RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han forvandlet Barcelona

Foto: PHILIPPE DESMAZES (AFP)
Sist oppdatert:
B-treneren kastet ut Ronaldinho og førte storlaget fra flopp til topp.

Etter to magre sesonger uten ligatittelen fikk Barcelonas klubbledelse med president Joan Laporta nok. Manager Frank Rijkaard fikk sparken, og inn kom unge og urutinerte Josep «Pep» Guardiola.

Skjønt, urutinert og urutinert.

LIVE 20.45: Barcelona - Manchester United

38-åringen var kaptein på Barcelona-laget som blant annet vant fire ligatitler på rad fra 1991 til 1994 og klubbens første Mesterliga-tittel i 1992.

- Folk som sier at Pep er for ung og urutinert er idioter. Han var en trener allerede som spiller, sier en nær medarbeider av Barcelona-manageren til World Soccer.

Fra B- til A-trener på et år
Guardiola ga seg som spiller i Barcelona i 2001, men kom tilbake til sin første trenerjobb i 2007. Da trente han Barcelonas B-lag til opprykk og ble med det belønnet med et personlig opprykk til A-laget.

Dermed var ringen sluttet for mannen som er født i Catalonia og har vokst opp et steinkast unna hjemmebanen Camp Nou.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Mange mente Jose Mourinho var den beste etterfølgeren etter Rijkaard, men den lokale helten har stilnet eventuelle kritikere.

Fra dag én tok Guardiola tak og røsket opp i dårlige holdninger.

Kvittet seg med mette stjerner
Barcelonas stjernegalleri var blitt for mette, og i front for disse stod spillere som Deco og Ronaldinho.

De to ble ansett for å være verst i klassen når det gjaldt å leve på gamle meritter og ikke gjøre en god nok innsats for laget. Og på grunn av deres status og viktighet var det lett for andre spillere å ta etter deres alt for avslappede holdning.

Resepten for å få laget på rett kjøl var klar.

Guardiola kvittet seg med Deco og Ronaldinho og innførte nye regler i klubben.

Nytt bøtesystem
Etter godkjenning av kaptein Carles Puyol ble det innført et bøtesystem der spillerne måtte betale 5000 kroner dersom de ikke møtte opp til frokost med de andre spillerne. 10.000 kroner måtte betales dersom man ikke var hjemme før midnatt.

Mest ekstrem var likevel straffen på 60.000(!) kroner per minutt man kom for sent på trening.

Dermed var det kanskje like greit for Ronaldinho at han fant seg annet beite. Den brasilianske stjernespilleren ble nemlig beskyldt for å ha unnlatt å møte på halvparten av lagets treninger. Det kunne blitt dyrt i lengden.

-Troppen er så god at det eneste jeg trenger å gjøre er å få de til å jobbe sammen, få de sultne og få de i god form. Da vil Barcelona bli et bra lag igjen, sa Guardiola da han overtok laget.

Og med disse grepene var mye av jobben gjort.

Ny motivasjon
Den eneste nye spilleren som kom inn før sesongen og virkelig styrket førsteelleveren, var Daniel Alves på høyrebacken. Ellers er det i hovedsak de samme spillerne, minus Deco og Ronaldinho, som nå har hevet seg opp på et annet nivå under Guardiola.

- Forrige sesong var det to ting Barcelona ikke hadde, sult og en ordentlig trener, sier en insider til World Soccer.

Nå har derimot laget en trener som spillerne er villige til å ofre alt for.

Guardiola har bygget opp spillernes motivasjon, innført taktisk analyse med video, og han snakker med spillerne om hva de mener kan bli bedre. Det har blant annet resultert i at spillerne ikke lenger er påkrevd å sove på hotell natten før Barcelonas hjemmekamper.

Ved å gi med en hånd og kreve med den andre har Guardiola fått spillernes respekt, og økt deres ønske om å prestere for Barcelona.

Går for trippeltriumf
Når en serierunde gjenstår i den spanske serien er gullet for lengt sikret. Også i den spanske cupen ble det triumf tidligere i år.

Onsdag kan Guardiolas snuoperasjon krones med trippeltriumf for Barcelona dersom laget slår Manchester United i finalen i Mesterligaen.

Da vil Josep «Pep» Guardiolas heltestatus nå nye høyder i hjembyen.

(Kilder: World Soccer, Wikipedia, Reuters)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere