*Nettavisen* Sport.

Gode Ungarn-minner løfter Høgmos menn

- SPILTE KJEMPEKAMP: Markus Henriksen husker med glede tilbake på landslagets forrige møte med Ungarn. Den gangen fungerte det meste som det skulle for Norge.

- SPILTE KJEMPEKAMP: Markus Henriksen husker med glede tilbake på landslagets forrige møte med Ungarn. Den gangen fungerte det meste som det skulle for Norge. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Store deler av mannskapet har slått dem før.

11.11.15 22:10

Sju av spillerne i Norges tropp tar med seg gode minner fra forrige kamp mot Ungarn inn i omspillskampene om EM-plass. Ti av ungarerne husker nok den kvelden i Budapest med gru.

- Jeg har veldig gode minner fra den kampen. Vi vant og spilte en kjempegod kamp. Det er alltid positivt å ha sånne minner før en viktig kamp, sier Markus Henriksen til NTB.

Han spilte i likhet med Rune A. Jarstein, Tom Høgli, Vegard Forren, Håvard Nordtveit og Alexander Søderlund fra start da Norge slo Ungarn 2-0 på Puskas-stadion i Budapest 14. november 2012. Valon Berisha kom inn som innbytter.

- Jeg husker det godt. Det var en veldig god kamp av oss. Vi slapp nesten ikke Ungarn til en sjanse, og de har noenlunde samme tropp i dag. Forhåpentligvis lykkes vi like godt nå, sier Forren.

Ti av spillerne i Ungarns tropp var på banen for tre år siden.

- Det var absolutt en god kamp av oss, og noe vi kan ta med oss videre, men Ungarn har lyst til å komme til sluttspill de også, og de kommer ikke hit for å gjøre det enkelt for oss. Vi må gjøre oss klare til en veldig hard kamp, sier Nordtveit.

Det norske spillet i Budapest for tre år siden var så overbevisende at fotballforbundets tidligere utviklingssjef Andreas Morisbak, som ellers var skeptisk til Drillo-stilen, skrev en glødende entusiastisk artikkel om «ferdighetsfotballen» som satte Ungarn til veggs.

Jerngrep

Ungarn hadde i mange år et jerngrep på Norge i landskamper, men i nyere tid har det vært omvendt. Norge har vunnet fire av de fem siste kampene og har ikke tapt for Ungarn på 34 år. Ingen av spillerne i Norges tropp var født sist det skjedde. Spillerne har klare meninger om hva som må til for at den statistikken skal holde.

- Det er viktig med veldig høyt balltempo og veldig mye bevegelse. Vi regner med at Ungarn legger seg lavt på Ullevaal, og da blir tempo nøkkelen. Vi vet det er et solid og ganske kraftig lag med god fysikk, som har gjort mange mål på dødball. Det er store og sterke karer vi møter, men tempo og bevegelse kan ordne noen hull i laget deres, sier Henriksen, som er klar for kamp selv om han sto over de første treningene.

- Jeg var syk forrige uke, men det var ikke derfor jeg sto over. Det var landslagsledelsen som ønsket at jeg skulle ta det rolig, og da hørte jeg på dem.

Gode nok

Norge har ikke vært så nær et sluttspill på åtte år, og om Ungarn blir slått vil det bli norsk deltakelse i et sluttspill for første gang på 16 år. Å håndtere storkampnervene blir viktig.

- Vi vet hvor viktig dette er, men vi må gå på banen og vise at vi har vært med på viktige kamper før. Vi er en gjeng som vet hva vi går til, en tropp som har vært gjennom slike kamper før, og vi må gjøre det vi vanligvis gjør, sier Forren.

- Vi må framstå like solid som vi har gjort den siste tiden. Vi har sluppet inn få mål, og det skal vi fortsette med. Vi vet at vi kommer til å score mål i løpet av to kamper mot Ungarn, og om vi da holder nullen så er vi i EM, sier Ørjan H. Nyland.

- Vi må gjøre oss klar til en veldig hard kamp, men hvis vi klarer å spille opp mot det vi har gjort i de siste kampene så er vi mer enn gode nok til å slå Ungarn over to kamper, mener Nordtveit. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.