Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han kunne spolert RBK-festen etter fem minutter: - Føler meg skyldig

DEPPER: Lillestrøms Thomas Lehne Olsen vet han burde scoret mot Rosenborg.
DEPPER: Lillestrøms Thomas Lehne Olsen vet han burde scoret mot Rosenborg. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
16. mai-kampen på Lerkendal handlet om Nicklas Bendtner, Pål André Hellands perle og RBKs scoringsfest. Det kunne handlet om Thomas Lehne Olsen.

ROSENBORG - LILLESTRØM 3-0:
LERKENDAL (Nettavisen):

Slik gikk det ikke.

- Jeg føler de er effektive, mens vi er så ineffektive som man kan få blitt. Forskjellen er at de scorer, mens vi ikke gjør det, sier Mats Haakenstad til Nettavisen.

Lillestrøms høyreback kunne knapt nok oppsummert kampen bedre. Han ble selv satt sjakk matt da han støtet Yann-Erik de Lanlay, som fikk vendt opp og spilt Birger Meling fri bak ryggen hans etter 13 minutter. Meling fant så Nicklas Bendtner i boksen. Dansken banket inn 1-0. Trøndernes fest var igang.

- Vi blir spilt rundt og kommer i undertall. Der scorer de på sin første sjansene. Vi skulle vært tettere og samlet oss mer. På Lerkendal blir det mål av sånn, sier Haakenstad.

Se høydepunkter fra kampen her (NA+)

Romerikingene var fortsatt med i kampen, men etter en time så det mye mørkere ut da Pål André Helland fikk en flott crosser fra Meling og satte fart mot LSK-målet. Hemnværingen skjærte seg gjennom gjestenes felt som en varm kniv i smør, før han dunket inn 2-0 mellom beina på keeper Marko Maric.

Hellands drømmemål

- Det er ikke verre enn at man får en god langpasning, slik som den fra Birger, sånn at jeg kan utfordre i fart. Da er det et par og åtti kilo som kommer i stor fart og da er jeg lei å stoppe, sier Rosenborgs Pål André Helland om drømmemålet.

- Jeg var litt heldig. Jeg skulle dra den mellom beina på keeperen, for der var det ganske åpent. At Kippe skulle komme med en luke hadde jeg ikke tatt med i beregningen, men det gjorde det bare enda bedre, smiler han.

Innbytter Aleksander Søderlund fastsatte sluttresultatet til 3-0 med et flott langskudd kvarteret før slutt.

Etter kampen handlet det meste om Bendtner, som sammen med Mike Jensen fikk en positiv VM-nyhet tidligere i uken. De er i bruttotroppen. Mye handlet også om kremscoringen til Helland og Rosenborgs flotte angrepsspill.

Da Lillestrøm-spiss Thomas Lehne Olsen gikk forbi Bendtner i pressesonen, var kontrasten stor.

- De har fire sjanser og scorer på tre. Vi har fire-fem sjanser og scorer null. Det er forskjellen. Det har jeg erkjent, sier Lehne Olsen til Nettavisen.

Bommet på megasjanse

Grunnen var sjansen han brant etter bare fem minutter av 16. mai-festen. Mange av de 21.000 tilskuerne på Lerkendal sto fremdeles i kø og lette etter plassene sine da Gary Martin slo en utsøkt stikker til Lehne Olsen, som hadde en motorvei av rom alene mot André Hansen og Rosenborg-målet.

Det var Hansen mot Lehne Olsen. Keeper mot spiss. Groruddalen mot Moelven. Rosenborg mot Lillestrøm. Lehne Olsen fikk kontroll på ballen, kom litt skrått på mål, men høyrebeinet sparket ballen på feil side av motsatt stolpe.

En alle tiders mulighet til å sende sjokkbølger gjennom Lerkendal. Det ville blitt en helt annen kamp. Det kan ha vært forskjellen på null og tre poeng - brutalt nok.

- Det er forskjellen på gode spisser og dårligere spisser ... De gode setter dem på første sjanse, så bommer jeg på den jeg får. Sånn er det, sier Lehne Olsen.

- Får du for god tid?

- Nei. Det eneste jeg tenker på er å få de riktige touchene og komme i best mulig avslutningsposisjon, sier han.

Det fikk han. Men avslutningen gikk altså utenfor, mens Bendtner satte den forløsende 1-0-scoringen i motsatt ende åtte minutter senere.

- Føler meg skyldig

- Så går den 20 centimetere utenfor mål i stedet for inn. Det er ikke godt nok, den skal på mål, sier Lehne Olsen.

Derfor tar han skylda for at det gikk som det gikk i Trondheim.

- Ja, klart det. Jeg er hentet hit for å score mål, så når jeg brenner så store sjanser, så føler jeg meg skyldig, sier LSK-spissen.

- Vi kunne fått en kjempestart, vi kunne fått med oss noe herfra. Det var utrolig kjedelig å se at det ikke lykkes. Jeg føler jeg klarer å riste det av meg, så det preger ikke resten av kampen. Det er først etter kampen jeg tenker på det. Det er bare å erkjenne, sier Lehne Olsen selvkritisk.

Roser RBK-spissene

Han nekter for at anledningen, med 20.000 tilskuere og seriemesterne fra de siste tre sesongene på motsatt halvdel, hadde noe å si.

- Disse kampene er morsomme å spille. 20.000 på tribunen, nydelig underlag og motstanden heter Rosenborg. Det er jo en kjempefest, så vi hadde håpet å få noe mer ut av det, sier Lehne Olsen.

Også Bendtner-ersatter Alexander Søderlund fikk én sjanse og fra 20 meter dunket innbytteren inn 3-0 kvarteret før slutt. Rosenborg-spissene høster ros fra hedemarkingen.

- Jeg har hørt det har blitt sagt mye rart om Søderlund, men han har én avslutning og den scorer han på. Det samme har Bendtner. Det er måltjuver, sier Lehne Olsen.

- De fasene avgjør kampen

Trener Arne Erlandsen tok det hele med knusende ro og har ikke tenkt til å hudflette spissen sin.

- Han bommer ikke med vilje, så det er bare å trene på. Der Søderlund treffer mål, skyter vi over. Det handler om selvtillit og kvalitet, sier Erlandsen til Nettavisen.

- Vi skaper sjanser, men de vinner 3-0, så det er ikke noe å si på det. Vi skulle vært tettere opp i ballfører på det som ble skapt imot. De fasene avgjør kampen og der er RBK bedre, slår han fast.

VANT LETT: Nicklas Bendtner jubler sammen med Birger Meling etter å ha scoret mot LSK. Rosenborg fikk en enkel dag på jobben på 16. mai.

Mens LSK-fansen kom til Lerkendal med lave forventninger og lave skuldre etter to strake seiere, kunne ikke beskjeden fra Rosenborg-fansen vært klarere før kampstart:

Angrip! sto det på mosaikken som ble holdt opp på den største tribuneseksjonen på stadion.

Til tross for stabile resultater, har ikke supporterne vært fornøyd med angrepsspillet. Og Rosenborg skal underholde. Særlig på fotballens festdag. Heller ikke 16. mai-festen, som begynte i nettopp Trondheim i 1981, har vært en fest for kravstore trøndere de siste årene. Siden 2004 har like mange kamper endt med tap, som med seier: Seks seiere, to uavgjort og seks tap.

Kanskje var det derfor de offensive RBK-hodene tillot Thomas Lehne Olsen å komme alene med keeper etter bare seks runder. Et fullsatt Lerkendal skrek forgjeves på offside, mens Moelven-gutten fikk en nydelig flikk fra Gary Martin. Dessverre for gjestene fikk nok angrepsspilleren for god tid og høyrefoten hans banket ballen på feil side av RBK-målet.

Bendtners første 16. mai-mål

Lillestrøm skapte noen småfarligheter, men da Rosenborg først fikk sjansen, var hjemmelaget nådeløs. Yann-Erik de Lanlay rundlurte Mats Haakenstad og spilte fri Birger Meling. Døråpneren ga Meling muligheten til å legge inn til Nicklas Bendtner. Der gjorde dansken ingen feil og scoret sitt første 16. mai-mål på andre forsøk.

Det kunne vært to også, men Anders Trondsen klarte ikke å klemme ballen mellom stengene etter godt forarbeid av Mike Jensen og Bendtner.

Dermed levde kampen også etter hvilen, men også andre omgang startet med at Lehne Olsen ikke klarte å straffe Rosenborg. Med et godt forarbeid fintet han bort både Tore Reginiussen og Vegar Hedenstad før han brant til. Dessverre for LSK var ikke skuddet like godt som fintene.

Pavlova og pølsekø

Da LSK ikke klarte å utlikne, var trønderne dødelig effektiv i andre enden. Riktig nok brant de selv også en god mulighet da innbytter Jonathan Levi ble spilt fri på venstresiden etter 56 minutter. Trondsen forlenget et oppspill og svensken hadde en alle tiders mulighet til å doble ledelsen, men skuddet forsvant forbi bakre stolpe.

Etter 61 minutter fikk derimot Rosenborg-fansen juble igjen - og nok en gang var venstreback Meling arktitekt. Med en flott crosser gav han Pål André Helland muligheten til å utfordre Simen Rafn og Marius Amundsen. Mens LSK-forsvarerne sto i kø til pølseboden dagen før 17. mai, begynte Helland å lage krem til pavlovaen. Med en utsøkt dragning skar hemnværingen seg inn i boksen og dunket inn 2-0 mellom beina på Marko Maric. En skikkelig kremscoring bare 16. mai-verdig.

Trøndelags festkveld

Lillestrøm hadde fremdeles sjansen til å spise seg inn igjen i kampen og 18 minutter før full tid sto det siste toget på perrongen. Erling Knudtzon driblet seg flott gjennom RBKs venstreside og fikk avslutte fra kloss hold. Returen havnet hos innbytter Simen Kind Mikalsen som fikk sitt skudd blokkert. Heller ikke Lehne Olsen kom seg forbi køa på veg til toget og snublet foran André Hansen.

Toget gikk. Uten Lillestrøm.

Et kvarter før slutt vinket innbytter Alexander Søderlund fra sin vindusplass på vogn tre. Etter å ha fått en pasning fra Trondsen fikk angriperen gå og gå, før han prøvde skuddfoten fra 20 meter. Lysluggens skudd fant veien ned i motsatt hjørne og 21.045 tilskuere kunne juble for 3-0-seier for Rosenborg.

LES OGSÅ:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!