RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: OLIVER LANG (AFP)

Han kommer til å heve VM-trofeet også

Sist oppdatert:
Du har gledet deg lenge, og i dag begynner det. Les analysen av hele årets VM-sluttspill.

Fredag starter fotball-VM i Sør-Afrika og vi utroper Spania til vår soleklare favoritt. Sportspill/Nettavisen har de siste dagene analysert samtlige åtte grupper i VM.

Se gruppeanalysene her:
Gruppe A: Gruppe A: Vinner med utskjelt trener
Gruppe B: Tidenes beste VM-angrep?
Gruppe C: Er England gode nok?
Gruppe D: Tyskland kan overraske - igjen
Gruppe E: Kan gå hele veien med Robben
Gruppe F: Tviler på aldrende Italia
Gruppe G: Vinner ikke med haltende samba

Gruppe H: Stjernegalleriet som ikke kan tape

Nettavisen kommer naturligvis til å følge VM tett. I Nettavisens VM Magasin vil alle kampene bli fulgt direkte mens de pågår, og kort etter kampslutt vil du finne fyldige referater og reaksjoner. Den aller første VM-kampen, Sør-Afrika - Mexico, kan du følge live fra 16.00 her

Du kan også melde deg på scoringsvarsler og dermed få VM-scoringene på mobilen.

I hver VM-kamp vil Nettavisen gi karakterer til de fem beste spillerne, og vi vil kåre VMs beste lag og beste spiller etter turneringen.

- Fotball-VM er veldig viktig for Nettavisen. Vi har satt av mye ekstra ressurser for å gi leserne våre best mulig dekning under hele mesterskapet. Leserne får både fyldig live-dekning, referater rett etter kampslutt og reaksjoner fra spillere og trenere i tillegg til gode bilder fra de store internasjonale byråene på våre sider, sier Nettavisens sportssjef Øyvind Ludt.

Men, så til saken: hvem vinner hele greia?

- Vi har brukt ekspertisen fra sportspill.no til å spå hvordan VM kommer til å gå. De har noen landets beste tippeeksperter både på fotball og trav, sier Ludt.

Her er Sportspills analyse:

Spania har i mesterskap etter mesterskap vært tippet som en av kandidatene til det gjeveste trofeet. Og skuffet hver eneste gang. I 2006 i Tyskland røk spanjolene allerede i åttendedelsfinalen mot tapende finalist Frankrike, etter å ha imponert voldsomt i flere av gruppekampene. Fortsatt har ikke Spania kommet lengre enn til kvartfinalen i noe fotball-VM. Med tanke på den kvaliteten det har vært over Spania gjennom årene, en nesten usannsynlig dårlig merittliste.

Konkurranse: Tipp resultatene i VM - vinn reise
Skriv ut: Lyst til å lage intern VM-konkurranse?

Fotball-EM i 2008 viste med all tydelighet hvor mye klasse det er i Spania. Helt overlegne mot Russland i semifinalen og de vant nesten uanstrengt finalen mot Tyskland selv om seierssifrene ikke ble større enn 1-0.

Det er altså den mørke VM-historien som må bli den største innvendingen mot at kaptein Iker Casillas kan heve trofeet i Johannesburg søndag 11. Juli i 23-tiden norsk tid. Spania må (dersom våre analyser stemmer) eliminere Elfenbenskysten i åttendedelsfinalen, Italia i kvartfinalen, Argentina i semifinalen og Nederland i finalen. Det er naturligvis ikke noen lett vei, men Spania har en overlegen bredde i troppen, tåler skader bedre enn alle andre og er simpelthen best.

Tips til åpningskampene: Mexico bør være favoritter

Vi tror altså Nederland blir motstanderen i finalen. Nederland har et fantastisk spennende lag på gang. Flott blanding mellom gammelt og ungt, mellom styrke og finesse. Vi erkjenner at vårt tips om Nederland til finale, vil avhenge av at Arjen Robben blir frisk. Rapportene fra Nederland er positive nå, og konstellasjonen van Bommel, Sneijder, van der Vaart, van Persie og Robben kommer til å bli tunge å stå i mot. Bredden til Nederland er selvsagt ikke den samme som hos Spania. Således er Nederland sårbare for skader, og så får vi tro orken er bedre nå enn den var i EM for to år siden, da Nederland ikke klarte å fullføre en praktfull start på mesterskapet. Nederland må ta knekken på Brasil i kvartfinalen og dessuten eliminere det som kan se ut som England(kan også bli Serbia, dersom vår outsider innfrir) i semifinalen. Skal du til VM-finale, så er motstanden tøff.

Tenk dere folkens da, Spania –Nederland i en eventuell VM-finale. Med all respekt for Brasil og Argentina . Spania og Nederland står i 2010 for den morsomste fotballen og fotballelskere kan ikke få en kjekkere finale enn Spania - Nederland.

Hvem sender VM-kampene? Sjekk her

England og Argentina i bronsefinale
Det er ikke lett å forutse Argentina i dette mesterskapet. Diego Maradona har vist at han er like uforutsigbar som trener, som han var med ballen. Hva skjer med Lionel Messi? Vil han få sitt gjennombrudd? Hva med Diego Milito og Carlos Tevez. Vi tror Argentina kommer til semifinalen etter å ha eliminert Tyskland i kvartfinalen og Mexico i åttendelsfinalen (som de for øvrig gjorde også i 2006). Men hvis stjernene blinker kan de skape trøbbel for Nederland i semifinalen. Naturligvis.

Vi gir England semifinaleplass, men er slettes ikke overbevist om at de tar Serbia i åttendelsfinalen (forutsatt at Serbia blir toer i gruppe D). I kvartfinalen venter trolig Frankrike eller Nigeria. Hvis våre analyser er korrekt, vil England altså ha det som ligner på den letteste veien til semifinalen, av semifinalistene. Uten at vi tror det hjelper dem mot Nederland i semi’en. Litt flere artister på Nederland bikker den kampen i Nederlands favør, og hva om Wayne Rooney skulle bli skadet. What’s left of England then?

Overraskelsene:
Serbia kan bli den store overraskelsen i VM. De har en overkommelig vei videre fra sin gruppe og er i stand til å ta skalpen på England i en eventuell åttendedelsfinale. Bortsett fra Serbia er det svært vanskelig å se andre nasjoner som kan nå langt i dette mesterskapet. Vertslandet har avansert fra hvert eneste fotball-VM siden starten. Vi tror den trenden snus i år og tilmåler Sør-Afrika maks åttendedelsfinale. Våre nordiske venner i danmark er ikke gode nok denne gangen, det mangler kvalitet i alle ledd og regjerende verdensmester Italia må altså slå Spania i kvartfinalen for å kunne gjenta triumfen. Vi har muligens undervurdert Tyskland, men tyskerne så bedre ut på hjemmebane og har klare mangler i mannskapet sitt.

Godt VM folkens. Fredag starter moroa kl 16 med Sør-Afrika mot Mexico. Vi tror altså moroa avsluttes med Spania mot Nederland søndag 11. Juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere