Gå til sidens hovedinnhold

Håland: - Jeg tror Norge vinner EM

Erling Braut Håland (17) og de norske spillerne har store forventinger før det kommende G19-mesterskapet i Finland.

VASA (Nettavisen): - Vinne.

Han svarer bare med ett ord på Nettavisens spørsmål om forventningene han har til EM, men det er til gjengjeld ikke hvilket som helst ord Håland tar i sin munn.

- Kvalitet over hele banen

Norges kanskje heteste talent akkurat nå har satt av noen minutter til Nettavisen etter landslagets første økt på finsk jord, og Molde-spissen oser selvtillit før mandagens åpningskamp mot Portugal.

- Tror du dere vinner, eller er det mest et håp?

- Tror.

- Hvorfor tror du det?

- Fordi vi er gode nok. Vi er et godt lag, men først og fremst har vi det gøy sammen, og det tror jeg vi kan komme veldig langt med. Vi har kvalitet over hele banen, og hvis vi gjør alt riktig, da kan vi vinne, understreker spissen overfor Nettavisen.

Han er ikke alene om å ha høye ambisjoner. På sosiale medier er det flere av spillerne som har gitt uttrykk for at de skal til Finland og vinne turneringen, og midtstopper Leo Østigård er blant dem som har gått ut og sagt det høyt.

Landslagskeeper Emil Gundelach Ødegaard (19) støtter også Håland i den optimistiske tankegangen.

- Ja, vi kan vinne. Vi har vist at vi kan slå de beste, og vi er et godt samlet som et lag. Vi har et veldig godt samarbeid innad i gruppa og jobber for hverandre hele veien, det er et kollektiv som alltid vil prestere på topp. Jeg er helt enig med Erling, vi kan være med på å kjempe om å løfte bøtta både i EM og VM, sier Ødegaard til Nettavisen.

- Må ha store forventinger

Norge kvalifiserer seg nemlig til U20-VM om de blir blant de fem beste lagene i turneringen.

- Dere er ikke redde for å legge press på dere selv akkurat?

- Nei, vi er vel egentlig ikke det. Fotball er fotball, og det er vanlige kamper med litt andre rammer rundt. Det er alltid viktig at man skal ha store forventninger til seg selv, mener han.

Norge har to åpenbare fordeler: Mesterskapet spilles utelukkende på kunstgress, noe de norske spillerne er godt vant til, og Norge er sammen med Finland de eneste nasjonene som er i sesong.

Lillestrøm-keeperen, som nå er utleid til Grorud i 2.-divisjon, gleder seg til mesterskapet setter starter mandag med åpningskamp mot Portugal.

- EM blir en kul opplevelse, det er bare gode lag som er med, og vi er her fordi vi gjorde en vanvittig jobb i Tyskland under kvaliken. Jeg ser bare frem til å komme i gang, og vi har vist tidligere at vi kan matche de beste, sier Ødegaard.

Norge spiller minst tre kamper i G19-EM, og har havnet i gruppe med Italia, Portugal og vertsnasjon Finland. De to beste lagene går til semifinale og kvalifiserer seg samtidig til U20-VM i Polen neste sommer.

Tredjeplassen møter tredjeplassen fra gruppe B til playoff om femteplassen - den siste plassen som kvalifikasjon til U20-VM.

Treneren: - Har en bra sjanse

G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen (41) er ikke like bastant som sine egne spillere når han skal vurdere lagets vinnersjanser. Men optimist er han.

- Jeg føler vi har et bra lag og en bra sjanse, spillergruppen er ambisiøs og har lyst til å få til ting. Jeg føler vi har en bra mulighet til å ta oss videre fra gruppespillet og inn i semifinalen, det er første steg vi jobber mot, sier «Paco» til Nettavisen.

- Er du fornøyd hvis dere går videre, og at alt annet blir en bonus, eller har dere et høyere mål?

- Det er ikke et mål, men en drøm å gå hele veien, både for spillerne og meg. Men det første steget er å ta oss videre til semifinalen, sier han.

Norge åpner mot Portugal 16. juli, møter Finland 19. juli og avslutter gruppespillet mot Italia 22. juli.

Nettavisen er på plass i Finland og kommer med løpende rapporter fra mesterskapet.

P.S: Her finner du hele den norske troppen til EM-sluttspillet.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken