RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godkjent tentamen for Hareide

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kampen mot Serbia og Montenegro var Åge Hareides første virkelige test som landslagssjef. Han og laget besto prøven. Men bare så vidt.

La det være sagt med en gang: Å vinne 1-0 på bortebane mot en såpass vanskelig motstander som Serbia og Montenegro, er sterkt. Bedre lag enn Norge har slitt og kommer til å slite med å ta med seg alle poengene hjem fra Beograd.

Derfor bør man også i all hovedsak være positiv til den norske prestasjonen onsdag kveld. Men i dette tilfellet er det imidlertid også viktig og riktig å se framover. Norge kommer til å møte bedre lag enn Serbia og Montenegro, og i viktigere kamper. Slik sett var dagens oppgjør en vekker for Åge Hareide. For kampen viste med all tydelighet at landslagssjefen har flere store og viktige oppgaver foran seg som han må løse.

For å ta det viktigste først: Norge har per i dag en defensiv organisering som ikke akkurat skremmer vannet av Italia og de andre motstanderne i Norges VM-pulje. De norske spillerne som har fått tillit helt bakerst, må innse at de ikke har teknikk nok til å drible av motspillere på egen banehalvdel. Det må gjøres enkelt. Den norske feilprosenten var altfor høy, og bedre lag vil straffe Norge mye hardere enn det Serbia og Montenegro maktet å gjøre.

Samtidig er det liten tvil om at Norges duo på sentral midtbane ikke gjorde jobben enklere for forsvaret. Magne Hoset kom aldri inn i kampen, mens Martin Andresen brukte en time på å få skikkelig grep om midtbanen. I mellomtiden hadde Serbia og Montenegro hatt to skudd i treverket.

Det er vel og bra at landslagssjefen velger å satse på spillere med teknikk, og gudene skal vite at Norge har savnet en spiller med Magne Hosets potensial i laget. Det er imidlertid en tanke bekymringsfullt at vi ikke vinner flere dueller defensivt, verken på midtbanen eller i forsvaret. Flere ganger sviktet det i markeringene, og ofte valgte man også en vanskelig løsning kontra en enkel når sikkerhet burde ha kommet først.

Hareide har problemer i den andre enden også. John Carew er per i dag et godt stykke unna toppformen, og Tore Andre Flo virket bortkommen i sin rolle som hengende spiss. Landslagssjefen hadde nok håpet at Carew skulle stå fram som et naturlig førstevalg på topp, men onsdagens kamp ga flere spørsmål enn svar.

I en periode da Norge burde ha dominert kampen, siden Serbia og Montenegro fikk en spiller utvist, spilte Norge seg bare fram til en skikkelig sjanse. Norge trenger spisser som scorer, og som kan utgjøre en trussel hver gang de får ballen. Det mangler vi slik situasjonen er nå.

Men la oss ikke dvele altfor mye ved det negative, men isteden suge litt på Hareide-karamellen. Det viktigste med onsdagens landskamp, foruten at seieren gir fornyet selvtillit i det norske laget, er at de maktet å vinne på en dårlig dag. Laget fikk trening i å spille på bortebane mot en vanskelig motstander, og etter at Norge tok ledelsen, opptrådte de taktisk profesjonelt og tok få unødige sjanser.

Det skal de ta med seg videre. Norge fortsetter sin seiersmarsj under Åge Hareide, men om onsdagens kamp var en slags tentamen for ”Det nye Norge”, blir neste kamp mot Russland for en eksamen å regne. Da skal Norge ut på Ullevaal for å dominere, underholde og vinne.

Men da må det betydelig mer skjerping til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere