Han holder Zlatan, Messi og Ronaldo bak seg

Foto: Reuters/Scanpix

Og hvor blir det av Premier League-stjernene?

09.10.12 12:32

De store ligaene i Europa er nå godt i gang, mens en del andre ligaer, som for eksempel Tippeligaen, nærmer seg slutten av sesongen.

I alle disse ligaene scores det selvfølgelig mange mål, og med en ny sesong har også fotballens måljegere startet jakten på den prestisjetunge «Gullstøvelen». Prisen tildeles den spilleren i Europa som sanker flest målpoeng i løpet av en sesong. Forrige sesong var det Barcelonas Lionel Messi som vant med sine 50 ligamål og 100 målpoeng.

Så langt i 2012/13-sesongen er det Arturas Rimekevicius som topper statistikken. Han spiller for FK Siaulai i Litauen og har scoret 28 ganger i år.

Vinner trolig ikke
Ligaen i Litauen, A-League, er ferdigspilt for sesongen og Rimekevicius brukte 32 kamper på å score sine 28 mål. Han ble naturligvis toppscorer i hjemlandet.

På andreplass følger Abdoul Majeed Warris, som spiller for svenske Häcken. Han har per dags dato scoret 22 mål i 2012. Fire kamper gjenstår av sesongen i Allsvenskan.

Sjakhtar Donetsks Henrikh Mkhitaryan er nummer tre med sine 14 mål. Mannen fra Armenia har scoret disse på råsterke 11 kamper i den ukrainske toppdivisjonen.

Armeneren er med dette trolig den mest effektive målgjøreren i i Europa for tiden, men det holder nok neppe til å stikke av med «Gullstøvel»-prisen denne sesongen.

En av hovedgrunneme til at det er poengsystemet i konkurransen.

Spillere som Rimekevicius og Warris får begge bare ett poeng per ligamål de scorer. Spillerne i de største ligaene, som Premier League, får to poeng per ligamål de scorer.

Ni av Zlatan
Når det gjelder Henrikh Mkhitaryan så spiller han i en såkalt mellomstor liga. Det betyr at han får ett og et halvt poeng per mål, og har fått 21 målpoeng for sine 14 mål.

Dette betyr i praksis at folk som Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Robin van Persie kan score flere poeng enn armeneren ved å score færre mål.

Så langt i høst er det Ibrahimovic som har gjort det best blant de som spiller i «store» ligaer. Svensken har nettet ni ganger og har med det sanket 18 målpoeng.

Dette holder til en åttendeplass på listen for Paris St. Germain-spilleren. Ronaldo og Messi har scoret åtte ligamål hver og ligger med det som nummer elleve og tolv på listen.

Atletico Madrids Radamel Falcao, som også er en gjenganger høyt oppe på denne listen, ligger som nummer 13. Også han har nettet åtte ganger i høst i spanske La Liga.

Vi finner også flere spillere fra Tippeligaen på listen per dags dato, men disse vil nok falle nedover etter hvert som flere mål renner inn i større ligaer.

Ba, Cavani og Mandzukic
Av spillere fra vår hjemlige seire finner vi Moldes Davy Claude Angan (12 mål), Tromsøs Zdenek Ondrasek (12 mål) og tidligere Haugesund-spiller Nikola Djurdjic (12 mål) for å nevne noen.

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende med topp 30-listen, slik den er nå, er at ingen fra verken Serie A, Bundesliga eller Premier League har kommet seg inn på den enda.

Newcastles Demba Ba, Napolis Edinson Cavani og Bayern Münchens Mario Mandzukic er toppscorere i de respektive ligaene, alle med seks mål (12 målpoeng).

De tre nevnte spissene er likevel svært nære ved å komme seg inn på listen, og i løpet av et par serierunder vil nok i hvert fall ligaene de spiller i være representert.

De siste sesongene har imidlertid det meste handlet om Lionel Messi og Cristiano Ronaldo i toppen, og man skal nok ikke se bort ifra at duoen etter hvert drar ifra de andre igjen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Montasje NTB scanpix / Getty Images / All Over Press

Dette er «Gullstøvelen»
Den som går til topps på rankinglisten etter endt sesong over hele Europa får altså trofeet «Gullstøvelen». Denne sesongen gjelder rankingen for alle ligaer med seriestart i 2012.

Det vil si at spillere fra for eksempel Tippeligaen bare får medregnet de målene de har gjort i år, mens ligaene som startet nå i høst, blir medregnet helt fram til sesongslutt i mai neste år.

Skulle en spiller bytte klubb underveis i sesongen, må vedkommende starte på nytt. Nikola Djurdjic ble for eksempel stående med de 12 målene han gjorde for Haugesund og startet på nytt i Helsingborg.

De største ligaene, som for eksempel La Liga og Premier League, får altså to poeng per mål. Mellomligaer, som Tippeligaen, får 1,5 poeng per mål, mens de minste får ett poeng per mål.

Topp 10 «Golde Shoe» per 7. oktober (mål/poeng)
1. Arturas Rimekevicius (Siaulai) - 28/28
2. Abdoul Warris (Häcken) - 22/22
3. Henrikh Mkhitaryan (Sjakhtar) - 14/21
4. Tarmo Neemelo (N. Kalju) - 20/20
5. Davy Claude Angan (Molde) - 12/18
6. Zdenek Ondrasek (Tromsø) 12/18
7. Nikola Djurdjic (Haugesund) - 12/18
8. Zlatan Ibrahimovic (PSG) - 9/18
9. Vladislav Ivanov (Trans Nava) 18/18
10. Andreas Johansson (Århus) - 12/18
11. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - 8/16
12. Lionel Messi (Barcelona) - 8/16
13. Radamel Falcao (At. Madrid) - 8/16
14. Irakli Sirblilandze (inter Turku) - 16/16
15. Mamuka Ghongadze (Daugava) - 16/16
16. Arsenij Bujnickij (Dainava) - 16/16
17. Calum Elliot (Zalagris) - 16/16
18. Zakaria Beglarishvili (Flora Tallinn) - 15/15
19. Alexander Sönderlund (Haugesund) - 10/15
20. Kim Ojo (Brann) - 10/15
--------------------------------------------------------------
Se topp 30-listen av «Gole Shoe» her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Golde Shoe

Mest lest på Sport

Annonsebilag