*Nettavisen* Sport.

«Grymt pinsamt»

Sist gang svenskene hadde lag i et Champions League-gruppespill, var Christoffer Andersson en del av det. Utviklingen siden den tid har ifølge LSK-backen vært tragisk.

24.08.05 13:31

23. august 2005: Christoffer Andersson setter seg ned foran tv'en for å se Malmö prøve å kvalifisere seg til Champions League(CL)-gruppespillet på bekostning av Thun.

Malmö skreller 0-3. Svenskenes siste sjanse i årets Champions League er brukt opp. Det er fem år siden sist at våre naboer hadde et lag med i det gjeve selskap.

Onsdag 24. august 2000: Det er overtid i den andre CL-kvalifiseringskampen mellom Inter Milan og Christoffer Anderssons Helsingborg. Stillingen sammenlagt er 0-1 til Helsingborg. Inter får straffe. Helsingborg-keeper Sven Andersson har stått som en levende vegg hele kampen, og redder straffen.

Helsingborg går til CL, der gruppespill mot Bayern München, Rosenborg og Paris SG venter. Helsingborg tar poeng mot alle lagene, men ender sist i gruppe F. Siden den gang har ikke Sverige vært representert i CL-gruppespillet.

Millionbeløp til Norge
I mellomtiden har Norge nytt stor suksess. Skyene tetner til over Rosenborgs solskinnshistorie i eliteserien, men i CL holder de stand. I dag kan også Vålerenga henge seg på. Og med Sverige ute av CL, får de norske lagene 10 millioner ekstra for CL-deltagelsen. Ryker danske Brøndby i dag i tillegg, blir det ennå flere kroner på RBK og VIF.

- Hva skjedde med Sverige?

Vi spurte LSKs Christoffer Andersson: Beste svenske på TV 2 Nettavisens spillerbørs og en mann som burde vite en del om Sverige og CL.

- Tragisk
- Det er tragisk, det som skjer. Det er ikke kult med denne utviklingen. Ikke i det hele tatt. Malmö hadde en kjempesjanse i går, men klarte det ikke. Det er for dårlig. Aldeles for dårlig. Det har vært stor interesse for svensk fotball, men på et internasjonalt nivå har det ikke fungert i det hele tatt, sier Andersson like før formiddagsøkten på Åråsen.

Svenske aviser er ikke akkurat uenige med den kjappe LSK-backen når det gjelder Malmö.

«Grymt pinsamt», skriver Expressen.

«Ni skämde ut Sverige», skriver Aftonbladet.

- Høyt nivå i eliteserien
- Problemet i Sverige er at ingen av lagene har fått beholde de beste spillerne. De har hatt dårlig kontinuitet. I Norge er det lettere å få hjem de beste spillerne. Mange har vært ute, og kommet hjem. RBK forsterker hele tiden, og ingen nordiske lag kan matche økonomien til RBK, sier Andersson.

- Når kommer Lillestrøm til Champions League?

- Om man vinner eliteserien, så har man sjansen. Det er såpass høyt nivå der at vinnerlaget kan gjøre det bra i Champions League. RBK viser at det er mulig. Om vi får beholde de beste spillerne og fortsetter satsingen, så er det muligheter.

PS: Helsingborg slo Rosenborg 2-0 i hjemmemøtet med Rosenborg i CL i 2000-sesongen. I bortemøtet 19. september vant Rosenborg 6-1.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.