Gå til sidens hovedinnhold

Gutten med gullhanskene

José Reina (26) er en levende legende.

- Vi har signert Spanias beste keeper, uttalte Rafael Benìtez freidig da Spanias annetvalg, José Reina, ble hentet til Anfield.

Det var juli måned og Liverpool-fansen var fortsatt travelt opptatt med å etterligne Jerzy Dudeks «spaghetti legs» på sine hyppige felttog gjennom byens lysløyper.

Halvannen måned i forveien hadde den polske sprellemannen gjort flere usannsynlige redninger i Champions League-finalen mot Milan. Han kopierte ingen ringere enn Bruce Grobbelaar da han var med på å avverge tre av fem forsøk i straffesparkkonkurranse.

Liverpool tok sin femte tittel i det som tidligere var omtalt som serievinnercupen, og nå skulle annetvalget til Spania løse klubbens «keeperproblem»?

Debuterte med rent bur
Kun 17 dager senere ble José Manuel Reina Pàez, med kunstnernavnet «Pepe», umiddelbart gitt tillit som klubbens nye førstekeeper. Debuten kom The New Saints FC i kvalifiseringen til Champions League og Reina gjorde dét som senere skulle bli hans varemerke:

Han holdt buret rent i 3-0-seieren.

Siden den gang har 26-åringens status vært oppadgående gjennom ytterligere 196 opptredener.

Én ting er i hvert fall sikkert: Ingen ler av Benìtez' forhåndsannonsering av den tidligere Barcelona- og Villarreal-keeperen lenger.

Tar rekord etter rekord
5-0-seieren mot Aston Villa søndag, var Reinas rene laken nummer 100 i rekken. Selv keeperkjempen Ray Clemence kommer til kort mot slik statistikk.

Bare sjekk disse tallene:

* På sine første 50 oppgjør for klubben, hadde Clemence sluppet inn 32 mål. Reina slapp på samme antall kamper inn 29.

* På sine første 100 kamper holdt Clemence nullen 51 ganger. Reina gjorde det 55 ganger på like mange kamper.

* På de første 200, holdt Clemence nullen i halvparten av dem. Reina brukte 197 kamper på å kopiere bragden.

Gullhanskene
Liverpool-keeperens usedvanlige evne - med god hjelp av forsvaret - til å få motstanderne til å gå målløse av banen, har også gjort han til grossist av «gullhansker».

«Premier Leagues Golden Glove»-pris (må ikke forveksles med filmprisen, The Golden Globe!) har gått til skuddstopperen hvert år siden 2006.

Siden den gang har han ligget på henholdsvis 20, 19 og 18 rene laken i serien.

Hyllet Clemence med abstrakt verk
Sammenlikningen med legendariske Ray Clemence er heller ikke for småtterier å regne. Han omtales som den kanskje største keeperhelten på Anfield gjennom tidene, og definitivt i samme åndedrag som forgjengeren Tommy Lawrence (390 kamper) og Bruce Grobbelaar (440).

Clemence vant 12 store trofeer for Liverpool og holdt buret rent i 335 av sine 665 opptredener for klubben.

I 1984 laget abstraktmaleren Howard Hodgkin et maleri til ære for keeperlegenden Clemence. Verket består av en grønn, rektangulær figur med en rød flekk nede i hjørnet. Tittelen «Clean Sheets» avslører at den londonfødte kunstneren også har latt seg forføre av fotballens vakre vesen.

Glad i kunst? Du kan se Howard Hodgkins maleri her!

Kanskje er det derfor ikke tilfeldig at Liverpools nye bortetrøye denne sesongen er mistenkelig lik den grønne trøye Clemence herjet med på 70- og 80-tallet? Han bruker den jevnlig også på hjemmebane, blant annet under mot Aston Villa forrige helg.

- En glimrende keeper
Konfrontert med Reinas fantastiske statistikk for Liverpool, lar også Clemence seg imponere.

- Reina spiller bak et velorganisert forsvar og har bevist å være en glimrende keeper både i Premier League og ute i Europa, sier Clemence til nettstedet metro.co.uk.

- Som alle klubbens målvakter er han ikke overarbeidet, men når det først er bruk for ham – varter han opp med gode redninger.

Fra en legende til en annen
I løpet av de siste kampene har også Reina lagt sin eminente pasningsfot til rekken av Liverpools angrepsvåpen. Både mot Manchester United (seier 4-1) og Aston Villa, har sisteskansen assistert mål for henholdsvis Andrea Dossena og Albert Riera.

- Jeg har alltid sagt av Reina er den beste pasningsdistributøren av de europeiske keeperne. Både hans utspark og utkast er absolutt enestående, sier Bruce Grobbelaar til liverpoolfc.tv.

- Han kan meget vel score selv en dag. Enten direkte fra utspark eller om han prøver seg fra 30 meter hold.

Reddet syv av ni
En annen egenskap som er velkjent hos den reaksjonssterke spanjolen er evnen til å redde straffespark. Han spilte seg stort opp etter å ha gjort flere blundere i FA Cup-finalen mot West Ham i 2006.

I straffesparkkonkurransen levde han opp til ryktet sitt som straffesparkskytternes skrekk. Tre av fire forsøk ble avverget av mannen som også reddet syv av ni forsøk fra 11-meteren i sin siste sesong i Villarreal.

Så kan man jo lure på hvor spanjolen har fått sine gode gener fra? Å nevne at pappa Miguel Reina Santos sto i mål for Atlético Madrid under europacupfinalen mot Bayern München i 1974 oppklarer en god del.

PS! Det første finaleoppgjøret mellom Atlético Madrid – Bayern München endte for øvrig 1-1. I omkampen ble det derimot fire baklengs for Reina senior. Tyskerne vant nemlig omkampen 4-0.

Kilder: BBC, wikipedia, www.liverpoolfc.tv, www.metro.co.uk og soccerassociation

Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene