RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han er trener for en helt ny fotballnasjon

Foto: Rafael Marchante / Reuters / NTB scanpix
Møter Slovakia til sin første offisielle landskamp.

Tirsdag kveld spiller Gibraltar, av engelskmenn kalt «The Rock», sin første kamp som et Uefa-godkjent landslag. På motsatt banehalvdel står Slovakia, og i den sammenheng har den britiske avisen Metro satt opp fem punkter om Gibraltar du ikke visste at du lurte på.

Med kun 30.000 innbyggere er Gibralter det minste landet med medlemskap i Uefa. Landet ble godkjent under en Uefa-kongress i mai og de får dermed muligheten til å kvalifisere seg til EM i 2016. Før den tid skal de imidlertid spille vennskapskamper mot Slovakia, Færøyene og Estland.

600 spillere
Hele to prosent av landets innbyggere er registrerte forballspillere. Landet har sin egen liga med åtte lag hvor samtlige kamper blir spilt på nasjonalarenaen Victoria Stadium, som for øvrig rommer 5.000 tilskuere.

Hjemmekamper i Portugal
Fram til det nye Europa Stadium er ferdigstilt, kommer Gibraltar til å spille samtlige offisielle kamper i Portugal, nærmere bestemt Estadio Algarva i Faro. Det nye stadionet i Gibraltar skal ha plass til hele 10.000 tilskuere – eller en tredjedel av landets innbyggere. Victoria Stadium kan fremdeles bli brukt til vennskapskamper, men er ikke godkjent for kamper i Uefa-regi.

Største seier
Gibraltars største seier er 19-0. Denne er selvfølgelig høyst uoffisiell og fant sted mot Sark, en del av Kanaløyene. Det største tapet kom mot Grønland i 1993 hvor Gibraltar tapte hele 0-5.

Tre spillere fra engelsk liga
Den mest kjente spilleren fra Gibraltar er utvilsomt Danny Higginbotham. 34-åringen startet sin karriere i Manchester United, men siden den gang har han vært innom blant annet Southampton, Stoke og Sunderland. For øyeblikket spiller han i Chester utenfor ligasystemet, og kan nå endelig få sin internasjonale debut for Gibraltar, dette på grunn av sin mors statsborgerskap.

I tillegg er Barnsley-forsvarer Scott Wiseman og Adam Priestley i troppen. Sistnevnte spiller for Farsley Celtic.

Treneren er Higginbothams onkel
Det var etter at treneren Allan Bula kontaktet Higginbotham i september at 34-åringen sa ja til å spille for Gibraltar. Bula er nemlig Higginbothams onkel og for øvrig Gibraltars første hovedtrener. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere