for liten, og dels fordi kreativiteten og de individuelle ferdighetene mangler.

Landslagsspillerne har skrytt mye av Drillos klare budskap, men det spørs likevel om de fortsett har tro på ham. Mange av spillerne ristet på hodet over Drillos uttalelser om Nederland før onsdagens kamp.

Svennis ledig ...
Etter kampen etterlyser spillerne, med John Carew i spissen, et eget norsk offensivt spill. I det ligger det vel en kritikk av taktikken Drillo har valgt?

Fotballpresident Sondre Kåfjord sier til Dagbladet at trenerspørsmålet skal være avklart ved nyttår.

Det er grunn til å håpe at strategien allerede er klar – og at kandidatene allerede er kartlagt. For hvis forbundet fortsatt er på leting, haster det å ta de riktige grepene. Internasjonalt er det nå det er pause mellom sesongene, ikke i november/desember.

Det er nå spillere og trenere bytter arbeidsgiver. Og det finnes garantert feite fisker i havet som synes gjenreisingen av det norske fotballandslaget er et fristende agn. Noe annet vil være merkelig.

For eksempel er vel Sven-Göran Eriksson ledig på markedet?

Håp – på kort sikt
For øvrig reiser den bedrøvelige VM-kvalifiseringen nok en gang spørsmålet om kvaliteten på norsk spillerutvikling. Det er kanskje den aller viktigste debatten.

Likevel må det være lov å håpe på noen stolte landslagsøyeblikk før dagens femåringer kan aksle landslagstrøya om 15-20 år.

Det må da kunne gå an også på kort sikt å bygge et anstendig landslag av spillere som Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Christian Grindheim, Henning Hauger, Bjørn Helge Riise, Vegard Forren, Vadim Demidov og Tarik Elyounoussi? Og Brede Hangeland, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og John Carew er heller ikke akkurat gamle menn ...

Ja, VM-drømmen er død.

Men EM-drømmen lever.

PS. Noen mener vi allerede nå bør begynne å bygge et nytt landslag med unge spillere. Det er selvfølgelig bare tøv. Landslaget bør alltid bestå av de elleve spillerne som der og da er best skikket til å skaffe Norge gode resultater.

Les flere sportskommentarer her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere