RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hallén: - Blir aldri ferdig med kampfiksingssaken

Norsk fotball kan aldri legge kampfiksingssaken bak seg, mener NFF-president Yngve Hallén. Men forbundet håper å ta lærdom og på den måten forhindre lignende hendelser i framtiden.
Norsk fotball kan aldri legge kampfiksingssaken bak seg, mener NFF-president Yngve Hallén. Men forbundet håper å ta lærdom og på den måten forhindre lignende hendelser i framtiden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Norsk fotball kan aldri legge kampfiksingssaken bak seg, mener NFF-president Yngve Hallén. Men forbundet håper å ta lærdom og på den måten forhindre lignende hendelser i framtiden.

Helt siden saken ble kjent i juli 2012, har kampfiksingssaken vært et mørkt kapittel for Norges Fotballforbund (NFF). Onsdag faller dommen. Sju tiltalte får vite om de blir dømt eller ikke.

For norsk fotballs del håper Hallèn at saken alltid vil bli liggende i bakhodet hos forbundet.

– Så lenge det finnes personer som driver med økonomisk kriminalitet, er dette noe vi aldri blir ferdig med, sier fotballpresidenten til NTB.

Hele prosessen, siden NFF ble gjort oppmerksomme på mistanke rundt 2.-divisjonskampene Frigg – Asker og Østsiden – Follo til rettsgangen, har vært ny for fotballforbundet.

– Vi er ikke ferdige, men dette legger grunnlag for samarbeid og for å innrette et nytt lovverk. Det er et nytt område. Det er en prinsipiell sak. Vi har hatt møter med myndighetene og samarbeider med Norsk Tipping. Vi håper det kommer et lovverk på plass, sier Hallén.

Helt fra juli 2012 har NFF samarbeidet tett med myndighetene og politiet om saken. Det er noe Hallén og co. har satt stor pris på.

– Jeg må berømme og takke politiet og myndighetene for innsatsen. De har vært på ballen fra første stund. De har engasjert seg, og uten dem ville vi ikke ha kommet så langt som vi har i dag.

Alle har nektet straffskyld, men aktor la ned påstand om at de sju må straffes med to til fem år i fengsel. Advokatene ba derimot om full frifinnelse for alle sammen.

Klokken 14.00 onsdag blir dommen lagt fram i Oslo tingrett.

Fakta om kampfiksingssaken i norsk fotball:

* Kampfiksingssaken i norsk fotball går tilbake til juli 2012. Først ble 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam, som skulle vært spilt 8. juli, utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Mistanken ble senere karakterisert som grunnløs. Siden kom det tips om 2.-divisjonskampene Østsiden – Follo og Frigg – Asker, som begge ble spilt 24. juni. Norges Fotballforbund anmeldte saken til politiet sommeren 2012.

* I fjor høst tok Oslo Statsadvokatembeter ut tiltale mot sju personer for grov korrupsjon samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Det gjelder fem tidligere spillere for klubbene Follo (tre) og Asker (to), samt to øvrige personer som har spilt for store beløp hos Norsk Tipping. Spillerne er Formose Pape Mendy, Drin Shala, Saif Haydar Jafar, Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice.

* Straffesaken mot de sju i Oslo tingrett startet 3. mars og vil varte fram til 26. mars.

* Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel, mens rammen for grovt bedrageri er seks år.

* Aktor Asbjørg Lykkjen la ned påstander om fengsel i to år og seks måneder fro Alban Shipshani og Drin Shala. Formose Pape Mendy, Saif Haydar Jafar og Fredrik Notice bør dømmes til fengsel i to år. For de to gamblerne lød påstandene på fem års fengsel for en 44 år gammel svensk statsborger og tre år for 34 år gammel norsk mann. I tillegg bør spillerne og den norske gambleren få inndratt 30.000 kroner hver mens den svenske gambleren bør få inndratt hele gevinsten på 340.000 kroner.

* Alle de tiltalte har nektet straffskyld. Advokatene har bedt å full frifinnelse for alle.

* Dommen i saken faller onsdag 29. april i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere